Ósakaová píše dějiny tenisu. V Melbourne boří jeden milník za druhým

- Jan Vojkůvka

Jednadvacetiletá Naomi Ósakaová už několik měsíců úspěšně přepisuje dějiny nejen japonského tenisu, ale především toho globálního. Ještě žádný japonský tenista, ať už muž či žena, nebyl tak úspěšný. A může být ještě lépe.

Poprvé Ósakaová zapsala japonský tenis zlatým písmem do historie bílého sportu loni na US Open. Stala se vůbec první japonskou hráčkou v Open éře, které se podařilo vybojovat grandslamový titul.

Zatímco do té doby občas na turnajích paběrkovala, od svého triumfu postoupila minimálně do semifinále na všech odehraných turnajích (s výjimkou Turnaje mistryň). A tato forma se projevuje i na jejích výkonech a výsledcích v Melbourne.

Po vítězství 6:4, 6:1 ve čtvrtfinále nad Elinou Svitolinovou, se Ósakaová stala první japonskou ženou, jež prošla do semifinále v Melbourne od roku 1994. Tehdy se to podařilo populární Kimiko Dateové.

Její výhra měla další vliv na proboření velkého milníku. Po postupu do semifinále měla jistotu, že se stane první občankou Japonska, jež se ve světovém žebříčku posune na třetí místo. A když porazila Karolínu Plíškovou 6:2, 4:6, 6:4, zajistila si jistotu druhého místa na světě.

Ve finále může dosáhnout dalšího historického úspěchu pro Japonsko. Pokud zdolá Petru Kvitovou, stane se první japonskou jedničkou v historii tenisu. A pokud ne? Bude i tak první japonskou světovou dvojkou v dějinách...