Australian Open: Berdych se loučí, na Nadala nestačil. Kvitová je ve čtvrtfinále

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: V očekávaném osmifinále Australian Open vyzval Tomáš Berdych favorizovaného Rafaela Nadala. První dva sety španělský fenomén jasně opanoval, v tom třetím naopak nebyl daleko od vítězství Berdych. Bohužel nevyužil setbol a nakonec prohrál zápas v tiebreaku. Petra Kvitová už před tím potvrdila úžasnou formu a na centrálním kurtu ztratila jen tři gemy s Američankou Anisimovou. Zahraje si tak čtvrtfinále proti domácí Bartyové. Ve čtyřhře dál pokračuje tažení páru Barbora Strýcová, Markéta Vondroušová, který postoupil už do čtvrtfinále. Program pokračuje i pro české juniory.

Berdych vypadl v osmifinále Australian Open s Nadalem (0:6, 1:6, 6:7(4))
Podle předpokladů dopadlo atraktivní osmifinále Australian Open mezi Tomášem Berdychem (57.) a Rafaelem Nadalem (2.). Španěl první dva sety na centrálním kurtu v Melbourne naprosto jasně opanoval, vyhrál je 6:0 a 6:1. Berdych měl totiž velké problémy se servisem, jeho úspěšnost na prvním podání se držela jen těsně nad třiceti procenty.

Třetí sada už byla o dost vyrovnanější. Berdych byl dokonce možná o trochu lepším hráčem. Za stavu 6:5 měl při Nadalově podání dokonce jeden setbol, který ale nedokázal využít. Třetí sada pak došla do tiebreaku, ve které získal český tenista minibrejk, když vedl 4:3. Pak už ale nedokázal získat ani míček a Nadal po obratu porazil Berdycha 6:0, 6:1 a 7:6(4). 

„První dva sety, to jsem byl já zpátky před půl rokem. Ve třetím setu už jsem se zase zvedl. To je jediné pozitivum, které si z toho zápasu můžu vzít. Na můj setbol i minibrejk to Rafa zahrál dobře. Věřil jsem, že ve čtvrtém setu bych ještě mohl mít šanci. Jsem ale rád, že se mi po těch prvních dvou setech podařilo do zápasu vrátit. Takhle to mělo vypadat od začátku. Bohužel mi plán nevyšel. Za celý trip tohle byla jediná slabá chvíle, bohužel přišla teď, ale s tím se nedá nic dělat.“

Kvitová prosvištěla do třetího čtvrtfinále Australian Open (6:2, 6:1)
Petra Kvitová (6.) na Australian Open září, bez ztráty jediného setu je už ve čtvrtfinále dvouhry. Česká tenistka v osmifinále smetla Američanku Amandu Anisimovovou (87.) 6:2, 6:1, když k postupu nepotřebovala ani hodinu hry.

Kvitová do zápasu vstoupila fantasticky a už v první hře si připsala brejk. Následně musela odvrátit stav 0:30 při vlastním podání, od té chvíle však větší problémy při vlastním servisu neměla. Do konce sady si připsala ještě jeden brejk. Ve druhém setu se k dalšímu úspěchu na returnu propracovala ve třetí hře, kdy sice prohrávala 15:40, soupeřka jí však dopomohla třemi nevynucenými chybami.

Od brejku se vše úplně zlomilo, Anisimovová začala působit odevzdaně, zatímco Kvitová zlepšovala svůj výkon míček od míčku. Češka v celém zápase musela využít jen pět druhých servisů!

„Jsem nesmírně spokojená, jak jsem to zvládla. Přece jen hrát s takhle mladou hráčkou, navíc když jsem si ní naposledy prohrála, není nic přijemného,“ připomněla Kvitová minulý rok, kdy jí Anisimová porazila. „První podání bylo super, 86 procent úspěšnosti je ale i pro mě překvapivé číslo,“ smála se česká tenistka po zápase.

„Snažím se pokračovat ve výkonech ze Sydney. Cítím se na kurtu velmi dobře a je super být zase ve čtvrtfinále,“ dodal Kvitová. 

Na předešlý turnaj v Sydney, kdy vyhrála titul, si Kvitová teď určitě ráda vzpomene znovu – soupeřkou ve čtvrtfinálovém bojí jí totiž bude domácí Australanka Ashleigh Bartyová. Právě s ní hrála Kvitová teprve před týdnem v Sydney finále a byla to pořádná řežba. Česká tenistka vyhrála po dlouhém boji 1:6, 7:5 a 7:6(3). 

