Australian Open: Neuvěřitelné! Plíšková odvrátila čtyři mečboly a vyřadila Serenu Williamsovou!

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Karolíně Plíškové se podařilo něco neskutečného! Se Serenou Williamsovou prohrávala ve třetím setu už 1:5 a Williamsová šla podávat. Následně měla Američanka dokonce mečbol. Česká tenistka se ale nebývale vzchopila, získala šest gemů v řadě a po těžko uvěřitelné koncovce postupuje do semifinále Australian Open! Turnaj naopak končí pro deblistky Barboru Strýcovou s Markétou Vondroušovou.

Karolína Plíšková prohrává ve třetím setu 1:5, 30:40 a Serena Williamsová se napřahuje k servisu. Vytahuje výborné podání, které by asi Plíšková na druhou stranu nevrátila. „Foot fault!“ hlásí čárový rozhodčí Američance přešlap. Williamsová následně musí jít přes druhý servis a Plíšková mečbol odvrací.

Následně dokonce bere rozhozené Williamsové servis a pohádka se pomalu rodí. Williamsová kulhá na kotník, ale po zápase sama přiznává: „To mě neovlivnilo, Karolína začala hrát prostě neskutečně.“ Plíšková snížila svým servisem na 3:5, následně brejkla soupeřku znovu. Williamsová se vrátila až v dalším gemu, kdy při podání české tenistky měla další tři mečboly...

Plíšková ale zahrála neuvěřitelně, trefovala lajny, míček létal pár centimetrů nad páskou. „Hrála nejlepší tenis ve svém životě,“ nemohla tomu uvěřit Williamsová.

A bylo to 5:5! Nastala rozhodující chvíle, protože na podání šla Williamsová a Češka se vybičovala ještě k lepší úrovni tenisu, kdy soupeřce znovu podání sebrala. Bylo hotovo – Plíšková následně utkání dopodávala do vítězného konce a dokonale tak v poslední sekundě utekla hrobníkovi z lopaty.

„Už jsem byla skoro v šatně jako poražená, nakonec tu stojím jako vítězka,“ nemohla výhře uvěřit samotná Plíšková.

Už před tím ale měla k vítězství blízko. 

V prvním setu dokázala získat první brejk, když Američance sebrala podání za stavu 1:1. Následně měla Plíšková ještě další čtyři brejkboly, ale už ani jeden nevyužila.

To ji však nakonec trápit nemuselo, protože velice dobrým servisem zvládla první sadu dopodávat do vítězství 6:4. Williamsové přitom za celý set nenabídla ani jeden brejkbol.

Ve druhé sadě Plíšková nejdřív předvedla za stavu 2:2 neskutečnou bojovnost, donutila Američanku k chybám a nakonec Williamsové znovu vzala servis. V tu chvíli Plíškové stačilo udržet si podání. Jenže Williamsová ukázala hned v dalším gemu světovou extratřídu a brejk české tenistce okamžitě čistou hrou oplatila. Plíšková si navíc za stavu 4:5 neudržela další servis, takže celý set prohrála 4:6.

Ve třetím setu už česká tenistka odpadla a Williamsová jí dvakrát sebrala servis. Za stavu 1:5 pak šla Američanka podávat na vítězství... A zbytek příběhu už známe. 

„Karolína hrála na mé mečboly neskutečně, trefovala lajny, bylo to šílené,“ smutnila po zápase poražená Williamsová. „Nemohl za to můj kotník, ona hrála prostě velice dobře. Nevzdala jsem se, ale ona do toho dala všechno. Už jsem si myslela, že vyhraju při mečbolech na jejím servisu. Ale nestalo se. Ona hrála nejlepší tenis v životě,“ žasla Williamsová.

„Byla jsem prostě odvážná, když šlo do tuhého. Snažila jsem se dát stranou, proti komu hraju a věřila jsem, že můžu vyhrát,“ řekla Plíšková po nejlepším obratu své kariéry. 

„Je neskutečné, že jsem se dostala z takových s***** a vyhrála. Na druhou stranu jsem už před tím vedla a měla jsem ve druhém setu brejk navíc, takže jsem vyloženě nedostávala čoud. Šanci jsem měla, cítila jsem se od začátku na to, že bych mohla vyhrát. I když už to vypadalo ztraceně,“ neskládala i v těžkých chvílích zbraně.

CELÝ ROZHOVOR: Plíšková nemohla uvěřit: Neskutečné, z jakých s***** jsem se dostala

Plíšková je po Petře Kvitové druhou českou semifinalistkou na Australian Open. Tohle se před tím na grandslamu stalo pouze jednou v historii - na Wimbledonu 2014 proti sobě hrály semifinále Petra Kvitová a Lucie Šafářová.

Strýcová s Vondroušovou finále nevybojovaly
Barbora Strýcová s Markétou Vondroušovou na grandslamové finále nedosáhly. Češky, jež spolu v Melbourne startují v páru vůbec poprvé, rozehrály duel proti Australance Stosurové a Šuaj Čang z Číny výborně, když vedly v úvodním setu už 5:1, poté ale prohrály šest her v řadě, během nichž neproměnily v osmém gemu hned čtyři setboly, a úvodní dějství tak ztratily.

Ve druhém setu prohrávaly Strýcová s Vondroušovou 1:3, poté ale přeci jen zabraly a výsledkem 6:4 si vynutily rozhodující dějství. Také v tom dokázaly Češky dvakrát zlikvidovat manko brejku, za stavu 5:6 už ale třetí možnost nedostaly.

