Australian Open: Plíšková je po skvělém výkonu ve čtvrtfinále! Postupují i Češky v deblu

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Karolína Plíšková zvládla famozně osmifinálový mač proti Garbine Muguruzaové, kterou porazila za pouhou hodinu hry 6:3 a 6:1. V dalším zápase se teď Plíšková postaví Sereně Williamsové, jež přehrála světovou jedničku Simonu Halepovou. Do čtvrtfinále čtyřhry už před tím postoupily deblové světové jedničky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou.

Plíšková nedala šanci Muguruzaové a postoupila do čtvrtfinále (6:3, 6:1)
Pro Plíškovou jde už o třetí čtvrtfinále Australian Open v řadě. Světová osmička ve čtvrtém kole turnaje potvrdila, že na Španělku Garbine Muguruzaovou umí – porazila ji jasně 6:3 a 6:1.

Česká tenistka sice jako první ztratila za stavu 1:1 v úvodní sadě podání, následně si ale servis vzala okamžitě zpět a zbytek setu už odehrála skvěle. V první sadě vyrobila pouhou jednu nevynucenou chybu a zaslouženě ji dotáhla do vítězství 6:3.

Hned na začátku druhého setu Plíšková soupeřku znovu brejkla, podání poté Španělce sebrala ještě jednou, což už Muguruzaovou totálně rozložilo. Česká tenistka nakonec vše korunovala třetím využitým brejkbolem, když zápas uzavřela čistou hrou na servisu Muguruzaové a mohla se radovat z postupu do čtvrtfinále. Na kurtu se ani moc nezapotila – vyhrála za pouhou hodinu hry.

„Cítím se tady každým zápasem lépe. I dnes jsem hrála dobře, začátek byl vyrovnaný, byly jsme obě trochu nervozní, ale pak už jsem to zvládla skvěle,“ hodnotila zápas Plíšková, která nakonec vyrobila v celém zápase pouhé tři nevynucené chyby.

„Cítila jsem se dobře, byla jsem v klidu, věřila jsem si, že to dám. Protože jsem ji několikrát porazila a tušila jsem, že se pak rozsype. To se stalo, když jsem jí sebrala podání. Na začátku hrála dobře, ale pak už jsem ji tlačila a skoro vůbec jsem nechybovala,“ pochvalovala si světová osmička.

„Tři nevynucené chyby jsem měla snad poprvé v životě. Zdejší podmínky mi sedí a navíc už jsem získala sebevědomí z předešlých těžkých zápasů. Vím, že tady zatím hraju dobře,“ dodala Plíšková, která si o semifinále zahraje se Serenou Williamsovou.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Siniaková s Krejčíkovou postoupily po boji do čtvrtfinále (2:6, 6:2, 6:3)
První pár světa Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková zvládl na Australian Open první těžkou zkoušku. Ve třetím kole proti dvojici skvělých singlistek Sabalenková, Mertensová totiž Češky první sadu prohrály 2:6. Následně se ale zlepšily a zbylé dva sety vyhrály 6:2 a 6:3 a po téměř dvou hodinách hry postoupily do čtvrtfinále turnaje. V něm si zahrají proti dvojici Stosurová, Čang.

„Na začátku jsme dělaly spoustu zbytečných chyb a taky nám chybělo trochu štěstí,“ hodnotila zápas Barbora Krejčíková. Její parťačka Kateřina Siniaková pár gemů před koncem na kurtu špatně došlápla, což vypadalo velice nepříjemně. „Snad to nakonec nic nebude, v první chvíli to byl hlavně šok, ale snad se dám do kupy,“ doufala sama Siniaková.

„Byla to hodně těžká zkouška. Nepovedl se nám nástup, takže si vážím toho, že jsme bojovaly, spolupracovaly a výsledek otočily. Stále jsme se soustředily, snažily se něco vymyslet a jedna druhou povzbuzovaly, že jsme lepší deblistky než ony,“ dodala k utkání Siniaková.

Peschkeová končí na Australian Open ve třetím kole (3:6, 4:6)
Květa Peschkeová s americkou parťačkou Nicole Melicharovou skončily stejně jako loni na Australian Open ve třetím kole. Čtvrtý nasazený pár nestačil na americkou dvojici singlistek Bradyová, Riskeová, které podlehl 3:6 a 4:6. V každém setu si americké duo připsalo o jeden brejk navíc a zápas pak Bradyová s Riskeovou doservírovaly do úspěšného konce.

