Proste bohy. Zatejpovaná Vondroušová začala v Melbourne úchvatně, kolik toho ale vydrží?

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Markétě Vondroušové je pořád pouhých devatenáct let. Přestože loni skončila v slzách, když jí neposedné zdraví ničilo kariéru, letos se vrátila psychicky silnější. Na Australian Open prolétla suverénně první kolo, i když hrála první ostrý mač od loňského září. „Ale pořád platí, že nejdřív se musí vyřešit noha, pak až všechno ostatní,“ řekla Vondroušová, když dohrála se zatejpanovým kolenem.

S žebříčkovou sousedkou Jevgenijí Rodinovou (68. hráčka světa) se Vondroušová (67.) vůbec nepárala. Za sedmdesát minut ji vyprovodila po setech 6:3 a 6:2. Obvázané koleno české tenistky, které provází zdravotní trable celou její krátkou kariéru, ale nevěstilo nic dobrého.

„S mým zdravím se to vleče, bolest se přesunula z třísla do kolena. Proto hraju s tejpem, ten mi pomáhá, abych se nemusela omezovat,“ vysvětlila česká hvězdička, proč si raději koleno na zápas obvázala.

Na kurtu skutečně nebylo znát, že by Vondroušovou něco brzdilo. Naopak ve velkém vedru zvládla svou úlohu skvěle a ušetřila síly. Vůbec nebyl znát ani fakt, že Češka hrála první ostrý zápas od loňského září, kdy musela kvůli bolavému tříslu sezonu ukončit. Pouze v prosinci se rozehrával na extralize.

„Jsem ráda, protože předešlé dny takové vedro nebylo a zápas byl opravdu náročný,“ řekla Vondroušová po zápase, při kterém se snažila najít jakýkoliv kousek stínu. Teploty v Melbourne se během pondělního dne vyšplhaly až na 35 stupňů.

I díky rychlému průběhu Vondroušová přežila zápas relativně bez újmy. Ale je jí jasné, že její nohy mohou kdykoliv zase začít zlobit. „Ještě to není tak hrozné, že bych nemohla hrát, ale po Austrálii to musíme dál řešit,“ přiznala.

Do Melbourne totiž přijela bez větších očekávání. Bolest v tříslech či kolenu největší talent českého ženského tenisu nepouští k tomu, aby mohl dostatečně rozvíjet svou hru. Vondroušová musela v zimě omezit trénink, hrála méně tenisu, aby si zase nepřivodila bolest.

Naopak ji zbylo více času na cvičení a zpevnění těla s kondičním trenérem Michalem Vágnerem. „Asi jsem nabrala svaly,“ smála se Vondroušová při pohledu na své ruce. „Kvůli noze jsem navíc nemohla moc běhat, takže jsme cvičili vršek a tělo. To mi taky pomohlo.“

„Děláme hodně cvičení, abych se zpevnila. Hodně se protahuju. Pomáhá mi to. S tejpem pak odehraju zápas celkem v pohodě,“ dodala mladá Češka. Jenže jak dlouho se může spoléhat na bílý obvaz?

„Musíme nejdřív vyřešit nohu a pak se bude pracovat na mém tenise,“ bylo jasné Vondroušové. V Melbourne se zatím drží, otázkou zůstává, jestli to tak půjde i dál. Navíc bude hrát ještě čtyřhru po boku Barbory Strýcové.

Ve druhém kole singlu ji čeká nepříjemná Chorvatka Martičová, se kterou Češka loni dvakrát prohrála. „Je na čase tu bilanci změnit,“ řekla odhodlaně. Snad fyzické zdraví vydrží. Psychicky je na tom mladá Češka evidentně dobře. Uklidnila se, ví, že nic neuspěchá.

Navíc už má nasbírané zkušenosti s grandslamy – na tom posledním v New Yorku prorazila až do osmifinále.

„Je to určitě jiné než minulý rok, kdy jsem z toho byla vyjukaná. Teď jsem v zápasech klidnější, nejsem tolik nervozní a hlava pracuje lépe,“ pochvalovala si Vondroušová po prvním zápase v Melbourne.

Ke všemu ji uklidňuje i trenér Jan Hernych – bývalého tenistu najala loni. Konečně má kouče, který s ní jezdí i na turnaje. Nic tak mladé hráčce nebrání při šplhání ke hvězdám.. až na to zpropadené zdraví. Českému fanouškovi nezbývá tak nic jiného než modlit se k tenisovému bohu, aby tenhle talent zase nezastavil v rozletu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Melbs❤️

Příspěvek sdílený Marketa (@marketavondrousova),Led 10, 2019 v 1:07 PST