Serenu bych porazil ve dvou setech, chvástá se Ital z druhé stovky světa

- Jan Vojkůvka

S trochu prapodivným prohlášením se během letošního Australian Open vytasil italský tenista Thomas Fabbiano. V rozhovoru pro deník Tennis World USA se vyjádřil, že by Serenu Williamsovou dokázal porazit hladce ve dvou setech.

„Už jsem s pár holkama hrál a jakmile se dostanete do výměny, vidíte rozdíly. Myslím, že bych ji porazil 6:3, 6:2,“ uvedl Fabbiano.

Ital, jemuž náleží ve světovém žebříčku 102. místo světa, dokázal na letošním Australian Open projít už do třetího kola, což je jeho životní maximum. Svým prohlášením o Sereně Williamsové ale vzbudil trochu poprask, za který si ho nejeden příznivec tenisu vychutnal na sociálních sítích.

Pravdou však je, že tzv. bitva pohlaví v tenise existuje na vysoké úrovni už od 19. století. A i vítězka 23 grandslamových titulů má se zápasem proti mužskému tenistovi své zkušenosti.

V roce 1998 Serena a Venus Williamsovy prohlásily, že dokáží porazit jakéhokoliv muže, který je mimo elitní dvoustovku v žebříčku. Jejich výzvu vyslyšel tehdy 203. hráč světa Karsten Braasch, který byl jedním novinářem popsán jako chlapík, jenž po tréninku vykouří krabičku cigaret a dá si pár chlazených piv.

Braasch během Australian Open 1998 vyzval obě sestry a zatímco šestnáctiletou Serenu porazil 6:1, Venus přehrál 6:2. Jejich prohlášení o tom, že porazí kohokoliv z třetí stovky mužského žebříčku, vzalo za své.

Vůbec poprvé se proti sobě muž a žena postavili v roce 1988 wimbledonský šampion Ernest Renshaw a ženská vítězka Lottie Dodová. Ta na startu každého gemu začínala s vedením 30:0 a nakonec prohrála 2:6, 7:5, 7:5.

Mezi nejznámější souboj pohlaví patří střetnutí mezi Billem Tildenem a Suzanne Lenglenovou v roce 1921. Legendy bílého sportu se spolu utkaly v květnu ve Francii a Tilden tehdy svou soupeřku porazil hladce 6:0. Lenglenová po utkání vtipkovala, když v rozhovoru uvedla, že „někdo vyhrál 6:0, ale neřeknu vám kdo.“