Proč jsem tak nehrál od začátku? vyčítal si Berdych. Další plán je nejasný

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: První dva sety proti Nadalovi, to byla jasná záležitost. Tomáš Berdych se probral až ve třetí sadě, jenže bylo pozdě. I když neměl daleko k tomu, aby utkání ještě zdramatizoval. „Kdybych se dostal do čtvrtého setu, mohlo to být ještě zajímavé,“ řekl po porážce 0:6, 1:6, 6:7(4).

Od svého comebacku odehrál Tomáš Berdych spoustu skvělých zápasů. Bylo jasné, že slabší chvilka se někdy ukáže. Bohužel přišla v ten nejméně vhodný okamžik – při prvních dvou setech v osmifinále Australian Open proti Rafaelu Nadalovi.

„První dva sety, to jsem byl já zpátky před půl rokem,“ nehledal výmluvy Berdych. Nefungovalo mu vůbec nic, Nadala trápil až ve třetí sadě. „Tam už jsem se zase zvedl. To je tak jediné pozitivum, které si z toho zápasu můžu vzít,“ povzdechl si.

Ve třetím setu jste měl dokonce setbol a pak jste vedl v tiebreaku, co chybělo?
Rafa to prostě zahrál dobře. Jsem ale i tak rád, že se mi po dvou setech podařilo do zápasu vrátit. Takhle to mělo vypadat od začátku. Bohužel mi plán nevyšel. Od začátku roku tohle byla jediná slabá chvíle, bohužel přišla teď, ale s tím se nedá nic dělat.

Věřil jste, že byste měl ve čtvrtém setu ještě šanci na otočku?
Neměl jsem problém s fyzičkou, bylo cílem vzít mu set a pak to mohlo být zajímavé. Od začátku třetí sady moje hra vypadala, jak měla. Škoda že jsem si tu šanci nevzal.

Na turnaji jste před tím odehrál tři skvělé zápasy, co vám Australian Open ukázalo?
Že rozhodnutí dát si pauzu a pak se pustit do tréninku bylo správné. A vyplatí se to určitě i v budoucnu. Jsem šťastný, že pořád můžu hrát, mám z tenisu radost, to je pro mě nejdůležitější.

Jak úvodní zápřah zápasů zvládlo vaše tělo?
Jsem na tom fyzicky opravdu dobře. Odjíždím s tím, že nemusím nic léčit nebo si jít lehnout někam k doktorovi. Těším se na to, až si odpočinu, ale to je vše. Můžu hrát dál, převažují samá pozitiva. Máme tu cestu v týmu nastavenou dobře. Přijdou i horší časy, ale určitě zase budou i ty lepší, kdy se ukáže dobrá práce, co jsme udělali.

Kde teď plánujete hrát dál?
Teď nikam nespěchám, mám přihlášený turnaj v Montpellier, kam bych se měl normálně dostat, případně můžu využít volnou kartu. Ještě ale vše v klidu promyslím, tyhle věci si teď budu rozhodovat daleko důkladněji než dříve. Sezóna je strašná dlouhá a pokud ji chci vydržet, a třeba nejen tuto, tak platí pořekadlo, že méně je někdy více...

Přemýšlel jste, že byste podobně jako Federer vynechal antuku?
Původně jsem si myslel, že pokud někde budu ubírat turnaje, tak to bude na antuce. Ale když jsme začali pracovat na mém pohybu, tak teď si naopak myslím, že by všechny ty poslední změny mohly být na ten povrch dobré. Už by to teď pro mě na antuce nemusela být taková dřina jako předtím a třeba bych z toho mohl naopak nějak profitovat. Na antuce jsem hrával dobře, měl jsem na ní výsledky. Taky se budu rozhodovat podle toho, jak tou dobou budu na žebříčku, a budu to řešit nárazově.

Navíc máte pořád po zranění k dispozici chráněný žebříček.
Ten je v záloze, i když tady jsem si zase nějaké body nahrál, takže to nebudu zbytečně plýtvat, když nebude potřeba.