V pondělí se o postup do čtvrtfinále pokusí ještě české světové jedničky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které vyzvou belgicko-běloruský pár Mertensová, Sabalenková. 

Dva čeští junioři v osmifinále Australian Open
Český junior Jonáš Forejtek (8.) potvrdil roli favorita a ve druhém kole juniorky v Melbourne si poradil s nenasazeným Maďarem Peterem Makkem, kterého porazil 6:4 a 6:4. Forejtek měl v každém setu brejk navíc, ale vedení ztratil. Následně si ale vždy vzal soupeřovo podání znovu, na což už Makk nezareagoval. Kromě toho byl český tenista jistý na servisu, dařilo se mu i na síti a po zásluze postoupil do osmifinále, ve kterém ho čeká Ital Giulio Zeppieri.

„Soupeř byl mnohem lepší než ten v prvním kole. Mně se tolik nedařilo, zbytečně jsem si svými chybami prohrál servis, když jsem měl o brejk víc. Naštěstí jsem to potom v každém setu dohrál,“ hodnotil Forejtek zápas pro Tenisový svět. „Příští soupeř Zeppieri je nepříjemný levák, hodně do toho střílí a nedá mi čas hrát. Pokusím se to ale zvládnout a vyhrát.“

Hned po Forejtkovi nastoupila na kurt další česká singlová naděje – Dalibor Svrčina. Ani on ve svém zápase nezaváhal, když si poradil s Korejcem Seonem Hanem po setech 6:4 a 6:0. První sada byla ještě celkem vyrovnaná a Han si dokázal vzít ztracený servis z jediného brejkbolu zpět. Následně ale Svrčina zase zabral a zvítězil 6:4. Druhý set už byl naprosto jasnou záležitostí. Český tenista skoro nechyboval, byl využil tři ze čtyř brejkbolů a zaslouženě postoupil do osmifinále.

„Zápas to byl těžký. Soupeře jsem znal hodně dobře. Ze začátku dobře podával, ale potom jsem ho jednou brejknul a on se trochu zlomil. Ve druhém setu jsem mu zase hned sebral podání, to byl určitě klíč k vítězství,“ řekl Svrčina a doplnil: „Každým zápasem na turnaji se cítím lépe, určitě jsem podal lepší výkon než v prvním kole.“

V osmifinále se Svrčina utká s devátým nasazeným Američanem Cannonem Kingsleym. Oba soupeři se střetli před týdnem na přípravném turnaji Traralgonu a český talent prohrál dvakrát 5:7.  „Očekávám znovu těžký zápas, je to výborný hráč. Těsně jsem s ním prohrál, takže trochu změním taktiku,“ plánoval Svrčina.

Ve čtvrtfinále jsou Svitolinová a Ósaková, vypadl Zverev
Melbourne v neděli poznalo další čtvrtfinalistky v singlu žen. Po třísetových bitvách mezi osm nejlepších postoupila Elina Svitolinová (porazila Madison Keysovou), následně postoupila i japonská vítězka US Open Naomi Ósaková, která si poradila s Anastasijí Sevastovovou.

Naopak pozici favorita nezvládl čtvrtý hráč světa Alexander Zverev, který vypadl s Milosem Raonicem ve třech setech. V prvních dvou sadách uhrál Zverev pouhé dva gemy, třetí set sice potom dotáhl do tiebreaku, ale v něm prohrál 5:7, celkově 1:6, 1:6 a 6:7(5).

Serena porazila světovou jedničku
Serena Williamsová (16.) přehrála v osmifinále Australian Open světovou jedničku Simonu Halepovou (1.) a bude tak příští soupeřkou Karolíny Plíškové (8.). Sedminásobná turnajová vítězka povolila v úvodním setu rumunské protivnici jen jeden vyhraný gem, v tom druhém však sama dvakrát ztratila servis a prohrála dějství 4:6. V rozhodující sadě se staly klíčovými gemy číslo šest a sedm. Halepová nejprve na příjmu neproměnila postupně tři brejkboly, aby vzápětí sama servis ztratila. Williamsová tak nakonec zvítězila 6:1, 4:6 a 6:4.

