Denní menu, 20.1.2019: Pavlásek s Kolářem v Německu získali titul

- Radek Štohl

Závěrečný den týdne byl znovu ve znamení Australian Open. Petra Kvitová zvládla své osmifinále se sedmnáctiletou Američankou, Tomáš Berdych poté nevyhrál ani set proti Rafaelu Nadalovi. Ve čtyřhře Markéta Vondroušová s Barborou Strýcovou postoupily již do čtvrtfinále. Na challengeru v Německu se o titul ze čtyřhry úspěšně pokoušeli Adam Pavlásek se Zdeňkem Kolářem.

NA ROZJEZD

01:00

KVITOVÁ SUVERÉNNĚ POSTOUPILA DO ČTVRTFINÁLE MELBOURNE: Petra Kvitová (6.) na Australian Open září, bez ztráty jediného setu je už ve čtvrtfinále dvouhry. Česká tenistka v osmiifnále smetla Amandu Anisimovovou (87.) 6:2, 6:1, když k postupu nepotřebovala ani hodinu hry. Češka v celém zápase musela využít jen pět druhých servisů! – Petra Kvitová (6.) x Amanda Anisimovová (USA, 87.), 6:2, 6:1

 

HLAVNÍ CHOD

04:30

BERDYCH PROTI NADALOVI NEUHRÁL ANI SET: Podle předpokladů dopadlo atraktivní osmifinále Australian Open mezi Tomášem Berdychem (57.) a Rafelem Nadalem (2.). Španěl první dva sety naprosto jasně opanoval, vyhrál je 6:0 a 6:1. Berdych měl totiž velké problémy se servisem, jeho úspěšnost na prvním podání se držela jen těsně nad třiceti procenty. Třetí sada už byla o dost vyrovnanější. Berdych byl možná lehce aktivnějším hráčem, za stavu 6:5 měl dokonce setbol. Třetí sada ale nakonec došla do tiebreaku, ve kterém získal český tenista minibrejk, když vedl 4:3. Pak už ale nedokázal získat ani míček a Nadal po obratu porazil Berdycha 6:0, 6:1 a 7:6(4). – Tomáš Berdych (57.) x Rafael Nadal (2.), 0:6, 1:6, 6:7(4)

 

A KDO NEMÁ DOST...

02:30

VONDROUŠOVÁ SE STRÝCOVOU JSOU VE ČTVRTFINÁLE ČTYŘHRY: Skvělá jízda nově vytvořeného sestaveného české páru Barbora Strýcová, Markéta Vondroušová na Australian Open pokračuje. Tentokrát si Češky poradily ve třetím kole s dvojicí Hibinová, Krawczyková, kterou porazily jasně 6:2 a 6:4. Strýcová s Vondroušovou dokázaly soupeřkám čtyřikrát sebrat podání, naopak odvrátily osm z devíti brejkbolů svých protivnic. Za hodinu a devatenáct minut tak postoupily už do čtvrtfinále. Strýcová, Vondroušová x Hibinová (JPN), Krawczyková (USA), 6:2, 6:4

Češi v akci

Kolář s Pavlásek vyhráli čtyřhru ve Francii (6:3, 6:4)
Zdeněk Kolář se s Adamem Pavláskem dočkali prvního společného titulu ve čtyřhře. Český debl na challengeru ve německém Koblenz nenašel přemožitele, ve finále porazil dvojici Jürgen Melzer, Filip Polášek 6:3, 6:4. Nenasazené duo během utkání čtyřikrát uspělo na servisech protihráčů, pouze v pátém gemu druhé sady si prohrálio servis. Bylo to ve chvíli, kdy Češi potvrzovali brejk. Ten získali ještě v poslední hře zápasu, po které mohli slavit výhru.

Macháč s Konečným ve finále neuspěli
Tomáš Macháč s Michalem Konečným na titul ve francouzském Bressuire nedosáhli. Česká dvojice v nedělním finálovém souboji nestačila na favorizovaný domácí pár Added, Olivetti za hodinu hry po setech 6:7(5), 3:6.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 29 687 000 A$, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry žen
PETRA KVITOVÁ (6.) – Amanda Anisimovová (USA, 87.) 6:2, 6:1

Osmifinále dvouhry mužů
TOMÁŠ BERDYCH (57.) – Rafael Nadal (2.) 0:6, 1:6, 6:7(4)

3. kolo čtyřhry žen
STRÝCOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Hibinová (JPN), Krawczyková (USA) 6:2, 6:4

1. kolo smíšené čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, R. Ram (USA) – Bacsinszká (SWI), Mahut (FRA) 1:6, 6:2, 10:6

1. kolo dvouhry juniorů
Christian Lerby (NED) – JIŘÍ LEHEČKA 3:6, 4:6

1. kolo čtyřhry juniorů
FOREJTEK, SVRČINA – Kodat (USA), Strom (SWE) 7:6(3), 6:2

Turnaji se věnujeme v samostatném článku.

Challengery

Koblenz Open (muži, GER, 46 600 EUR, tvrdý povrch – hala)
Finále čtyřhry
J. Melzer (AUT), Polášek (SVK) – KOLÁŘ, PAVLÁSEK 3:6, 4:6

ITF/Futures

19e Internationaux de Bressuire (muži, FRA, 15 000 USD + H, tvrdý povrch – hala)
Finále čtyřhry
KONEČNÝ, MACHÁČ – Added, Olivetti (oba FRA) 6:7(5), 3:6