Velký bratr tě sleduje. Tenisty v Melbourne pronásledují kamery na každém kroku

- Jan Vojkůvka

Je to už příliš velký zásah do soukromí tenistů? Ze života sportovních celebrit se na Australian Open stává tak trochu věc veřejná. Své obavy, zda je to správné, vyjádřil například srbský tenista Novak Djokovič. Kamery prý až moc připomínají reality show či tzv. „Big Brothera“.

Kamery v Melbourne Parku jsou takřka na každém kroku. Ukazují hráče, jak přicházejí koridorem na kurt, sledují zázemí a pouští do světa záběry, které by si tenisté raději nechali pro sebe.

Asi každý viděl záběry, kdy ochranka požadovala po Rogeru Federerovi nebo Marii Šarapovové akreditace, aby je vpustila do šatny. Záběry jiných tenistů jsou ale mnohdy osobnějšího rázu.

Tak například Chorvatka Petra Martičová po porážce ve třetím kole padla na podlahu a srdceryvně plakala. Opravdu to jsou záběry, které tenisový fanoušek potřebuje vidět?

Novak Djokovič, který je hlavní tváří hráčského koncilu, vyjádřil obavy zejména o soukromí ženských tenistek, které přechází mezi šatnou a dalšími místnostmi v zázemí, kde se snaží uvolnit po zápasech či trénincích.

„To je asi jediná věc, která by se měla nějak ošetřit. Na druhou stranu, všichni víme, že žijeme ve společnosti Velkého bratra. Prostě to musíme akceptovat,“ uvedl Djokovič. „Teď je hodně složité najít nějaký růžek, ve kterém si můžete trochu v soukromí zarelaxovat. Ale osobně se s tím dokážu vyrovnat.“

Kdo je naopak velkým zastáncem kamer v zázemí Melbourne Parku, je trenér Sereny Williamsové Patrick Mouratoglou.

„Pokud lidé fandí nebo naopak nadávají nějakému hráči, je to pro ně skvělé, protože potřebuje ty hráče znát. Tyhle scény ze zákulisí ukazují hráče jako osobnosti. Je skvělé, že je vidět jejich lidská stránka, že to nejsou jen stroje a mají své emoce. Jejich dobré i špatné emoce,“ uvedl.

Jaký máte názor na takový zásah do soukromí vy?