Bára a Maky – nová česká dvojka. Můžeme to dotáhnout daleko, věří

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Ještě před pár dny věděly jen to, že spolu budou hrát. Žádný společný trénink, dokonce ani rozdělené strany na kurtu. Pak Barbora Strýcová s Markétou Vondroušovu naskočily do prvního společného zápasu a na Australian Open vyřadily třetí nasazený pár sehraných favoritek Dabrowská, Sü. „Na kurtu si rozumíme, pasujeme k sobě. Když budeme v pohodě a vyhecované, můžeme jít daleko,“ říká Barbora Strýcová.

„Zeptala jsem se Maky, kde hraje. Říkala, že radši bekhend. A myslím, že je to tak správně,“ pokrčila rameny Barbora Strýcová, když vysvětlovala předzápasovou domluvu. Žádné řeči nebo složitosti, Češky do toho skočily po hlavě a to se osvědčilo.

Původně měla Strýcová hrát v Melbourne s Lucií Šafářovou, ale ta nedorazila. Vondroušová zase měla mít za parťačku Ukrajinku Jastremskou, jenže nabídkou od Strýcové nemohla pohrdnout. „Když se Barča ozvala, tak jsem neváhala. Hrát s ní je určitě skvělá zkušenost,“ řekla mladší z rychle postaveného českého dua.

Hru diriguje dvaatřicetiletá režisérka Strýcová, o třináct let mladší Vondroušová se hlavně učí. A dává do hry velkou porci svého talentu. „Ale ne, mladá to řídí,“ smála se Strýcová a připomněla, že Vondroušové přenechala bekhendovou stranu.

„Před zápasem jsem byla nervózní, abych to Barče nezkazila,“ říkala pak zase vážně Vondroušová. „Barča mi hodně pomáhala na síti, vyhovovalo mi, že celkově naši hru řídila.“

Pro mladou Češku to byl zážitek, vždyť Strýcovou sledovala jako malá ve Fed Cupu. A pak si proti ní předloni v Bielu dokonce jako sedmnáctiletá zahrála. A ještě větší šok přišel, když tam Strýcovou tehdy porazila.

Takže i zkušenější Češce bylo jasné, že tahle holka něco umí. Proto Strýcová zvedla mobil a Vondroušové se s nabídkou na spolupráci při Australian Open ozvala. „Na to, že jsme spolu hrály poprvé, to byla docela výzva porazit třetí nasazené holky. Hrály jsme ale skvěle, na kurtu byla pohoda, žádné tlaky,“ chválila Strýcová po vítězství 6:2, 3:6 a 6:3.

„Na kurtu si rozumíme, pasujeme k sobě. Když budeme v pohodě a vyhecované, můžeme jít daleko,“ dodala.

Tenhle český pár skvěle se doplňujících hráček opravdu nemusí končit ve druhém kole. Chce zahnat smutek z nepovedeného singlu – Strýcová skončila v prvním kole, Vondroušová ve druhém.

A navíc teď mají speciální motivaci srazit další soupeřky. Tedy hlavně Strýcová… Češky totiž čeká kazašské duo Dijasová, Putincevová. Druhou jmenovanou Strýcová příliš nemusí – byla to právě ona, kdo ji v Melbourne vyřadil. A navíc k ní Strýcová nechová ani příliš osobních sympatií. „Budu ji chtít hodně porazit. Odveta by byla fajn!“ zakončila Strýcová.