Podívejte se: Takhle Kvitová rozdrtila soupeřky v grandslamových finále!

- Jan Vojkůvka

Dvě grandslamová finále, dva tituly. Petra Kvitová i na největších turnajích světa dokázala ve své kariéře potvrdit, že velké titulové zápasy miluje. Ostatně jich vyhrála hned 26 z 33. Na grandslamech je však stoprocentní a svou bilanci by ráda ještě vylepšila.

„Už je to pět let, ale právě kvůli tomuhle tak tvrdě dřu,“ uvedla Kvitová po postupu do finále Australian Open. Česká tenistka byla ve finále zatím dvakrát a ve Wimbledonu v letech 2011 i 2014 zvítězila.

První triumf vybojovala po výhře 6:3, 6:4 nad Ruskou Marií Šarapovovou. Tehdy jednadvacetiletá Kvitová sice prohrála hned své první podání, ale pak se dokázala se svým premiérovým finálovým zápasem na grandslamu úspěšně popasovat.

Kvitová byla agresivnější, diktovala hru a výborně returnovala. Pouze na servisu si připisovala menší zaváhání a nedařilo se jí dlouho ve druhém setu potvrdit brejk. Nakonec ale těžkou situaci zvládla.

Druhé finále, o tři roky později, to už byla úplně jiná Kvitová. V něm se jednalo už o totální dominanci a Kvitová podala takřka dokonalý výkon. Proti Kanaďance Genie Bouchardové si prohrála servis pouze jednou, za jasného vedení 5:2, ale okamžitým rebrejkem ukořistila úvodní set. A v tom druhém nadělila ve vrcholné formě hrající soupeřce kanára.

Výhra 6:3, 6:0 byla impozantní. Kvitová se tehdy stala dvojnásobnou wimbledonskou vítězkou. Už v sobotu si ale může říkat trojnásobná grandslamová šampionka. A novou světovou jedničkou. Proti Naomi Ósakaové mohou pomoci i vzpomínky na Wimbledon.