Chystají tenisté převrat v ATP? V hlavní roli jsou peníze

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Před prvním grandslamem sezony odeslal kanadský tenista Vasek Pospisil dopis svým kolegům, ve kterém rázně vyzývá k sesazení šéfa mužského okruhu ATP Chrise Kermodeho. Ve sporu jde o výši prize money na turnajích. „Věřím, že se to zklidní,“ doufá český tenista Jiří Veselý, který dopis obdržel také. Jenže proti vedení ATP stojí i velká jména – třeba Novak Djokovič.

„Měli bychom se starat o to, co s námi bude. A ne se chovat jako skupina vystrašených dětí. Je čas na změnu, musíme si vydobýt to, co si za svou tvrdou práci zasloužíme,“ stojí v dopise kanadského tenisty Pospisila, který odešel všem hráčům od 51. až 100. místa světového žebříčku.

Jde o peníze – Pospisilovi vadí, že tenisté získávají příliš malý podíl ze zisku turnajů, což je nejviditelnější na grandslamech, které vydělávají obrovské množství peněz. 

Do prize money jde dnes obecně přibližně deset procent z vydělaných peněz turnajů, podle Pospisila by tento podíl mohl být násobně větší. Jako viníka pak vidí současného šéfa ATP Chrise Kermodeho a jeho management. A vyzývá k jeho svržení. Údajně „kope“ víc za zájmy turnajů než hráčů.

Pospisil není ve svém názoru osamocen, podobný pohled už několikrát vyjádřil třeba Novak Djokovič. Ten vede hráčský koncil ATP, který se údajně sešel těsně před Australian Open a odhlasoval si, že šéfa mužského okruhu svrhne.

To ale čtrnáctinásobný grandslamový šampion odmítl potvrdit. Nástupcem Kermodeho by se však údajně měl stát ředitel Australian Open Craig Tiley, který každým rokem prize money pro tenisty zvyšuje.

Naopak pro zachování současného vedení je třeba Stan Wawrinka nebo Nick Kyrgios, což potvrzuje, že ani mezi tenisty není názor na vedení ATP a prize money jednoznačný.

„Každá mince má dvě strany. Podmínky pro hráče se neuvěřitelným způsobem zlepšují,“ myslí si český tenista Jiří Veselý, který ví, jaké to je pohybovat se s financemi na hraně. „Peněz jde do tenisu víc a víc. Nevím, kolik procent z turnajů jde hráčům. Musel bych to nastudovat. Hráči se ale musí domluvit s ATP. Věřím, že se dělá to nejlepší a že se vše uklidní,“ dodal Veselý diplomaticky.

Tak smířlivý ale Pospisil není. „My a naše rodiny jsme obětovali všechno, pojďme si vzít, co nám patří,“ říká a dodává, že u velkých soutěží či turnajů v jiných sportech je normální, že hráčům připadá až 50 procent zisku.

Jak celý spor mezi hráči a vedením mužského okruhu o prize money dopadne, by se mělo rozhodnout během tohoto roku.