Plíšková? Bad luck. Nebyl to můj den, smutnila Muchová

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Karolína Muchová loni šokovala, když na US Open porazila Garbine Muguruzaovou. Další věhlasná soupeřka – Karolína Plíšková – už si na ni ale na Australian Open dala pozor. A překvapení v prvním kole nepřipustila. „Mám na ni hru, ale dělala jsem strašně moc lehkých chyb, což proti takové hráčce nejde,“ litovala Muchová po porážce 3:6 a 2:6.

Začátek byl pro mladou hráčku slibný. Proti o dost slavnější krajance si v prvních gemech na returnu vytvořila brejkboly, nedokázala se ale dostat do vedení. A pak už to šlo s Muchovou z kopce.

„Nebyl to prostě můj den, těch chyb tam bylo hrozně moc,“ vyčítala si dvaadvacetiletá Češka stejný počet (22) nevynucených chyb.

„Tenhle los byl pro mě tak trochu bad luck. Kvalifikanti jinak měli celkem dobré losy. Já šla na nasazenou, ale i tak jsem si věřila,“ dodala Muchová.

Na kurtu nakonec strávila jen sedmdesát minut a porážku s velkou favoritkou odvrátit nedokázala. Pozitivní emoce ale v Muchové i tak převládají. Vždyť zvládla tři kola kvalifikace a podruhé za sebou se kvalifikovala do hlavní soutěže grandslamu.

„Snad už to příště bude bez kvalifikace,“ smála se aktuálně 139. hráčka světa, která by si ráda co nejdřív zlepšila žebříček natolik, aby se kvalifikovala díky svému postavení přímo do hlavní soutěže grandslamů. K tomu jí však zatím chybí další úspěchy.

„Mám už vyšší cíle na všech turnajích, i na grandslamech. Pořád je ale dost věcí ke zlepšení, musím ještě přidat,“ uvědomovala si Muchová. Dlouhodobě ji navíc trápí, podobně jako další talentovanou Češku Markétu Vondroušovou, potíže se zdravím.

„Více teď regeneruji, pracuji s fyzioterapeutem. Zdraví je klíčové, abych mohla naplno trénovat a potom to ukázat v zápasech. Musím nahrát více utkání, moc jich nemám,“ vyřkla Muchová plán na další tenisové měsíce.

Nejdřív ze všeho ale po porážce s Plíškovou zamířila do zasněženého Česka. „Letím domů do zimy. Nemůžu se dočkat, odpočinu si, už jsem dlouho pryč. Doma jsem prostě nejradši,“ řekla rodačka z Olomouce, která doma nebyla od začátku prosince, kdy se odjela připravovat na Floridu.

Dotáhne to letos Muchová do vysněné první světové stovky, která by ji osvobodila od stresu kvalifikačních bojů na grandslamech? Doufejme, že ano.  O tenisový růst Muchové se teď bude starat i Tomáš Petera, bývalý osobní trenér Petra Kordy nebo například Andrey Hlaváčkové, který nechyběl mezi podporovateli Muchové v Melbourne.