Na Indian Wells se vrátí del Potro, chybět nebudou ani české hvězdy

- Petr Sumbal

Někdy je nazýván pátým grandslamem sezóny. Turnaj v americkém Indian Wells se může pyšnit velkou prestiží a ani letošní ročník nebude výjimkou. Po zranění se zde představí argentinský obhájce titulu Juan Martín del Potro, chybět nebudou ani největší české hvězdy.

Pořadatelé Indian Wells zveřejnili obsazení mužského i ženského turnaje a opravdu se bude na co dívat, drtivá většina největších hvězd mezi ženami i muži totiž v pavouku nebude chybět. Loňské tituly budou mezi muži obhajovat del Potro, který kvůli zranění musel vynechat Australian Open, mezi ženami pak Japonka Naomi Ósakaová, kterou ještě čeká v Melbourne finále proti Petře Kvitové.

Ani ta nebude na tomto monstrózním podniku chybět, stejně jako další česká naděje na dobrý výsledek Karolína Plíšková. Dále se zúčastní také Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková a Markéta Vondroušová. Mezi muži pak bude jediným českým zástupcem Tomáš Berdych, který bude chtít navázat na povedené vystoupení na Australian Open.

Celkem se turnaje zúčastní deset jeho bývalých vítězů. Kromě del Potra a Ósakaové ještě Novak Djokovič, Roger Federer, Rafael Nadal, Simona Halepová, Maria Šarapovová, Victoria Azarenková a Caroline Wozniacká. Prozatím je přihlášená také Serena Williamsová, která si ovšem ve svém posledním zápase při porážce v semifinále Australian Open s Karolínou Plíškovou podvrtla kotník, takže její start je nejistý. Chybět pak bude určitě Andy Murray, který se pomalu loučí s kariérou a soustředí se na Wimbledon.

Z českých tenistů na Indian Wells v minulosti triumfoval pouze Miroslav Mečíř v roce 1989, dvakrát byl ve finále Ivan Lendl (1981 a 1982), jednou pak Petr Korda (1994) a Bohdan Ulihrach (1997). Tomáš Berdych zde byl nejdál v semifinále v roce 2013 a bude obhajovat loňské 3. kolo. Nejvíce titulů mezi muži získali Novak Djokovič a Roger Federer, oba se radovali pětkrát.

Ženský turnaj v Indian Wells dokázala v letech 1990 a 1991 vyhrát Martina Navrátilová, při své prvním titulu ve finále porazila Helenu Sukovu. Žádná jiná Češka se jinak do finále nikdy neprobojovala. Petra Kvitová zde byla dvakrát ve čtvrtfinále a bude obhajovat 3. kolo, Karolína Plíšková si tu zahrála dvakrát semifinále a bude obhajovat body za loňské čtvrtfinále.