Do finále tak po výhře 7:5, 4:6 a 7:5 postoupily Stosurová s Čang, které si o titul zahrají s nasazenými dvojkami Maďarkou Babosovou a Francouzkou Mladenovicovou.

Krejčíková postoupila do semifinále mixu
Barbora Krejčíková si na Australian Open spravila chuť po vyřazení ze soutěže ženské čtyřhry. Společně s Američanem Rajeevem Ramem postoupili ve středu do semifinále smíšené čtyřhry, když porazili pátý nasazený pár Farah, Grönefeldová 6:2 a 7:5. O finále si Krejčíková s Ramem zahrají proti Španělce Martínezové Sánchezové a Britovi Neaulu Skupskému.

Lehečka jediným českým juniorem ve čtvrtfinále Australian Open
Sedmnáctiletý čerstvý daviscupový reprezentant Jiří Lehečka dál potvrzuje skvělou formu a devátým vítězným zápasem v řadě si zajistil postup do čtvrtfinále juniorky v Melbourne.

Český tenista byl proti Američanovi Zaneovi Khanovi opět skvělý na svém servisu a po zásluze si i díky jedenácti esům došel pro vítězství 7:6(1) a 6:4. Ve čtvrtfinále ho teď čeká další americký junior – třináctý nasazený Emilio Nava.

Šestnáctiletý Dalibor Svrčina (7.) naopak do čtvrtfinále nepostoupil. Nad jeho síly byl ve třetím kole Američan Cannon Kingsley (9.), kterému český talent podlehl 2:6 a 5:7.

Svrčinovi se zápas vůbec nedařil, od stavu 2:6 a 1:5 se ale ještě skvěle vzchopil. Dokázal stav ve druhém setu dohnat na 5:5, při tom odvrátil pět mečbolů. Šestý mečbol už ale soupeř za stavu 5:6 z pohledu Svrčiny dokázal využít a raduje se z postupu do čtvrtfinále.

Ve středu se v Melbourne představil rovněž třetí český zástupce v juniorské soutěži. Jonáš Forejtek (8.) však svůj osmifinálový zápas také nezvládl, když nevyzrál na Itala Giulia Zeppieriho – prohrál ve dvou setech 3:6 a 4:6.

Ósaková třetí semifinalistkou Australian Open
Japonská tenistka Naomi Ósaková (4.) porazila ve čtvrtfinále Australian Open Ukrajinku Elinu Svitolinovou (7.) jasně 6:4 a 6:1. Ósaková, vítězka US Open, si tak poprvé v životě zahraje také semifinále australského grandslamu. Soupeřkou jí bude Karolína Plíšková.

Ósaková se také postupem do semifinále dostala na průběžnou první pozici světového žebříčku.

Pouille vyřadil Raonice a je poprvé v grandslamovém semifinále
Francouzský tenista Lucas Pouille (31.) vyzrál na čtvrtý pokus na Milose Raonice (17.) a zahraje si na Australian Open své premiérové grandslamové semifinále. Kanadského protivníka zdolal Pouille ve čtyřech setech 7:6(4), 6:3, 6:7(2) a 6:4.

Posledním semifinalistou je po Nišikoriho skreči Djokovič
Novak Djokovič (1.) v Melbourne nadále živí naději na svůj rekordní sedmý turnajový titul. Srbské světové jedničce dnes za stavu 6:1 a 4:1 vzdal duel pro zranění stehna Japonec Kei Nišikori (9.). O finále si Djokovič zahraje s Francouzem Pouillem (31.).

Rod Laver Arena (01:00)
Naomi Ósakaová (JPN) – Elina Svitolinová (UKR) 6:4, 6:1
Serena Williamsová (USA) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 4:6, 6:4, 5:7
Milos Raonic (CAN) – Lucas Pouille (FRA) 6:7(4), 3:6, 7:6(2), 4:6
Night session (09:00)
Novak Djokovič (SRB) – Kei Nišikori (JPN) 6:1, 4:1 skreč Nišikori
Stosurová (AUS), Š. Čang (CHN) – STRÝCOVÁ, VONDROUŠOVÁ 7:5, 4:6, 7:5

Margaret Court Arena (01:00)
Herbert, Mahut (FRA) – B. Bryan, M. Bryan (USA) 6:4, 7:6(3)
Murray (GBR), Soares (BRA) – Kontinen (FIN), Peers (AUS) 3:6, 4:6
Bradyová, Riskeová (USA) – Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) 4:6, 2:6
Sharmaová, Smith (AUS) – Matteková-Sandsová (USA), J. Murray (GBR) 6:2, 7:6(5)

Kurt 3 (01:00)
Kubot (POL), Zeballos (ARG) – Harrison, Querrey (USA) 6:3, 6:7(5), 4:6
KREJČÍKOVÁ, Ram (USA) – Grönefeldová (GER), Farah (COL) 6:2, 7:5
Dabrowská (CAN), Pavič (CRO) – Martinezová Sanchezová (ESP), N. Skupski (GBR) 1:6, 6:4, 9:11
Spearsová (USA), Cabal (COL) – Melicharová (USA), Soares (BRA) 1:6, 6:7(3)

Kurt 13
Zane Khan (USA) – JIŘÍ LEHEČKA 6:7(1), 4:6
Giulio Zeppieri (ITA) – JONÁŠ FOREJTEK 6:3, 6:4
FOREJTEK, SVRČINA – Kalender (CRO), Mayot (FRA) 6:4, 6:4

Kurt 22
DALIBOR SVRČINA – Cannon Kingsley (USA) 2:6, 5:7