Australian Open: Plíšková byla blízko, obrat ale nezvládla. O titul si zahraje jen Kvitová

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Karolína Plíšková opět skvěle bojovala, semifinálovou bitvu s Japonkou Naomi Ósakaovou ale nakonec nezvládla a po setech 2:6, 6:4 a 4:6 na turnaji končí. Už před Plíškovou prošla do premiérového finále Australian Open Petra Kvitová, která postup vybojovala vítězstvím 7:6(2) a 6:0 nad Američankou Danielle Collinsovou. Česká jednička si proti Ósakaové zahraje nejen o svou třetí grandslamovou trofej, ale také o pozici světové jedničky.

Plíšková se musela sklonit před vítězkou US Open Ósakaovou (2:6, 6:4, 4:6)
Ryze české finále v Melbourne bohužel neuvidíme. Karolína Plíšková podlehla skvěle hrající Naomi Ósakaové za necelé dvě hodiny 2:6, 6:4 a 4:6. Největší šanci na vítězství měla Plíšková na začátku rozhodujícího setu, když si postupně vybojovala tři brejkoly. Pro japonskou tenistku je to druhé grandslamové finále v řadě, Plíšková si na své druhé kariérní finále na grandslamu musí ještě počkat.

V prvním setu přišla Plíšková o servis už za stavu 1:1, následně ji soupeřka brejkla znovu a po půlhodině hry vítězka US Open vyhrála první set 6:2.

Na pokraji vyřazení byla Plíšková hned na začátku druhého setu, kdy jí světová čtyřka opět vzala podání. Česká tenistka se ale dokázala zvednout a brejk soupeřce okamžitě oplatit. Další problémy však přišly hned v následujícím gemu, kdy Plíšková prohrávala na svém servisu 0:40. Pěti balonky v řadě nakonec dokázala podání udržet. Až do stavu 5:4 bylo skóre vyrovnané, pak ale Plíšková zahrála výborně, čistou hrou sebrala soupeřce podání a druhou sadu ovládla 6:4!

Ve třetí sadě mohla jít jako první do vedení Plíšková, při prvním podání japonské soupeřky měla dokonce tři brejkboly. Bohužel nevyužila ani jeden. Zato stejný počet brejkbolů nabídla soupeřce v následujícím gemu a Japonka jimi nepohrdla. Tenistky si bez problémů držely podání až do stavu 4:3 a 40:15 pro Ósakaovou. Pak Plíšková vybojovala tři míče v řadě a tím i brejkbol, japonská tenistka ho však odvrátila esem a nakonec si podání udržela. Česká tenistka korigovala při svém servisu na 4:5. Ósakaová ale nápor ustála, zápas zakončila esem.

„Očekávala jsem, že se Karolína dokáže vrátit a bude tvrdě bojovat. Na konci už jsem se hodně bála, abych zápas doservírovala, ale povedlo se,“ uvedla bezprostředně po postupu šťastná vítězka, která zaznamenala 56 vítězných úderů včetně 15 es a 30 nevynucených chyb. Bilance české hráčky byla 20 vítězných míčů a 21 nevynucených chyb, esa zahrála pouze tři.

ROZHOVOR: Zklamaná Plíšková: Nebyla jsem stoprocentní, ale přijdou další šance

Kvitová vyhrála nad Collinsovou a je ve finále! (7:6(2), 6:0)
Úvodní set semifinálového zápasu byl pořádně nervozní. Začalo se ve velkém horku, teplota dosahovala až 40 stupňů. Kvitová jako první za stavu 2:2 přišla o servis, následně ale zabojovala a hned v následujícím dlouhém gemu soupeřce brejk vrátila. Zápas byl poté na chvíli přerušen a organizátoři nařídili kvůli vedru zatáhnout nad centrálním kurtem střechu. 

První sada byla dál vyrovnaná, ale Kvitová nakonec ukázala větší mentální sílu v koncovce vyrovnaného prvního setu a tiebreak vyhrála jasně 7:2. Američanka si při tom několikrát stěžovala na nesprávné verdikty rozhodčího. 

„První set byl z mé strany nervozní, nehrála jsem tak dobře jako v předchozích zápasech. Raději hraju pod střechou, takže pro mě bylo určitě dobře, že ji zatáhli,“ komentovala po zápase Kvitová. „Ale bojovala bych dál klidně i v tom velkém vedru.“

Ve druhém setu už to byla krasojízda české lvice. Hned v prvním gemu soupeřce znovu sebrala servis, což následně ještě dvakrát zopakovala. Za stavu 5:0 tak šla podávat na postup do finále. Collinsová sice ještě zabojovala, ale česká tenistka si rychle vybojovala první mečbol, který okamžitě proměnila!

Kvitová tak poprvé v životě postoupila do finále Australian Open, ve kterém si to o titul rozdá s vítězkou souboje Karolína Plíšková – Naomi Ósakaová. Celkově jde už o třetí grandslamové finále české tenistky. Dvě předešlá finále – ve Wimbledonu v roce 2011 a 2014 – dotáhla do vítězného konce.

