Plíšková nemohla uvěřit: Neskutečné, z jakých s***** jsem se dostala

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: „Tohle se stane jednou za život,“ odtušila Karolína Plíšková, když ve středu těžko uvěřitelným způsobem vyřadila Serenu Williamsovou ve čtvrtfinále Australian Open. Ze stavu 1:5, 30:40, ze čtyř mečbolů, z pekla do nebe. „Je neskutečné, že jsem se dostala z takových s*****,“ vysypala ze sebe Plíšková po zápase.

Kolik asi byl kurz na vítězství Karolíny Plíškové, když šla Serena Williamsová podávat na vítězství v zápase a za malou chvíli hned měla mečbol? Jedna ku tisíci, jedna ku milionu? Plíšková byla na ručník.

A přesto vyhrála. Mečboly odvrátila celkem čtyři. Údery, které možná ještě nikdy v životě nezahrála. V tak těžkých situacích, kdy se naprostá většina tenistek, včetně těch špičkových, před Serenou Williamsovou rozklepe. I bezradná americká legenda přiznala, že proti skvěle hrající Plíškové už nemohla udělat nic.

„Byla jsem prostě odvážná, když šlo do tuhého. Snažila jsem se dát stranou, proti komu hraju a věřila jsem, že můžu vyhrát,“ řekla Plíšková po nejlepším obratu své kariéry a vítězství 6:4, 4:6 a 7:5

Je pro vás pořád šok, co jste na kurtu dokázala?
Ještě to chvíli vstřebávat budu. Je neskutečné, že jsem se dostala z takových s***** a vyhrála. Na druhou stranu jsem už před tím vedla a měla jsem ve druhém setu brejk navíc, takže jsem vyloženě nedostávala čoud. Šanci jsem měla, cítila jsem se od začátku na to, že bych mohla vyhrát. I když už to vypadalo ztraceně. Za stavu 1:5 jsem se uvolnila a když jsem ji brejkla, tak jsem se hlavně snažila udržet servis na 3:5.

A australské publikum začalo čím dál více fandit vám…
To mi taky trochu pomohlo. Lidi samozřejmě milujou senzace, takže už když jsem odvrátila první mečbol a brejkla ji na 2:5, tak se na tribunách probudili. Do té doby byla ona do stavu 5:1 jasně lepší, takže atmosféra byla taková klidnější. Očekávali, že vyhraje Serena, takže žádné překvápko. A najednou se to trošičku začalo zamotávat a lidi to vzbudilo. Toužili po senzaci.

Je tohle lepší pocit než US Open 2016, kdy jste porazila obě sestry Williamsovy?
Tohle je asi lepší. Zápas s Venus byl do té doby můj nejlepší v životě, tam jsem hrála skvěle, taky jsem otočila z mečbolu. Potom Serena, světová jednička, vyhrávala všechno, nikdo mi tehdy nevěřil. Od té doby se toho hodně stalo, Serena měla dítě, já jsem se mezitím ještě zlepšila, a proto jsem tomu i teď dost věřila. Ale musím říct, že nakonec hrála o hodně lépe než tehdy v New Yorku.

Serena Williamsová vám vyjádřila po zápase respekt a na nic se nevymlouvala. Vážíte si toho?
Moc si toho vážím. Pro výhru jsem si opravdu šla a tohle je jen bonus, že to uznala i ona. Určitě i Serena měla ze mě respekt, protože už jsem ji porazila. Věděla jsem, že to můžu zopakovat. Šla jsem si pro to a ona se mi zdála na začátku zaskočená. Spousta holek proti ní začíná zbytečně opatrně, třeba i Halepová v předchozím kole. Serena někdy vypadá větší, než ve skutečnosti je. Snažila jsem se dát stranou, proti komu hraju. Věřila jsem, že můžu vyhrát.

Hned ve čtvrtek vás čeká další zápas – semifinále proti Japonce Ósakaové. Jak rychle je potřeba hodit radost za hlavu a soustředit se na další mač?
Snad mě to neovlivní. Tohle je pro mě obrovské vítězství, ale pořád jenom zápas. Ať už je to Serena nebo 200. hráčka světa, v turnaji to znamená pořád to samé. Chviličku si to užiju a budu se snažit to potom hodit za hlavu. Vezmu si jen dobré věci, jak jsem bojovala a hrála dobře.

Mohla byste se také stát znovu světovou jedničkou. Bylo by to cennější, kdybyste přitom vyhrála grandslam?
Pokud bych vyhrála a byla i světová jednička, tak by to bylo určitě cennější. Ale už samotný titul by pro mě znamenal hrozně moc. Je to však ještě neuvěřitelně daleko, stejně daleko, jako to bylo před turnajem.