Už vám nic neřeknu! Jak z Nadala opět udělali nepřítele žen

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Rafael Nadal to na tiskových konferencích nemívá lehké. Tak třeba po nedělním zápase s Tomášem Berdychem se ho novináři po většinu času vůbec neptali na zápas, ale na spoustu jiných témat – například prize money pro muže a ženy. „Došli jsme do bodu, kdy ani nemůžete mít názor. Protože ať řeknu cokoliv, tak se to otočí proti mně,“ povzdychl si Nadal.

Téma prize money na Australian Open opět otevřela Maria Šarapovová a po ní Serena Williamsová. Ta před několika dny zdůraznila, že muži a ženy by měli mít stejné odměny nejenom na grandslamech, ale i na ostatních turnajích. A nařkla své mužské tenisové kolegy z toho, že v tomto ohledu tenistky dostatečně nepodporují.

Otázku na stejné téma pak dali reportéři po nedělním osmifinále i Nadalovi. „Nevím, proč se pořád snažíte na tohle téma vymýšlet nějaké zprávy a články,“ začal svou odpověď Nadal povzdechnutím. Už několikrát před tím byl totiž médii obviněn z toho, že nepodporuje stejné odměny v ženském a mužském tenise.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ: NADAL JE ÚPLNĚ MIMO!

„Miluju ženský tenis a klidně ať dostávají víc než my, proč ne? Je mi to jedno. Když prodají víc lístků než my, tak si zaslouží víc peněz. Je to takhle jednoduché, na pohlaví nezáleží. Když jejich tenis vydělá víc, zaslouží si víc peněz než my,“ opakoval Nadal, čímž si ale zadělal na další problémy. Protože jeho slova hned komentátoři na Twitteru zařadili do skupinky odpůrců rovného ohodnocení v tenise.

Stejně jako se to v roce 2016 stalo Novaku Djokovičovi. Ten v rozhovoru naznačil, že muži by měli možná dostávat větší prize money, protože o jejich tenis je větší zájem než o ten ženský. Za což se později omluvil.

Stejně tak si raději na nedělní tiskovce další rozebírání tématu odpustil Nadal. „Tohle je dneska hrozně citlivá věc, mluvit v dnešním světě o ženách a mužích. Došli jsme do bodu, kdy ani nemůžete mít názor. Protože ať řeknu cokoliv, tak se to točí proti mně. Takže já už vám teď nic neřeknu, rozumíte?“ řekl naštvaně a otočil se na židli.

Média naopak pochválila Rogera Federera, který taktéž na tiskové konferenci v neděli řekl, že rád pomůže jakýmkoliv způsobem k tomu, aby ženy měly v tenise stejné odměny jako muži. A nejenom na grandslamech, kde už je dnes toto pravidlo zavedeno. „Nezáleží na tom, jestli je zrovna populárnější mužský nebo ženský tenis. Musíme si vzájemně pomáhat,“ řekl Federer.

Známým bojovníkem za rovnoprávnost v tenise je hlavně Andy Murray, kterého Šarapovová s Williamsovou také zmiňují jako příklad toho, jak by se podle nich měli jejich mužští kolegové k otázce prize money stavět.