Davis Cup: Úvodní duel začne Veselý, Navrátil sází na zkušenost

- Radek Štohl

A je to venku. Ve čtvrtek po jedné hodině odpoledni byl rozlosovaný daviscupový zápas mezi Českou republikou a Nizozemskem, přičemž první duel kvalifikace obstará Jiří Veselý proti Tallonu Griekspoorovi. Druhou páteční dvojici tvoří Lukáš Rosol a Robin Haase. Na rozdíl od minulých ročníků se Davis Cup bude konat jen v pátek a sobotu, čtyřhra připadne na úvod víkendového programu.

Veselý bude proti Griekspoorovi velkým favoritem. Nejbližší protihráč českého tenisty se momentálně ocitá na 211. příčce světového žebříčku, nejvýše mu patřilo pouze o 181. místo. Griekspoor se pořádně nezapsal ani do juniorského tenisu, když patřil až do druhé stovky. Oba tenisté se spolu ještě neutkali.

Naproti tomu by druhé utkání mělo být vyrovnanější. Ačkoliv je Robin Haase týmovou jedničkou nizozemského výběru a aktuálně čtyřiapadesátým hráčem světa, tak s Lukášem Rosolem prohrál šest ze sedmi vzájemných duelů. Rosolovi se naposledy podařilo zvítězit předloni právě v Davis Cupu, kde pro sebe urval pětisetový duel. Haase na jedinou výhru dosáhl před šesti lety ve třech sadách.

Druhý den střetnutí by se na kurtech mohl ukázat také Adam Pavlásek po boku Jiřího Veselého ve čtyřhře, Nizozemci poté budou spoléhat na zkušenou dvojici Matwe Middelkoop, Jean-Julien Rojer. Druhý jmenovaný dříve pobýval na třetím místě čtyřhry.

Utkání mezi Českou republikou a Nizozemskem se uskuteční v Ostravar Areně, první duel je naplánovaný na pátek na 15:00. Sobotní program začne o dvě hodiny dříve.

Česká republika – Nizozemsko
Pátek: (začíná se v 15:00)
JIŘÍ VESELÝ – Tallon Griekspoor
LUKÁŠ ROSOL – Robin Haase 

Sobota: (začíná se v 13:00)
ADAM PAVLÁSEK, JIŘÍ VESELÝ –  Matwe Middelkoop, Jean-Julien Rojer
JIŘÍ VESELÝ – Robin Haase
LUKÁŠ ROSOL – Tallon Griekspoor


Galerie