„Ona to ráda mixuje, rozebírá soupeřku, hraje čopy, kraťasy, hodně volejů. Také trošku jinak servíruje. V Sydney to byl zajímavý zápas pro obě strany. Bude to každopádně těžké,“ tušila před dalším zápasem na turnaji Kvitová.

Strýcová s Vondroušovou jsou už ve čtvrtfinále (6:2, 6:4)
Skvělá jízda nově vytvořeného sestaveného české páru Barbora Strýcová, Markéta Vondroušová na Australian Open pokračuje. Tentokrát si Češky poradily ve třetím kole s dvojicí Hibinová, Krawczyková, kterou porazily jasně 6:2 a 6:4.

Strýcová s Vondroušovou dokázaly soupeřkám čtyřikrát sebrat podání, naopak odvrátily osm z devíti brejkbolů svých protivnic. Za hodinu a devatenáct minut tak postoupily už do čtvrtfinále.

„Nečekala jsem, že nám to půjde až takhle dobře,“ řekla po utkání Vondroušová Tenisovému světu. „Soupeřky hrály hodně deblově, bylo těžké je zatlačit. Na brejkboly jsme ale skvěle zahrály na síti, což bylo důležité. Pak jsme jim ve druhém setu vzaly podání a už jsme to udržely,“ doplnila mladá Češka.

Ve čtvrtfinále čeká Vondroušovou se Strýcovou pátý nasazený pár Klepačová, Sanchezová. „Barča říkala, že je dobře zná. Něco mi poradí, uděláme si plán a pak se uvidí v zápase,“ usmála se Vondroušová.

Krejčíková otočila duel v mixu (1:6, 6:2, 10:6)
Barbora Krejčíková zvládla svůj první duel v mixu na Australian Open. Třiadvacetiletá tenistka a její parťák Rajeev Ram si v prvním kole dokázali poradit s párem Bacsinszká, Mahut 1:6, 6:2, 10:6. V úvodních dvou sadách přišly na řadu dva brejky a tak se muselo rozhodnout až v super tiebreaku. Do něho měl lepší nástup třetí nasazený pár, který za stavu 3:3 získal první minibrejk, na který ve zbytku setu navázal ještě jednou.

Junior Lehečka na úvod Melbourne neztratil set (6:3, 6:4)
Jiří Lehečka si na juniorském Australian Open zahraje druhé kolo dvouhry. Český mladík v prvním zápase na turnaji porazil Christiana Lerbyho 6:3, 6:4. Lehečka v úvodní sadě získal jeden brejk, sám naopak nemusel odvracet žádnou hrozbu protihráče. Ve druhé sadě si tenisté na začátku vyměnili servisy, třetí brejk však Čech získal v deváté hře, na kterou navázal úspěšným vystoupením na servisu.

Forejtek se Svrčinou ve čtyřhře nezaváhali (7:6(3), 6:2)
Jonáš Forejtek společně s Daliborem Svrčinou postoupili do druhého kola čtyřhry juniorského Australian Open. Český debl v prvním utkání přehrál dvojici Kodat, Strom 7:6(3), 6:2. Forejtek se Svrčinou po úspěšné první sadě ve druhém dějství prohrávali 0:2, následně však zabrali a také díky třem brejkům do konce zápasu neztratili ani gem.

Federer končí na raketě Tsitsipase!
Roger Federer (3.) se třetího titulu v řadě na Australian Open nedočká. Švýcarský tenista v osmifinále nestačil na Stefanose Tsitsipase (15.), se kterým po více jak třech hodinách a tři čtvrtě prohrál 7:6(1), 6:7(3), 5:7, 6:7(5).

Bautista uhrál první čtvrtfinále, vyřadil loňského finalstu (6:7(6), 6:3, 6:2, 4:6, 6:4)
Marin Čilič (7.) finále Australian Open z loňské sezóny nezopakuje. Chorvatský tenista v osmifinále dvouhry nestačil na Španěla Roberto Bautistu (24.), se kterým ve čtyřhodinovém zápase prohrál 7:6(6), 3:6, 2:6, 6:4, 4:6. Bautista tak v letošní sezóně neodešel z kurtu poražen ani na devátý pokus, zásluhou čehož se poprvé v kariéře dostal do čtvrtfinále grandslamového turnaje. Mezi osm nejlepších tenistů se prodral až na desátý pokus, v předchozích devíti osmifinále vždy neuspěl.

