Prášky nepomohly. Diagnózu neznám, zkusím nové boty, říká Vondroušová

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Do Austrálie přijela rozbolavělá Markéta Vondroušová tak trochu na zkoušku. A nebylo to špatné, i ve druhém kole hrála dobrý zápas, jenže ji omezovalo bolavé koleno. „Pořád mě to zlobí. Je to otravné, musíme ten problém vyřešit, aby se neopakoval,“ řekla Vondroušová po porážce 4:6 a 5:7 s Chorvatkou Martičovou.

Kdo ví, jak by se zápas odvíjel, kdyby Vondroušová byla úplně fit. Ale možná, že by vítězkou a postupující do třetího kola byla ona. „Zápas byl o pár míčcích, při podání a dokluzech mě koleno bolelo,“ posteskla si devatenáctiletá tenistka.

Zdravotní trable jsou pro ni noční můrou. V roce 2016 stála sedm měsíců kvůli problémům s loktem, loni ukončila sezonu kvůli tříslu a teď se přihlásilo zase koleno.

Kdy vás koleno nejvíc omezuje?
Při podání, dokluzu a v krajních situacích, když se potřebuju natáhnout po míči. Nemůže se stát, že bych si něco utrhla. Ale je nepříjemné vědět, že při nějakém pohybu ucítím bolest.

Dostane se to člověku do hlavy?
Už minulý rok jsem hrála s bolavým tříslem. Moc mě to nerozhází, i když musím jít na kurt s práškem a tejpem.

A ještě před tím jste trpěla na zraněný loket, není to už k vzteku?
Každou chvíli se něco objeví. Jsem zvyklá odmala, že mě něco bolí. (úsměv)

Máte ohledně kolena nějakou diagnózu?
Ne. Nic nenašli. Udělali mi rezonance všeho možného, ale nález žádný. Zkusím změnit boty, Nike má totiž jeden typ bot, který neseděl více holkám. Tak uvidíme.

Jak koleno celkově ovlivnilo vaše dva zápasy na Australian Open?
Brala jsem si prášky na bolest, takže jsem na to byla připravená. Mrzí mě porážka ve druhém kole, ale odehrála jsem dobrý zápas. V každém setu bylo vítězství blízko. Soupeřka hrála dobře a bylo to o pár míčcích. Mohla jsem líp podávat, ale omezovala mě ta noha.

V Austrálii hrajete ještě čtyřhru, ale připadá potom v úvahu další pauza od tenisu?
Ukončila jsem dřív už minulou sezonu. Měsíc a půl jsem nebyla na kurtu, takže bolest zmizela. Ale jakmile se vrátím do zápasů, začne mě zase něco bolet. Odjížděla jsem do Austrálie s tím, že koleno není úplně v pohodě. Pořád mě to pobolívá. Je to otravné, musíme ten problém vyřešit, aby se neopakoval.