„Konečně jsem ve finále grandslamu, hrozně moc jsem pro tuhle metu bojovala. Karolína i Naomi budou těžké soupeřky, obě jsou skvělé. Já ale miluju finálové zápasy a moc se na to těším,“ řekla šťastná Kvitová po utkání. Češka má ve finálových mačích skvělou úspěšnosti – z posledních osmi na turnajích WTA vyhrála všechny!

ROZHOVOR: Kvitovou překvapily zprávy na mobilu. Táta asi brečel, tušila

Do finále Australian Open postoupila i Krejčíková v mixu
Také finále smíšené čtyřhry bude mít českou zástupkyni. Barbora Krejčíková společně s Američanem Ramem postoupili do finále vítězstvím 6:4 a 6:0 nad dvojicí Sanchezová, Skupski.

„Hráli jsme velice dobře, oba jsem skvěle podávali, nedali jsme jim moc šancí. Všechno nám tam padlo a lépe jsme se doplňovali. Radši bych byla ve finále čtyřhry s Kačkou. Ale jsem ráda, že jsem našla skvělého parťáka, se kterým jsme ve finále mixu. To je úžasný výsledek,“ těší Krejčíkovou.

Lehečka v Melbourne končí ve čtvrtfinále
Poslední český zástupce v juniorské dvouhře na Australian Open končí. Nad síly sedmnáctiletého Jiřího Lehečky byl třináctý nasazený Emilio Nava, který vyhrál 7:6(5), 4:6 a 6:2. Utkání bylo za stavu 2:2 ve třetí sadě přerušeno kvůli vedru a dohrávalo se v Margaret Court Arena pod zataženou střechou. Lehečka v novém prostředí neuhrál ani jeden gem.

„Strašně zajímavý zápas. Ani ve snu jsem nepočítal s tím, že by to mohlo skončit na tak velkém kurtu. Bohužel to pro mě dopadlo špatně. Není lehké jít najednou do haly, když dva týdny hrajete venku. Soupeř to zvládl lépe než já, navázal na výkon, který podával před přerušením. Pro mě byla adaptace těžká, raději bych býval pokračoval i v tom velkém vedru venku. Ale je to i tak skvělá zkušenost, z velké haly si odnáším úžasný dojem,“ zhodnotil Lehečka.

Forejtek se Svrčinou si zahrají deblové finále
České juniorské dvojici Jonáš Forejtek, Dalibor Svrčina se na Australian Open daří. Čeští mladíci v semifinále čtyřhry přehráli italský pár Musetti, Zeppieri za hodinu a 11 minut 6:4, 7:6(2) a čeká je souboj o titul. Forejtek se Svrčinou ve zkrácené hře otočili z 1:2 na 7:2.

Nadal je v Melbourne popáté ve finále
Světová dvojka Rafael Nadal v semifinále Australian Open po suverénním výkonu přehrál dvacetiletého Stefanose Tsitsipase (15.) za necelé dvě hodiny 6:2, 6:4, 6:0 a popáté v kariéře postupuje do finále Australian Open. V něm zabojuje o svůj druhý titul z turnaje proti vítězi zítřejšího zápasu Djokovič vs. Pouille.

Dvaatřicetiletý Nadal svému soupeři nabídl jediný brejkbol, který úspěšně odvrátil. Připsal si 28 vítězných úderů a 14 nevynucených chyb. Na síti uhrál 18 z 22 míčků. Po svém prvním servisu vyhrál 34 ze 40 výměn.

Senzační jízda Sharmaové a Smithe pokračuje
Domácí dvojice Sharmaová, Smith startující na Australian Open na divokou kartu přehrála v semifinále mixu druhé nasazené duo Soares, Melicharová 6:4 a 7:6(5). O titul si zahrají proti turnajovým trojkám Barboře Krejčíkové a Rajeevu Ramovi.

Rod Laver Arena (začátek 01:00)
Mayer (ARG), Sousa (POR) – Kontinen (FIN), Peers (AUS) [12] 1:6. 6:7(6)
PETRA KVITOVÁ [8] – Danielle Collinsová (USA) 7:6(2), 6:0
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ [7] – Naomi Ósakaová (JPN) [4] 2:6, 6:4, 4:6
Night session (09:30)
Stefanos Tsitsipas (GRE) [14] – Rafael Nadal (ESP) [2] 2:6, 4:6, 0:6
Sharmaová, Smith (AUS) [WC] – Melicharová (USA), Soares (BRA) [2] 6:4, 7:6(5)

Margaret Court Arena (02:30)
Herbert, Mahut (FRA) [5] – Harrison, Querrey (USA) 6:4, 6:2
Martinezová Sanchezová (ESP), N. Skupski (GBR) – KREJČÍKOVÁ, Ram (USA) [3] 0:6, 4:6

Kurt 3
Musetti, Zeppieri (ITA) [5] – FOREJTEK, SVRČINA [3] 4:6, 6:7(2)

Kurt 5
JIŘÍ LEHEČKA – Emilio Nava (USA) [13] 6:7(5), 6:4, 2:6