Australian Open: Král Novak! Djokovič zničil ve finále Nadala a slaví patnáctý grandslamový titul

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Králem letošního Australian Open je Novak Djokovič! Světová jednička si v očekávaném nedělním finále poradila až nečekaně hladce s Rafaelem Nadalem, světovým hráčem číslo dva. Výborně hrající Djokovič Nadala zničil za dvě hodiny po setech 6:3, 6:2, 6:3 a slaví patnáctý grandslamový titul v kariéře! Neděle patřila finále mužské čtyřhry, ve které triufmovali Herbert s Mahutem. Francouzský pár zároveň tímto triumfem zkompletoval kariérní Grandslam!

Djokovič zničil Nadala a slaví patnáctý grandslamový titul!
Králem mužské dvouhry na letošním Australian Open je Novak Djokovič! Aktuální světová jednička přehrála v nedělním finále v našlapané Rod Laver Areně světovou dvojku Rafaela Nadala až nečekaně hladce po dvou hodinách a šesti minutách. Srbský tenista nedal svému soupeři sebemenší šanci a po výsledku 6:3, 6:2 a 6:3 slaví v Melbourne již sedmý titul! 

Právě Djokovič vstoupil do finálového souboje před vyprodaným hledištěm výrazně lépe, když hned ve druhém gemu sebral soupeři podání. Rafael Nadal se dokázal oklepat ze špatného vstupu do zápasu a postupně se zlepšoval, světová dvojka si ale ztracené podání nedokázala vzít zpět. Djokovič ztratil při vlastním podání pouze JEDEN fiftýn a získal první sadu za 37 minut po setech 6:3!

Výborný výkon Novaka Djokoviče pokračoval i ve druhém setu. Světová jednička si držela při vlastním podání vysoký standard a nepustila Nadala k žádnému brejkbolu. Sám jednatřicetiletý Srb si ve druhé sadě dokázal vypracovat hned dvě brejkbolové příležitosti a obě dokázal využít! 

Po 77 minutách finále Australian Open tak Novak Djokovič vedl již 2:0 na sety – 6:3, 6:2. U televizní obrazovky držela světové jedničce palce také manželka Jelena s dětmi Stefanem a Tarou.

Poslední set byl rovněž v režii aktuálního krále mužského tenisu. Djokovič udělal klíčový krok k vítězství ve třetím gemu, ve kterém sebral Nadalovi počtvrté v zápase servis. Španělský reprezentant se však mohl vrátit do utkání v šesté hře, ve které si vypracoval první a zároveň poslední brejkbol v zápase. Ten však Djokovič odvrátil!

Excelentní výkon Djokoviče pokračoval a světová jednička si po dvou hodinách a šesti minutách mohla vychutnat zasloužený potlesk zaplněné Rod Laver Areny. Pro jednatřicetiletého Srba je to již patnáctý grandslamový titul v kariéře a celkově sedmý z Australian Open.   

Rafael Nadal při své závěrečné řeči zmínil, že chce na sobě ještě víc zapracovat. „Od Novaka do byla neskutečná úroveň tenisu a chci mu poblahopřát. Chci říct za sebe jednu věc: budu na sobě dál tvrdě makat, budu dál trénovat, abych byl lepším hráčem,“ řekla světová dvojka přímo na dvorci Rod Laver Areny. 

Poté se dostal ke slovu vítěz rekordního sedmého titulu na Australian Open. „Bylo to jedno z mých nejlepších grandslamových finále, možná to úplně nejlepší,“ uvědomoval si Djokovič výjimečnost svého výkonu při závěrečném ceremoniálu. 

Herbert s Mahutem mají kariérní Grandslam
Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut slaví na Australian Open velký úspěch. Úspěšná francouzská dvojice získala v neděli v Melbourne grandslamový titul, když ve finále porazila finsko-australský pár Kontinen, Peers za 100 minut po setech 6:4, 7:6(1). Herbert s Mahutem ale především zkompletovali kariérní Grandslam! Francouzští tenisté navázali na triumfy z US Open (2015), Wimbledonu (2016), French Open (2018) a získali v pořadí čtvrtý grandslamový titul.

Rod Laver Arena
Kontinen (FIN), Peers (AUS) – Herbert, Mahut (FRA) 4:6, 6:7(1)
Novak Djokovič (SRB) – Rafael Nadal (ESP) 6:3, 6:2, 6:3