Co se děje? Britka zapomněla na nové pravidlo, výhru slavila předčasně

- Filip Lefenda

Na Australian Open se stala vůbec první tenistkou, která vyhrála zápas na základě nového pravidla. Katie Boulterová urvala zápas úvodního kola proti Rusce Makarovové skrze tiebreak rozhodujícího setu, který byl v Melbourne zaveden až letos. Britka si však neuvědomila, že se hraje netradičně na deset vítězných bodů, a tak svůj postup slavila na kurtu k údivu přihlížejících předčasně.

Zpočátku přitom dramatu nic nenapovídalo. Dvaadvacetiletá Britka, jež startuje v hlavní soutěži Australian Open poprvé v kariéře, vtrhla do utkání jako velká voda. První set získala za pouhých 27 minut a o osm let starší protivnici v něm uštědřila potupného kanára.

Ve druhé sadě se hra vyrovnala a Makarovová si po výsledku 6:4 vynutila třetí dějství. V tom vedla zkušená Ruska 3:1, nakonec ale musel v Melbourne vůbec poprvé rozhodnout o vítězce tiebreak.

Do toho vstoupila lépe Boulterová, která si rychle vypracovala náskok 5:0. Za stavu 6:4 pak zahrála Britka vítězný úder a s radostným gestem zamířila k síti, k podání rukou ale nedošlo. Poté, co Makarovová nezdárně vyzkoušela jestřábí oko, zápas pokračoval.

Důvod? V Melbourne totiž pořadatelé zvolili netradiční variantu tiebreaku nikoliv na sedm, ale hned na deset vítězných bodů.

Boulterová v tu chvíli absolutně netušila, která bije. Britka kroutila hlavou a rozhazovala nevěřícně rukama, co že se to na kurtu číslo 12 děje. „Hraje se do deseti,“ bylo jí pak sděleno k pobavení některých v publiku. A tak musela zpět za základní čáru.

„Kdybych nakonec nevyhrála, byla bych zdrcena,“ přiznala posléze Boulterová, které mohl spadnout ze srdce obrovský balvan. Celá situace ji totiž na čas připravila o koncentraci, když vzápětí prohrála dvě výměny v řadě a vedla rázem už jen 7:6. Poté se ale 97. hráčka žebříčku přeci jen vzpamatovala a o tři výměny později u ní mohla propuknout radost podruhé – tentokrát naplno!

„Bylo těžké jít zpátky a dál hrát. Myslela jsem si, že už jsem vyhrála. Ale aspoň už to pravidlo znám,“ mohla si po utkání s úsměvem oddechnout. „Jsem na sebe pyšná,“ dodala tenistka, která vítězstvím 6:0, 4:6 a 7:6(6) získala své premiérové vítězství v hlavní soutěži Australian Open.

Organizátoři grandslamu v Melbourne se pro změnu pravidla rozhodli poté, co ke změně regulí sáhl v průbehu loňského roku také Wimbledon. Posledním turnajem velké čtyřky, na němž ještě nevystavili stopku "nekonečným" bitvám bez tiebreaků v rozhodujících setech, je tak už jen antukový Roland Garros.