Už nechce být jen zajímavost. Kristýna Plíšková poslechla rady své sestry

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Když si otevřete výtisk oficiálního programu Australian Open, stojí u profilu Karolíny Plíškové v bublince zajímavost: „Její sestra – dvojče je také tenistkou.“ Kristýna Plíšková ale věří, že má na to být víc než jen pouhou zmínkou vedle své sestry.

Bývalá 35. hráčka světa udělala před novou sezonou razantní změny a po roce a půl teď konečně vyhrála zápas na grandslamu. V prvním kole porazila Annu Blinkovovou 7:6, 2:6 a 6:2.

„Velká úleva. Tlak byl celkem velký, z grandslamů jsou body a peníze, tyhle turnaje jsou nejvíc sledované,“ oddychla si Kristýna Plíšková, momentálně 101. tenistka žebříčku.

Loni se jí na turnajích velké čtyřky hrubě nedařilo, prohrála pokaždé v prvním kole. Leč je pravda, že los jí na grandslamech pořádně naložil – Radwaňská, Serena Williamsová, Bertensová… to nebyly zrovna soupeřky, na kterých si trápící se tenistka mohla zvednout sebevědomí.

Nakonec málem vypadla z pozic, které vůbec zajišťují hlavní soutěž grandslamů. „Letos snad budu mít losy lepší. Na druhou stranu z loňska na grandslamech nic neobhajuju, takže horší už to být nemůže,“ pravila česká blondýnka s lakonickým smíchem.

Nespoléhá se ale jen na štěstí v losu. Po konci nepovedené loňské sezony se hráčka, která kdysi bývala talentovanější než sestra Karolína, odhodlala k razantním změnám. Zaprvé, po třech letech vyměnila raketu, na kterou byla zvyklá.

„Měla jsem žlutou babolatku, teď mám klasickou. Je lepší na hru odzadu, ale horší na servis. Už jsem s ní před tím deset let hrála, pak jsem rakety různě měnila a došla jsem k názoru, že tahle stará je pro mě asi nejlepší,“ vysvětlovala návrat k tenisovému náčiní, které na kurtech používá i sestra Karolína.

Risk zatím vychází. I když servis Plíškové v prvním zápase na Australian Open moc nepsal, stejně si nakonec připsala krásných třináct es. „Nechápu, kde jsem to vzala,“ smála se.

Tím ale změny nekončí. Šestadvacetiletá tenistka se totiž rozhodla poslechnout rady své sestry a být na kurtu agresivnější. „Nutím se do toho více chodit, někdy jsem totiž moc pasivní, protože se bojím, že udělám chybu. Musím se do aktivity přemlouvat,“ přemítala.

Třetí velkou změnou je pak nový trenér. Zkušeného Františka Čermáka Plíšková ze svých služeb propustila. „Tenisový život je tak krátký, tak na co čekat, když to prostě nefunguje. Všichni říkají, že se ségrou pořád měníme trenéry, ale je potřeba udělat změnu, když to není ono,“ řekla Plíšková, která si našla náhradu v nováčkovi Tomáši Lašákovi.

Ten je jenom o dva roky starší než ona sama, chybí mu zkušenosti, ale Plíšková si pochvaluje psychickou pohodu, kterou teď v týmu má. „To je pro mě teď nejdůležitější. Uvidíme, co přinese tenhle rok. Ale pořád jsem neukázala, co v sobě mám. I proto mám chuť pokračovat,“ uzavřela bojovně.