Kerberová uhrála jen dva gemy a vypadla v osmifinále (0:6, 2:6)
Obrovské překvapení se zrodilo v osmifinále Australian Open. Druhá hráčka světa Angelique Kerberová vůbec nestačila na nenasazenou Američanku Danielle Collinsovou (35.), které podlehla za 56 minut po setech 0:6 a 2:6. Američanka vyhrála na vítězné údery 29:6, naopak nevynucených chyb udělala stejně jako Kerberová – 15. Zaslouženě tak vítězku Australian Open z roku 2016 a loňskou semifinalistku vyřadila.

Pro Collinsovou jde o největší úspěch v kariéře, až do začátku turnaje neuhrála na grandslamu ani kolo. Teď vyzve ve čtvrtfinále vítězku souboje Stephensová – Pavljučenkovová.

Tiafoé na narozeniny vybojoval první grandslamové čtvrtfinále (7:5, 7:6(6), 6:7(1), 7:5)
Frances Tiafoe (39.) v den svých jednadvacátých narozenin postoupil do premiérového čtvrtfinále grandslamu. Americký tenista v osmifinále Australian Open přehrál Grigora Dimitrova (21.), se kterým si poradil 7:5, 7:6(6), 6:7(1), 7:5.

Rod Laver Arena (01:00)
PETRA KVITOVÁ
 – Amanda Anisimovová (USA) 6:2, 6:1
Ashleigh Bartyová (AUS) – Maria Šarapovová (RUS) 4:6, 6:1, 6:4
TOMÁŠ BERDYCH – Rafael Nadal (ESP) 0:6, 1:6, 6:7(4)
Noční session (09:00)
Stefanos Tsitsipas (GRE) – Roger Federer (SUI) 6:7(1), 7:6(3), 7:5, 7:6(5)
Sloane Stephensová (USA) – Anastasija Pavljučenkovová (RUS) 

Margaret Court Arena (02:30)
Baraová, Niculescuová (ROU) – Atawová (USA), Srebotniková (SLO) 2:6, 6:3, 3:6
Daniell Collinsová (USA) – Angelique Kerberová (GER) 6:0, 6:2
Marin Čilič (CRO) – Roberto Bautista Agut (ESP) 7:6(6), 3:6, 2:6, 6:4, 4:6

Melbourne Arena (01:00)
Christianová, Muhammadová (USA) – Klepačová (SLO), Martinezová Sanchezová (ESP) 2:6, 2:6
Frances Tiafoe (USA) – Grigor Dimitrov (BUL) 7:5, 7:6(6), 6:7(1), 7:5
Kontinen (FIN), Peers (AUS) – Albot (ROU), Džazírí (TUN) 7:6(5), 6:4
KREJČÍKOVÁ, R. Ram (USA) – Bacsinszká (SWI), Mahut (FRA) 1:6, 6:2, 10:6

1573 Arena (01:00)
Mladenovicová (FRA), Lindstedt (SWE) – Larssonová (SWE), Inglot (GBR) 6:2, 6:2
Beguová, Tecau (ROU) – Melicharová (USA), Soares (BRA) 1:6, 3:6
Srebotniková (SLO), Skugor (CRO) – Martínezová Sánchezová (ESP), Skupski (GBR) 3:6, 3:6

Kurt 3 (01:00)
Gonzalez (ARG), Jarry (CHI) – Mayer (ARG), Sousa (POR) 3:6, 4:6
H. Čchan, L. Čchan (TPE) – Sasnovičová (BLR), Townsendová (USA) 7:5, 7:5
Carreno Busta, Garcia-Lopez (ESP) – B. Bryan, M. Bryan (USA) 3:6, 6:7(4)
Demoliner (BRA), Nielsen (DEN) – Klaasen (RSA), Venus (AUS) 3:6, 1:6
Dabrowská (CAN), Pavič (CRO) – Honová, Popyrin (AUS) 6:3, 6:3

Kurt 5 (05:30)
FOREJTEK, SVRČINA 
– Kodat (USA), Strom (SWE) 7:6(3), 6:2

Kurt 8 (01:00)
Rosolská (POL), Mektič (CRO) – Swiateková, Kubot (POL) 1:6, 6:2, 5:10
STRÝCOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Hibinová (JPN), Krawczyková (USA) 6:2, 6:4
Ellis, Popyrin (AUS) – Arevalo (ESA), Cerretani (USA) 2:6, 7:6(7), 6:4
Matteková-Sandsová (USA), J. Murray (GBR) – Buzarnescuová (ROU), Marach (AUT) 4:1, skreč Buzarnescuová, Marach 

Kurt 10 (01:00)
Christian Lerby (NED) – JIŘÍ LEHEČKA 3:6, 4:6