Návrat dobrých časů? Čeští junioři v Austrálii září jako už dlouho ne

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Dalibor Svrčina, Jonáš Forejtek, Jiří Lehečka – tři čeští junioři, kteří postoupili do osmifinále juniorky na Australian Open. Ani jeden zatím neztratil jediný set. Čeští teenageři v Austrálii září, jako už to náš tenis dlouho nepamatuje. „Český tenisový svaz se pro nás snaží dělat maximum a začíná to být vidět,“ pochvaluje si junior Lehečka.

Lehečkovi, aktuálně jedenáctému juniorovi světa, se v Austrálii daří obzvláště náramně. Nejdřív před Australian Open vyhrál nabitý přípravný turnaj v nedalekém Traralgonu. Pak přidal dvě vítězství na juniorském grandslamu, takže jeho série výher má už osm zářezů.

V Traralgonu se dobře rozehráli taky Dalibor Svrčina s Jonášem Forejtkem a všichni tři teď na Australian Open válí. Shodně postoupili dvěma výhrami mezi šestnáctku nejlepších a při tom zatím neztratili ani set.

Výjezd do Austrálie pro naše juniory zajišťuje Český tenisový svaz, jehož vyslanec Michal Navrátil celou skupinu juniorů vede. „Svaz nám pomáhá platit výjezdy do zahraničí. To je pro nás dobré, protože tím se posouváme a zlepšujeme,“ těší Jonáše Forejtka.

„Ne každý si může dovolit odjet na měsíc do Austrálie, od svazu je to obrovská pomoc. Letenky jsou neskutečně drahé a musíme tu být už týden předem. Český tenisový svaz se pro nás snaží dělat maximum a začíná to být vidět,“ chválí zase Jiří Lehečka.

Opravdu to teď na Australian Open vypadá, že investice se vyplácí. Takhle se Čechům naposledy na juniorských grandslamech zadařilo v letech 2011 a 2012, kdy řádili Jiří Veselý nebo Adam Pavlásek. Veselý, tehdejší juniorská světová jednička, dokonce v roce 2011 celé Australian Open vyhrál.

Pak ale pro české juniory nastala doba půstu. A s pomalu odcházejícím Tomášem Berdychem a dalšími nástupci v nedohlednu se veřejnost pochopitelně ptala: který Čech ponese naši vlajku v tenisovém světě dál?

Odpověď může být zhmotněna ve třech mladých pánech, kteří momentálně na modrém betonu v Austrálii dávají světové špičce zabrat.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Champions?

Příspěvek sdílený Dalibor Svrčina (@svrcinadalibor),Zář 24, 2017 v 9:23 PDT

Vezměme to od Dalibora Svrčiny – to je talent, o kterém se už nějaký ten pátek hodně mluví. V šestnácti je pořád o rok mladší než většina soupeřů, ale i tak patří k nejlepším na světě. Obdivovatel Novaka Djokoviče dokáže o tenise neskutečně přemýšlet. Po porážce hned ví, co bylo špatně, a jak už to příště nedopustit.

Jako teď před osmifinále Australian Open, kdy bude hrát s Američanem Kingsleym – ten ho minulý týden bolestivě porazil na zmíněném turnaji v Traralgonu. „Prohrál jsem s ním těsně, musím změnit taktiku a hrát trochu jinak,“ šrotí mu to hlavou.

Svrčina dokázal jako jednička týmu pro Česko předloni získat po dvaceti letech titul v juniorském Davis Cupu. Dvojkou českého výběru byl Jonáš Forejtek, talentovaný sparťan, kterého trénuje bývalý profík Jan Mertl.

Když se podíváme na Forejtka, tak ten míval problémy s vzrůstem. Nebýval tak vysoký jako jeho vrstevníci, a proto se musel naučit na kurtu skvěle pohybovat, aby byl konkurence schopný. Pohyb je dnes jeho největší výhoda a zároveň už své soupeře dohání i výškou. Loni se stal mistrem Evropy do 18 let, když ve finále porazil juniorskou světovou dvojku Andrejeva. Toho pak v témže roce zdolal ještě jednou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

European champion??? Thank you for all the support!

Příspěvek sdílený Jonáš Forejtek ?? (@jonas.forejtek),Čec 29, 2018 v 12:18 PDT

Forejtek a Svrčina jsou parťáci i v deblu. „Rozumíme si tenisově a dobří kámoši jsme i mimo kurt. Když nám to jde, tak hrajeme výborně,“ pochvaluje si Svrčina. „Celkově se všichni kluci navzájem respektujeme. Vybrali jsme si tuhle tenisovou cestu sami a jestli chceme být nejlepší, tak musíme pracovat jako profíci,“ dodává Svrčina rozumně.

Každý z nich je tenisově trochu jiný typ. A liší se i třetí do party – Jiří Lehečka, vítěz loňské Pardubické juniorky, který se spoléhá na svůj výborný servis a hru stylově podobnou Tomáši Berdychovi. Z Lehečky vyzařuje i podobné „berdychovské“ sebevědomí.

Svěřenec daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila a současná juniorská světová jedencátka věří, že období půstu v českém mužském tenise nebude dlouhá. „Generace Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha byla neskutečná. Pro české fandy to bylo neuvěřitelné a asi si na to rychle zvykli. Pak přišel pád a to se teď těžko toleruje,“ přemítá Lehečka.

„Chce to ale čas. Po dlouhé pauze bez úspěchů v juniorech snad přichází lepší období. Jsem rád, že v tom období můžu být já,“ usmívá se sedmnáctiletý talent.

Spolu s Forejtkem a Svrčinou teď budou bojovat o úspěch na Australian Open. Není k tomu daleko. A v příštích letech se tihle tři talentovaní kluci pokusí nasytit pochopitelný hlad fanoušků po dalších českých tenisových hrdinech. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

G1 winner #future

Příspěvek sdílený Jiří Lehečka (@leheckajiri),Led 16, 2019 v 10:56 PST