Plachá superstar. Při ceremoniálu jsem se zapomněla smát, trápilo Ósakaovou

- Jan Vojkůvka

Japonsko se dočkalo, Japonsko slaví. Historický úspěch pro zemi vycházejícího slunce vybojovala teprve jednadvacetiletá Naomi Ósakaová. Nejen, že vyhrála druhý grandslam, ale jako první japonská tenistka v historii se v pondělí stane světovou jedničkou.

Ostýchavá rodačka z Ósaky už v září šokovala senzačním, ale zaslouženým titulem na US Open. Tehdy si vítězství moc nevychutnala, i kvůli známé aféře Sereny Williamsové, jež nařkla rozhodčího ze sexismu.

To titul na Australian Open si už vychutnala se vším všudy. Po vydřené výhře 7:6(2), 5:7, 6:4 vybojovala druhý grandslam v řadě.

To si možná ještě dostatečně neuvědomovala, že dosáhla něčeho, co před ní ještě žádný Japonec nedokázal. V pondělním vydání žebříčku se stane novou světovou jedničkou, mezi ženami 26. v pořadí. „Prozatím necítím nic, jsem ráda, že jsem získala tuhle trofej,“ přiznala.

„Moc se omlouvám, ale mluvit na veřejnosti mi moc nejde, tak snad to nějak zvládnu,“ špitala stydlivá hvězda ještě na kurtu. Ve stejném duchu nakonec mluvila i na tiskové konferenci po utkání.

Hovořila tiše, hodně přemýšlela nad tím, co poví. Snažila se na sobě nedat znát emoce. Občas se pousmála, ale snažila si držet odstup. Stejně jako na kurtu, kde se dokáže dostat do vlastního světa a zasypávat soupeřky prudkými míčky při riskantní hře.

„Vím, že někteří trénují, aby dobře mluvili,“ rozpovídala se o své nejistotě při proslovech před publikem. „Je na to potřeba i talent. Samozřejmě bych byla radši, kdybych dokázala mluvit lépe, ale upřímně, ani normálně moc nemluvím. Možná řeknu za den tak deset vět.“

Na Australian Open musela absolvovat čtyři náročné třísetové bitvy při cestě za titulem. Náročný program v náročných podmínkách se na ní podepsal. Na konci bitvy s Kvitovou ani moc neslavila a přiznala, co ji po slavném okamžiku nejvíc trápilo. „Při ceremoniálu jsem se úplně zapomněla smát, panikařila jsem“ rozesmála přítomné novináře a rychle schovala obličej do dlaní.

Díky dvěma titulům na grandslamech v řadě se Naomi Ósakaová posune v pondělí do čela světového žebříčku. Až do Indian Wells přitom nebude muset obhajovat příliš bodů a tak nějaký čas také na pomyslném trůnu zůstane. Teď si ale potřebuje pořádně odpočinout a zbytek víkendu by nejraději prolenošila.

„Jsem hrozně unavená,“ pousmála se.

Je tedy čas načerpat nové síly, sezona se teprve rozjíždí...