Rusové berou do Bielu i mladičkého juniora. Překoná daviscupový rekord?

- Jan Havlovic

Kapitán ruského daviscupového týmu ukázal při nominaci na duel proti Švýcarsku kromě osvědčených hvězd také na teprve čtrnáctiletého Konstantina Žženova. Mladičký tenista se tak může stát nejmladším ruským hráčem startujícím v Davis Cupu, na rekordní historický zápis v této týmové soutěži to však nestačí.

Na teprve čtrnáctiletého Žženova ukázal kapitán ruského týmu Šamil Tarpiščev před utkáním ve švýcarském Bielu. Ruský lodivod nominoval osvědčená jména – Chačanova, Medveděva, Rulbjova, Donského a právě Žženova, kterému je 14 let, devět měsíců a 30 dní.

Mladý Rus ještě v loňském roce zápolil na ME hráčů do 14 let, kde dokonce získal titul. Pokud by Žženov ve Švýcarsku skutečně nastoupil, stal by se historicky nejmladším ruským hráčem startujícím v Davis Cupu. Rekord zatím drží Žženovův aktuální týmový parťák Andrej Rubljov, který nastoupil proti Portugalsku ve věku 16 let a 329 dní.

Může se to zdát neuvěřitelné, ale Žženov by nebyl tím nejmladším tenistou, který kdy v daviscupové historii nastoupil. Tím vůbec nejmladším je Marco De Rossi ze San Marina, který reprezentoval svou zemi v roce 2011 ve věku 13 let a 319 dní. Aktuální daviscupová pravidla již start tenistů mladších čtrnácti let zakazují.

Rusové budou v Bielu velkými favority na vítězství, jelikož domácí reprezentace se musí obejít bez největších hvězd v čele s Rogerem Federerem. Nejvýše postaveným hráčem švýcarského daviscupového týmu bude Henri Laaksonen, kterému patří na žebříčku 142. pozice.