Bombarďák Čong vyrovnal Roddicka a zařadil se mezi nejlepší servismany historie

- Marek Bartošík

Loňský senzační semifinalista Australian Open Hjon Čong na sebe upozornil už v prvním kole letošního ročníku australského grandslamu, když proti Bradleymu Klahnovi dokázal otočit stav 0:2 na sety. To ale od talentovaného Korejce nebylo všechno.

Jestliže Čongovo téměř čtyřhodinové trápení se 78. hráčem světa Klahnem bylo překvapivé, mohli bychom jeho nejrychlejšímu servisu v zápase přisoudit nálepku „šokující“. Dvaadvacetiletý tenista z Korejského poloostrova totiž zahrál podání o rychlosti 249 kilometrů za hodinu (v přepočtu 155 mil za hodinu).

Tímto počinem se zařadil na dělené šesté místo historických tabulek po bok Andyho Roddicka a Milose Raonice. Američan vystřelil své nejrychlejší podání v Davis Cupu 2004, Kanaďan před sedmi lety v San José.

Rychlejšími servisy se můžou pyšnit pouze Jerzy Janowicz a Ivo Karlovič (251 km/hod), John Isner (253 km/hod), Albano Olivetti (257,5 km/hod) a Samuel Groth (263 km/hod). Výkony Grotha, Olivettiho a Janowicze však ATP neuznává, protože si je zmínění hráči připsali na challengerech.

Otázkou zůstává, jestli Korejcův servis opravdu letěl takovou rychlostí. Vymyká se totiž jeho dosavadním statistikám i číslům ze zápasu proti Klahnovi. Vždyť průměrná rychlost Čongova prvního podání v něm byla pouze 187 kilometrů za hodinu.