Bezchybný jako stroj. Berdych prozradil, co se skrývá za jeho vzkříšením

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Kdekdo by si řekl, že Tomáš Berdych teď hraje jako za starých dobrých časů. Po dalším strojově přesném výkonu v úterý vynuloval nešťastného Haaseho a na Australian Open už je ve třetím kole. S takovými výkony to může na prvním grandslamu sezony dotáhnout ještě daleko. „Naučil jsem se na kurtu pohybovat úplně jinak, najednou je pro mě všechno snazší,“ prozradil Berdych.

Za sedm měsíců odpočinku od tenisu Berdych načerpal spoustu psychických sil, ale neseděl při tom na místě. Když se na podzim rozhodl pro comeback na kurty, začal hledat cestu, jak se ve třiatřiceti letech vrátit jako ještě lepší hráč.

Pomohl guru mezi kondičními kouči Marek Všetíček, který se před tím věnoval i Karolíně Plíškové nebo Radku Štěpánkovi. „Naučil mě pohybovat se jinak, najednou je pro mě všechno snazší,“ pochvaluje si Berdych svou lehkost na kurtu, se kterou má po svém comebacku bilanci zápasů 6:1.

Dřív česká jednička na kurtu cupitala, dnes využívá svou výšku v mohutné úsporné kroky. „U sítě jsem potom rychleji a všechno je pak pro mě jednodušší. Jsem lehčí, výbušnější než dřív, kdy jsem se zbytečně zavařil a promítalo se to do mého zdraví,“ vysvětluje Berdych.

To by pro českého hráče opravdu mohl být ten správný recept, jak v pokročilém tenisovém věku kariéru znovu nastartovat.

Ostatně Berdych to zatím na kurtech dokazuje. Po finálové účasti na turnaji v Sydney teď řádi na prvním grandslamu sezony. Nizozemec Robin Haase mu ve druhém kole vůbec nestačil a proti skvělému Berdychovi se nedostal ani k jednomu brejkbolu. Výsledek? 6:1, 6:3 a 6:3 pro českého navrátilce.

„Od začátku do konce tam nebyl špatný moment, nedal jsem mu šanci. Dobré a soustředěné utkání,“ shrnul zápas samotný Berdych. A kromě zmíněného pohybu chválil i svůj servis: „S podáním dokážu udělat dost bodů a ulehčit si situaci. O to je to pak snadnější. I když se začal vítr točit, tak pro mě byl servis pořád velká zbraň.“

Berdychovi teď funguje všechno. Servis, pohyb, na kurtu hraje bez bolesti a s čistou hlavou… a v týmu kromě kondičního Všetíčka nachází oporu také v tenisovém trenérovi Martinu Štěpánkovi. Ten Berdycha neopustil ani loni, kdy už mnozí finalistu Wimbledonu z roku 2010 odepisovali.

Když Berdych ukončil sezonu, pomáhal Štěpánek přes léto talentovanému Patriku Riklovi. Jakmile ale bylo jasné, že Berdych se bude chtít vrátit na kurty, byl Štěpánek opět připraven vyrazit s ním na túru. „Jsem hrozně rád, že si na mě Marty čas našel. Nemohl totiž vědět, jak se rozhodnu s kariérou dál. Pomáhá mi kromě jiného po psychické stránce, která už je dneska pro mě důležitější než cokoliv jiného,“ řekl Berdych.

Celý tým teď šlape jako hodinky a blonďák z Valašského Meziřící má v Austrálii ideální šanci zabojovat o další grandslamový úspěch.