Hraj to jako Nadal a nebuď přizdisráč! Taková je nová Plíšková

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Způsob průletu do čtvrtfinále Australian Open byl od Karolíny Plíškové víc než stylový. S dvojnásobnou grandslamovou šampionkou Garbine Muguruzaovou se dlouho nepárala a za hodinu slavila postup. Přitom udělala pouhé tři nevynucené chyby za zápas a před čtvrtfinále proti Sereně Williamsové z ní teď září obrovské sebevědomí.

Výsledek 6:3 a 6:1. Pouhá hodina hry. K tomu 23 vítězných úderů a úžasný počet nevynucených chyb – Plíšková měla za celý zápas pouhé tři. „Ty jo, to je asi nejmíň v životě. Paráda,“ žasla nad statistikami sama česká hráčka.

V čem se Plíšková změnila? Nová trenérka Conchita Martínezová ji nutí nevypustit ani jeden míček za žádného stavu. „Buď jako Nadal!“ radí jí přísně. A podle toho se česká naděje v pondělí do puntíku řídila.

Ke všemu byla agresivní, na Muguruzaovou si náramně věřila. A Španělka na druhé straně si musela připadat jako ve zlém snu. Že Plíškovou nestíhá a prohraje s ní poosmé z deseti vzájemných zápasů. A tak se taky stalo. České tenistce navíc pomohly rady Martínezové, která před tím trénovala právě Muguruzaovou.

To musela být výhoda. Co vám na Muguruzaovou poradila?
Neřekla mi úplně nic nového, ale utvrdila mě v tom, v čem má soupeřka asi slabiny. Podpořila mě a byla jsem si pak díky tomu víc jistá. Určitě má na vítězství podíl.

Pomohl taky fakt, že jste Muguruzaovou už před tím sedmkrát porazila a jen dvakrát s ní prohrála?
Určitě. Díky tomu jsem tušila, že se rozsype. To se taky stalo, když jsem ji brejkla. Ono pak není vůbec lehké skousnout fakt, že s někým zase potolikáté můžete prohrát. Začalo ji to asi ničit. Já jsem byla v klidu, věřila jsem si, že to dám.

Potvrzuje se, že teplé počasí vám sedí? Soupeřka si stěžovala, že na ni slunečné počasí dolehlo...
Popravdě mi nepřišlo, že bylo takové horko (28 stupňů, pozn.). Byly tady horší dny a třeba před tím na turnaji v Brisbane to bylo ještě o dost horší. Já jsem na tom fyzicky dobře. A jestli to dolehlo na ni? Já se na soupeřky nedívám, ať mají klidně zlomené nohy.

Měla jste skvělé statistiky, jen tři nevynucené chyby za zápas. Kdy se vám tohle povedlo?
Ty jo, to je asi nejmíň v životě, paráda! Na kurtu jsem ani nevnímala, že mám tak dobré statistiky. Navíc jsem měla hodně vítězných míčů, takže jsem nečekala na chybu. Kontrolovaný tlak se projevil.

Jsou to taky návyky od trenérky Martínezové?
Ano, i díky Conchitě jsem teď trochu pečlivější. V zápasech i trénincích je teď málo mých starých návyků. Někdy jsem měla tendenci balonek vypustit. Samozřejmě jsem tu už ztratila set, ale zatím se mi daří vyvarovat třeba dvou špatných gamů v řadě, což je super.

Ve čtvrtfinále vás teď čeká Simona Halepová, nebo Serena Williamsová. Koho byste radši?
Mám oběma co vracet, Sereně porážku ze čtvrtfinále US Open, se Simonou jsem loni prohrála čtvrtfinále tady v Melbourne. Chtěla bych se pomstít oběma. (smích) Večerní zápas se Serenou by byl super, ale ona je určitě nebezpečnější. Na druhou stranu nebudu přizdisráč. (smích) Nakonec není ani jedna lehčí, není moc z čeho vybírat.

Věříte si už i na velké hráčky?
Prošla jsem si tady na turnaji už vším, v tom mám výhodu. Zvládla jsem těžké momenty nejenom na kurtu, ale i třeba nepříjemné časy začátků zápasů. Dalo mi to sebevědomí, navíc se moje hra zlepšuje. Poslední výkon mě utvrdil v tom, že hraji dobře. Čeká mě jedna z nejlepších hráček na světě, ať už to bude jakákoliv. Věřím ale ve své kvality a myslím, že to bude dobré.