V dobrém i ve zlém. Esterka mě vyhecovala k návratu, pochvaluje si Berdych

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Byl to pro Tomáše Berdycha neskutečný návrat na grandslamy. Po půlroční pauze přejel v prvním kole Australian Open světovou čtrnáctku Kyla Edmunda ve třech setech a při tom soupeři nadělil i jednoho kanára. Přitom Berdych dlouho zvažoval, zda do Austrálie vůbec jet. „Manželka mě už na podzim hecovala, ať s tenisem nekončím, že se těší do Austrálie,“ smál se český tenista po zápase.

Manželka Ester je pro Berdycha velkou oporou už od roku 2011, kdy se dali dohromady. Bývalá tenistka a modelka s nejlepším českým hráčem objíždí turnaje po celém světě a je jeho největší fanynkou.

Když Berdych musel loni kvůli zdravotním problémům přerušit kariéru a nebylo jasné, zda bude ještě vůbec s aktivním tenisem pokračovat, manželka začala svého chotě hecovat.

„Ona už turnaje pomalu vyhlížela víc jak já,“ smál se Berdych, ale pak vážně dodal: „Byla mi velkou oporou, že bych to měl ještě zkusit a ještě není ta pravá chvíle jít do důchodu. I tohle byl jeden z velkých faktorů při mém rozhodování o návratu. Pokud by se třeba tehdy ozvala s trochu jiným názorem, určitě by to bylo složitější rozhodování.“

I v Austrálii tak Ester Berdychová při manželově velkém comebacku nechybí. Na tribuně společně s trenérem Martin Štěpánkem fandila během prvního kola jako o život, zatímco manžel na kurtu tvořil – Brita Kyla Edmunda, čtrnáctého hráče světa, smázl po setech 6:3, 6:0 a 7:5.

Přitom Berdych nastupoval do zápasu nezvykle jako outsider – na žebříčku mu teď totiž po zranění patří až 57. příčka.

„Když do toho člověk vstupuje z téhle pozice, o to si to více užívá. Já jsem byl ten outsider a on byl ten, který by měl vyhrát. Mladej se s tím musí holt poprat,“ usmál se Berdych záludně potom, co Brita přivedl na kurtu k zoufalství.

Edmund přiznal, že nevěděl, co udělat, aby Berdychovi vzdoroval. Bývalý čtvrtý hráč světa a jasně nejlepší český tenista se totiž opravdu vrátil ve velkém stylu. Před Australian Open se dostal do finále turnaje v Dauhá a otázkou zůstávalo pouze to, jak si Berdych povede na grandslamech.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Great to be back at this Melbourne arena again with my first win ?? #ausopen

Příspěvek sdílený Tomas Berdych (@tomasberdych),Led 14, 2019 v 1:53 PST

Otázku už po pondělní krasojízdě známe. Na Australian Open, kde hraje pošestnácté za sebou, si Berdych užívá tenis jako nikdy. „Nepamatuju, kdy jsem se naposled cítil na kurtu takhle dobře, samozřejmě je to ale vždy spojené i s výsledky,“ řekl po postupu do druhého kola, ve kterém ho čeká žebříčkový soused – Holanďan Robin Haase.

Z Berdycha ale momentálně vyjadřuje tak velká pohoda a pozitivní nálada, že jeho cesta prvním grandslamem sezony určitě nemusí skončit ve druhém kole. Dokonce se dá říct, že česká jednička může být černým koněm celého turnaje.

Prozatím si Berdych užívá sdílenou radost se svými blízkými. „Manželka je se mnou za jakékoliv situace, je spontánní a líbí se mi, jak se mnou prožívá to dobré i špatné. Mám kolem sebe navíc stejný okruh lidí a ti při mě stáli vždycky ve všem,“ zamyslel se Berdych.

A těší ho i přízeň fanoušků, kteří svého oblíbence zase rádi vidí na kurtech. „Za tu spoustu let, co jsem se pohyboval na okruhu, se mi povedlo vytvořit skupinu lidí, kteří mě mají rádi. Když jsem nehrál, tak věřím, že jim to nějakým stylem chybělo. Je moc hezký, že to lidi spojuje,“ dodal Berdych závěrem.

Přidá teď v Melbourne manželce Ester a svým fanouškům další radostnou zprávu? Bez šance Berdych na Australian Open při své skvělé formě určitě není.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Happy new year #world it's been a ride so let's make a even better in 2019!! My love and my ?? @esterberdychsatorova

Příspěvek sdílený Tomas Berdych (@tomasberdych),Pro 31, 2018 v 1:31 PST