„Hrály jsme spolu dobré zápasy, už mě dokázala porazit,“ pronesla na tiskové konferenci Williamsová na adresu své příští soupeřky Karolíny Plíškové. „Má výborný servis, takže budu muset returnovat ještě lépe než proti Simoně. Budu na ni ale připravena, stejně jako ona na mě. Na utkání se těším,“ přiznala Američanka.

Nišikori je po velkém obratu ve čtvrtfinále
Kei Nišikori (9.) již podruhé v letošním ročníku utekl hrobníkovi z lopaty, když v duelu s Pablem Carreňo-Bustou (23.) otáčel ze stavu 0:2 na sety. O postupujícím nakonec rozhodl až tiebreak pátého setu, v němž vedl Španěl už 8:5, poté již ale neuhrál ani míč, a tak se po velkém obratu přeci jen radoval Japonec. Nasazená osmička zvítězila za 5 hodin a 11 minut po setech 6:7(8), 4:6, 7:6(4), 6:4 a 7:6(8). Postupem do čtvrtfinále vyrovnal Nišikori své turnajové maximum.

Djokovič zvládl klání s Medveděvem
Posledním mužským čtvrtfinalistou se na Australian Open stal Srb Novak Djokovič. Světová jednička v souboji s dvaadvacetiletým Daniilem Medveděvem zvítězila po setech 6:4, 6:7(5), 6:2, 6:3 a o postup do semifinále se střetne s Japoncem Keiem Nišikorim.

Rod Laver Arena (2:00)
Naomi Ósakaová (JPN) – Anastasija Sevastovová (LAT) 4:6, 6:3, 6:4
Alexander Zverev (GER) – Milos Raonic (CAN) 1:6, 1:6, 6:7(5)

Night session (9:00)
Simona Halepová (ROU) – Serena Williamsová (USA) 1:6, 6:4, 4:6
Novak Djokovič (SRB) – Daniil Medveděv (RUS) 6:4, 6:7(5), 6:2, 6:3

Margaret Court Arena (6:00)
Elina Svitolinová (UKR) – Madison Keysová (USA) 6:2, 1:6, 6:1
Cornetová, Martičová (FRA/CRO) – Stosurová, Čang (AUS/CHN) 5:7, 3:6
Garbine Muguruzaová (ESP) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ 3:6, 1:6
Pablo Carreňo Busta (ESP) – Kei Nišikori (JPN) 7:6(8), 6:4, 6:7(4), 4:6, 6:7(8)

Melbourne Arena (1:00)
Klepacová, Roger-Vasselin (SLO/FRA) – Sharmaová, Smith (oba AUS) 4:6, 5:7
Flipkensová, Larssonová (BEL/SWE) – Babosová, Mladenovicová (HUN/FRA) 1:6, 4:6
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Mertensová, Sabalenková (BEL/BLR) 2:6, 6:2, 6:3
Borna Čorič (CRO) – Lucas Pouille (FRA) 7:6(4), 4:6, 5:7, 6:7(2)

1573 Arena (1:00)
Spearsová, Cabal (USA/COL) – Schuursová, Middelkoop (oba NED) 6:1, 6:2
Kubot, Zeballos (POL/ARG) – Elis, Popyrin (oba AUS) 6:4, 7:6(4)
Martinézová-Sanchézová, N. Skupski (ESP/GBR) – Moorová, Whittingtonová (oba AUS) 6:4, 6:1
Mladenovicová, Lindstedt (FRA/SWE) – Matteková-Sandsová, J.Murray (USA/GBR) 4:6, 4:6

Kurt č.3 (1:00)
Bradyová, Riskeová (obě USA) – Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ 6:3, 6:4
J.Murray, Soares (GBR/BRA) – Krawietz, Mektič (GER/CRO) 6:7(3), 6:2, 7:5
Herbert, Mahut (oba FRA) – Ram, Salisbury (USA/GBR) 4:6, 7:6(5), 6:4
Harrison, Querrey (oba USA) – Sock, Withrow (oba USA) 4:6, 6:3, 7:5

Kurt č.5
LEHEČKA, Marek (POL) – Musetti, Zepppieri (oba ITA) 7:6(5), 5:7, 5:10

Kurt č.7
Peter Makk (HUN) – JONÁŠ FOREJTEK 4:6, 4:6
DALIBOR SVRČINA – Seon Han (KOR) 6:4, 6:0