Trenérky chválí: Jsme na tebe hrdé, Kájo! Ale cíl jsi ještě nesplnila

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Emoce po zápase proti Sereně Williamsové cloumaly celým týmem Karolíny Plíškové. Slavily i dvě „supertrenérky“ české tenistky – Conchita Martínezová a Rennae Stubbsová. „My jí opravdu věříme, že může vyhrávat i grandslamy. Co dneska Kája proti Sereně dokázala, to bylo dílo šampionky,“ chválily Plíškovou obě trenérky.

Stubbsová – bývalá deblová světová jednička a Martínezová – kdysi skvělá singlistka a šampionka z Wimbledonu. To je trenérský tým, který Plíškové dává ten správný recept, jak se dostat na vrchol. Ke grandslamovému titulu, jehož chuť česká tenistka zatím neokusila.

A teď je na oblíbeném australském betonu neobyčejně blízko.

„Věříme, že může vyhrávat nejen zápasy, ale i celé grandslamové turnaje. Musí ale při tom porážet skvělé šampionky a taky se sama skvělou šampionkou stát. A co dokázala proti Sereně, to bylo dílo šampionky,“ vyzdvihla Stubbsová výborný čtvrtfinálový obrat Plíškové.

Stubbsová mluvila už v klidu, jako profesionálka. Ale chvílí jí trvalo, než se uklidnila. S jásotem před tím v útrobách Rod Laver Areny poobjímala všechny členy týmu a manažera Michala Hrdličku.

Ten i po několika minutách těžko popadal dech a se sípavým hlasem vykřičeným od podporování manželky ze sebe sypal slova čiré radosti: „Jsem unešený, byl to neuvěřitelný zážitek. Prohrávala se Serenou 5:1, bylo to na jednu bránu a téměř bez šance. Ale nevzdala se. Ukázala, jaká je to neuvěřitelná bojovnice,“ chválil Plíškovou. „Zažil jsem s ní několik obratů, tohle je ale úplně jiný level.“

A že fanoušci dlouho vyčítali Plíškové nedostatečnou bojovnost a nasazení na kurtu? „Tohle je nejlepší odpověď,“ tušil Hrdlička po úchvatném představení Plíškové.

„Řekli jsme jí, že jsme na ni nesmírně hrdí. Otočila zápas proti nejlepší hráčce všech dob. Vítězství je neskutečné, ale naším úkolem je vyhrát grandslam. Musíte rychle vstřebat silné zážitky a jednu výhru hned podepřít další,“ upozorňovala Stubbsová, že na vítězství proti Williamsové musí Plíšková co nejdříve zapomenout.

„Kája musí makat dál. My všichni musíme udržet koncentraci. Musíme zůstat oběma nohama na zemi,“ dodala zase Conchita Martínezová. Ve chvíli, kdy už Plíšková regenerovala a neměla ani den do začátku dalšího zápasu – semifinále Australian Open s japonskou hvězdou Naomi Ósakaovou.

Vítězka loňského US Open bude s Plíškovou ve čtvrtečním parném odpoledni přibližně od 3:30 českého času bojovat nejenom o grandslamové finále, ale taky o pozici světové jedničky.

„Káju čeká další šampionka. Jsme si toho velice dobře vědomy a už jsme ji na to upozorňovaly,“ řekla Stubbsová.

Plán před dalším grandslamovým trhákem tak byl následovný: společná večeře, krátká radost a pak plná soustředěnost na další mač. Trenérky Plíškové totiž nebudou spokojeny, dokud česká hvězda nezvedne nad hlavu grandslamovou trofej. A o tom sní v týmu blonďaté bombardérky všichni už docela dlouho...