Bitva o všechno! Druhá kariéra Kvitové může přinést životní úspěch

- Jan Vojkůvka

Ráda o období po napadení a vážném zranění hovoří jako o své druhé kariéře. Petra Kvitová v té první dosáhla mnohého. Dvakrát vyhrála Wimbledon, byla světovou dvojkou... Ale na samotný vrchol se jí vystoupat nepodařilo. Vše se může změnit v sobotu, ve finále Australian Open.

Ve finálových zápasech na grandslamu ještě nepoznala hořkost porážky. V letech 2011 a 2014 ve Wimbledonu triumfovala a vždy 2:0 na sety. Statistika, která zahřeje, ale nic nezaručuje.

Petra Kvitová ale celkově ve finálových zápasech ukazuje ohromnou odolnost. Vždyť z 33 soubojů o titul vyhrála hned ve 26 zápasech.

I o to se bude česká tenistka v sobotu opírat, až nastoupí na kurt proti Japonce Naomi Ósakaové.

V bitvě o všechno.

Hráčkám nepůjde jen o grandslamový titul z Melbourne. Samozřejmě, to je samo o sobě neskutečný úspěch, obzvlášť s ohledem, že obě hráčky si zahrají finále v Austrálii poprvé. Ve hře ale bude i post světové jedničky.

Milník, který v něčích očích stojí i nad grandslamovým titulem. Ačkoliv světové jedničky bez grandslamu bývají označovány za neplnohodnotné královny ženského tenisu.

To není případ sobotních finalistek. Kromě toho, že vítězka získá trofej z Australian Open, tak Kvitová má dva tituly z Wimbledonu a Ósakaová zvítězila loni na US Open.

Během jednoho dne hrát o grandslamový titul a post světové jedničky, to je zkrátka něco, co se nezažije každý den. Na obou tenistkách bude ležet ohromný tlak z vědomí, že mají na dosah životní úspěch. Pro Kvitovou bude tento fakt navíc okořeněn tím, že může na největší úspěch kariéry dosáhnout ve své tzv. druhé kariéře. V té se zatím na grandslamech trápila.

Jak sama ale s radostí podotkla během svého vystoupení v Melbourne, blok je pryč. Do finále prolétla bez ztráty setu. Ósakaová musela hned třikrát do tří sad. Může se začít trochu projevovat únava. Ve spojení s obrovským tlakem, který bude zažívat (ačkoliv ho poměrně nedávno zvládla v New Yorku), to bude pořádné peklo.

Sobotní bitva o všechno přinese ženskému tenisu novou světovou jedničku. S pořadovým číslem 26. Dočká se Česká republika své druhé jedničky, nebo bude poprvé v historii slavit japonský tenis?