Vybojovala jsem to, jiné názory mě neovlivní, říká Plíšková po těžkém testu

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Těžko by se dala Karolíně Plíškové ve třetím kole Australian Open upírat bojovnost. Co jiného jí taky proti Italce Giorgiové v boji o osmifinále zbývalo. „Neměla jsem to ve svých rukou. Ale je dobře, že jsem si před druhým týdnem grandslamu prošla krizovými situacemi,“ řekla po vítězství 6:4, 3:6 a 6:2 nad italskou střelkyní.

Giorgiová jako vždy nastoupila do zápasu bez jakéhokoliv respektu. Místy pálila jeden winner za druhým, takže Plíšková měla problémy a nezvykle byla ona tou, která se brání. Mohlo se zdát, že Češka někdy ztrácí, jenže – po celý zápas byla přeci jen blíž vítězství ona.  

„Super zápas. Ona dělala nezvykle málo chyb. Druhý set jsem i tak mohla vyhrát, šancí bylo dost. Ale na druhou stranu mě takový zápas posílí. Ve třetím setu jsem zvedla svůj tenis o level,“ radovala se Plíšková po postupu do osmifinále.

A doufala, že těžký italský test jí do zbytku turnaje určitě prospěje. „Je dobře, že jsem si krizovými situacemi prošla. Pokud chci jít daleko v grandslamu, tak nejde sedm zápasů vyhrát 6:1, 6:2,“ přemítala.

Byl to velký boj, užila jste si to?
Z mého pohledu to byl super zápas. A nakonec jsem to vybojovala. Slyšela jsem už pár jiných názorů, ale tím se nechci nechat ovlivnit. Ze židle je všechno vidět jinak. Přišlo mi, že úroveň byla dobrá, chyb tam z její strany bylo nezvykle málo, měla spoustu winnerů. Víc to bylo v jejích rukou, já držela délku a šla do toho spíš přes její druhý servis. Druhý set jsem i tak mohla vyhrát, šancí bylo dost. Ale na druhou stranu mě takový zápas posílí. Ve třetím setu jsem ještě zvýšila level a zvládla to.

Je dobré takhle těžký zápas absolvovat před těmi nejdůležitějšími, které vás čekají příští týden?
Je dobře, že jsem si krizovými situacemi prošla. Pokud chci jít v grandslamu daleko, tak nejde sedm zápasů vyhrát 6:1, 6:2. Tipla bych si, že to se ještě v historii nestalo. Takové zápasy mi můžou do budoucna jenom pomoct a udělají mě silnější. Otáčet nebo vyhrát třetí sety je dost důležité, hlavně na grandslamu.

S čím tedy jdete do druhého týdne Australian Open?
Los byl zatím takový zvláštní. Každá soupeřka byla úplně jiná, jednou ráno, podruhé večer. S tím někdy problém mám, takže jsem ráda, že jsem tohle zvládla. Ode mě to byl navíc jeden z nejlepších zápasů, co jsem proti Giorgiové hrála. Vybojovala jsem to. Být opět v druhém týdnu grandslamu je pro mě úspěch.

Fyzicky jste na tom pořád dobře?
Cítím se v pohodě. Tenhle zápas jsme hráli něco přes dvě hodiny, takže ne úplně něco extra. Navíc nebylo vedro, sice jsem docela běhala, ale není důvod být nějak zničená. Jsem ráda, že mi tělo drží, jsem tu připravena i na teplo. Nevím, kdy teď usnu, nějaké emoce jsem samozřejmě měla, takže tělo bude asi ještě rozjeté a hlava přemýšlet, ale mám den volna, což je na grandslamu fakt strašná pomoc. Věřím, že budu dobrá.

Ženský pavouk je dost nabitý, v osmifinále je pořád sedm z osmi prvních nasazených hráček. A také Serena Williamsová. Jak to vnímáte?
Je to těžké, zůstaly tam skvělé hráčky. Ty mají zkušenosti s velkými zápasy a potom neudělají tolik chyb. Proti outsiderům můžeme využít zkušenosti. Ve druhém týdnu grandslamu už ale nikdy nečekám lehký zápas, takže to zase tolik neřeším.

Vy jste ale jediná, která na Australian Open přešla přes třetí kolo třikrát za sebou. Je to vzpruha?
Věřím si, letos jsem ještě neprohrála. Pár zápasů se mi vyloženě povedlo. Kvalitně trénujeme, což je důležité. Cítím se skvěle, v Austrálii se mi líbí, vždycky tu načerpám pozitivní energii. Věřím, že mi zdejší podmínky můžou sedět. V posledních dvou letech jsem vypadla v těžkých čtvrtfinále. Uvidíme, kam to dotáhnu letos.

Další soupeřka je Garbine Muguruzaová, kterou ještě předloni vedla vaše současná trenérka Conchita Martínezová…
Ano, může to být moje výhoda, ale porazila jsem ji i bez Conchity (bilance 7:2 pro Plíškovou, pozn.). Vím, co musím dělat, což neznamená, že vyhraju. Ale udělám, co bude v mých silách.