Kvitová hitem internetu! Výhru vyšperkovala fantastickým lobem pravačkou

- Jakub Slunečko, Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Tak dobře ještě do grandslamu snad nikdy nevstoupila. Petra Kvitová prokazuje na Australian Open nejen dobrou formu, ale i pořádnou porci zdravého sebevědomí. Přesvědčila se o tom také Rumunka Beguová, kterou Češka v jednu chvíli zaskočila senzačním vítězným lobem. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by ho levačka Kvitová nezahrála pravou rukou!

„Soupeřka mi po zápase opravdu řekla, že pokud budu hrát takhle dál, vyhraju celý turnaj. Hodně mě to překvapilo, určitě jsem to nečekala,“ těšilo Kvitovou, která se v utkání druhého kola znovu prezentovala suverénním výkonem. Svou soupeřku deklasovala 6:1, 6:3, navíc se stoprocentní úspěšností při brejkbolech.

To ale nebylo to jediné, čím v souboji s Irinou-Camelií Beguovou zaujala.

Ve čtvrtém gemu první sady za stavu 3:0 a 30:0 na returnu zahrála Kvitová senzační lob, při kterém musela použít svou „slabší“ pravačku, aby vůbec mohla míček odehrát. Ač byla pod tlakem a rozhodně ne v komfortní pozici, byl její úder vítězný. A okamžitě se stal hitem sociálních sítí.

„Povedený úder pravačkou, ale příště už to neplánuju,“ smála se Kvitová. „Bylo to spíš instinktivní, šla jsem doleva, ona mi to zahrála na střed a už jsem se k tomu levačkou nedostala. Občas se mi stane v tréninku, že si to hodím do pravé ruky, ale byla to náhoda.“

Náhoda? Jistě, Kvitová je jednoznačnou levorukou hráčkou. Ale další sporty s raketou naopak hraje pouze pravačkou, takže techniku a cit v ruce rozhodně má. „Mám k tomu jednu úsměvnou historku ze Sydney. Když jsem tam čekala na nějaké zápasy, tak tam byl pingpongový stůl a hodně jsem tam hrála s trenéry,“ vyprávěla česká favoritka.

„A pinec hraju pravačkou, protože jsem odmala hrála badminton i pingpong pravačkou, abych si nezkazila techniku na tenis. Tak možná i proto ten dnešní instinktivní úder pravačkou,“ dodala. Ve středu se jí to rozhodně vyplatilo.

V samotném utkání byla celkově dominantní hráčkou. Pouze v páté hře první sady si dovolila přijít o servis, to ale bylo za stavu 4:0, kdy měla úvodní dějství plně pod kontrolou. „Zápas nebyl dlouhý, což mi úplně nevadí. Naposledy jsem s ní hrála v hale na 3 sety,“ potěšilo ji.

„Určitě to dnes bylo lepší, než první kolo. Tam jsem byla ještě zaťatá, trošku jsem hrála se zataženou ruční brzdou,“ přiznala. „Dneska už to bylo mnohem lepší, i ty údery zezadu byly fajn. Cítila jsem se i dobře na nohách a kdyby to takhle zůstalo, tak by mi to nevadilo.“

Ve třetím kole na Kvitovou čeká souboj s Belindou Bencicovou, jež má za sebou dramatickou bitvu proti Kazašce Julii Putincevové.