Australian Open: Berdych přejel světovou čtrnáctku. Dál prolétly i Kvitová s Vondroušovou

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: První grandslam sezóny v australském Melbourne odstartoval! Z českého pohledu ve velkém stylu, protože hned druhou postupující hráčkou na turnaji se stala Češka Markéta Vondroušová. Výborné utkání odehráli rovněž Tomáš Berdych, jenž vyřadil britskou nasazenou třináctku Edmunda bez ztráty setu, a Petra Kvitová, která na závěr denního programu povolila jen pět her Slovence Rybárikové. Končí naopak Barbora Strýcová, která v souboji s Kazaškou Putincevovou nedotáhla do zdárného konce dobře rozehrané sety, a také Kateřina Siniaková.

Kvitová prolétla do druhého kola
Petra Kvitová (6.) si po třech letech znovu zahraje ve druhém kole Australian Open. Česká tenistka na úvod prvního grandslamu sezóny porazila posedmé v kariéře Magdalénu Rybárikovou (51.) 6:3, 6:2, když si k postupu vypomohla šestadvaceti vítěznými údery.

Kvitová vzala v úvodní sadě slovenské soupeřce třikrát servis, až za stavu 5:3 ho však dokázala potvrdit, čímž zároveň sadu uzavřela. Ve druhém dějství byla světová šestka dvakrát úspěšná na returnu, a to ještě v páté hře ke všemu nevyužila dva brejkboly. Při vlastním servisu pak přišla v sadě číslo 2 o pouhé tři fiftýny a zaslouženě tak vyzve v dalším kole Rumunku Beguovou (70.).

Vondroušová se s žebříčkovou sousedkou nepárala
Markéta Vondroušová (67.) se stala po Marii Šarapovové druhou postupující singlistkou na letošním Australian Open. Češka hrála první ostrý start od loňského září, ale nebylo to znát. V úvodním klání si devatenáctiletá Češka poradila za hodinu a deset minut s Ruskou Jevgenijí Rodinovou (68.) po setech 6:3 a 6:2. Přestože Vondroušové tolik nefungovalo první podání, pomohla si celkem 30 winnery a čtyřikrát soupeřce sebrala podání.

„Věděla jsem, co od soupeřky čekat, byla jsem na ni připravená a hlavně jsem hrála dobře,” pochvalovala si Vondroušová. „Maky hrála slušně a hlavně to skvěle zvládla psychicky,“ měl ze svěřenkyně radost kouč Jan Hernych. 

Po suverénní jízdě prvním kolem narazí Vondroušová ve druhém kole na Chorvatku Petru Martičovou (31.), které má co vracet – loni s ní totiž Češka dvakrát prohrála. „Je na čase se pokusit si s ní bilanci vylepšit,” řekla Vondroušová bojovně. Po boku Barbory Strýcové nastoupí Vondroušová i ve čtyřhře.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Berdych uštědřil loňskému semifinalistovi kanára a suverénně postupuje
Výborné utkání odehrál na úvod turnaje v Melbourne Tomáš Berdych (57.), jenž se letos vrací na kurty po více než půlroční pauze zaviněné zraněním. Česká jednička vyřadila hned zkraje Australian Open nasazenou třináctku a loňského semifinalistu Kyla Edmunda (14.), a to suverénně bez ztráty setu 6:3, 6:0 a 7:5.

O osudu prvního dějství rozhodl druhý gem, v němž se zrodil jediný brejk. V dalším setu Berdych řádil, když uštědřil protivníkovi kanára. Nejvyrovnanější byla třetí sada. Český hráč v ní za stavu 4:5 nabídl soupeři vůbec první brejkbol v utkání, ten ale odvrátil, aby hned v dalším gemu sám kradl servis na příjmu a duel po krátké pauze dopodával do zdárného konce.

„Cítil jsem se na kurtu hodně dobře. Tohle teplé počasí v Melbourne mi vyhovuje. Jsem rád, že jsem zpátky na mém oblíbeném grandslamu po tak dlouhé době bez tenisu,“ pochvaloval si přímo na dvorci Berdych. „Snažím se užít si každý den na kurtu. Los na první kolo byl dost těžký, ale jsem spokojen s tím, jak jsem to dokázal uhrát. Dal jsem tělu přestávku a teď se to vyplácí,“ pokračoval.

„Herně nebylo moc co vytknout, možná ten třetí set jsem mohl být ještě lehce více agresivnější na jeho gemy, kdy bych si třeba nějakou šanci možná vytvořil i dřív. Ale zase to vyšlo v závěru. Jinak to utkání bylo super a je skvělé, že jsem využil své šance. On se snažil, chtěl hrát rychle, ale dělal spoustu chyb,“ dodal český hráč.

Ve druhém kole narazí Berdych na Nizozemce Robina Haaseho (49.), s nímž má pozitivní bilanci 3:2.

Strýcová končí v prvním kole
Barbora Strýcová (33.) osmifinále na Australian Open neobhájí. Dvaatřicetiletá Češka nestačila již v úvodním kole na Kazašku Julii Putincevovou (39.), s níž prohrála za hodinu a 57 minut 4:6 a 6:7(1).

Do zápasu přitom vstoupila Strýcová dobře, když ukořistila protivnici hned její první podání a vedla rychle 2:0, Putincevová ale dvěma brejky v řadě otočila výsledek na 4:2. Další ztracená podání už v první sadě k vidění nebyla, a tak brala dějství poměrem 6:4 Kazaška.

Také druhý set rozehrála Strýcová povedeně, když se dostala do vedení 3:1, pak se ale karty obrátily. Putincevová zvládla opět dvakrát v řadě udeřit na příjmu a s brejkem k dobru vedla 4:3 a posléze i 5:4. Strýcová však dokázala v obou případech reagovat rovněž brejkem, a tak dospěl set až do tiebreaku. Ten už ale byl jednoznačnou záležitostí mladší z obou hráček, která v něm Strýcové povolila jen jeden uhraný míč.

„Nadějné okamžiky tam byly, ale nedokázala jsem poskládat tři, čtyři balony za sebou. Štval mě gem za stavu 3:1 ve druhém setu, kdy jsem podávala s větrem a nezvládla jsem to. Pak jsem měla 5:5 a 40:0 na můj servis, taky jsem to vyřešila špatně. Byla to hra na hru, v tiebreaku jsem zkazila tři nahrané balony. Mohlo to dopadnout jinak. Proti takové holce se mi ale nehraje vůbec dobře a já jsem se necítila ve své kůži,“ svěřila se po utkání Tenisovému světu Strýcová.

Siniaková padla ve třech setech s Bencicovou
Kateřina Siniaková (34.) prohrála i podruhé v kariéře s Belindou Bencicovou (49.) a dvouhra pro ni na Australian Open končí už v prvním kole. Siniaková se v úvodní sadě ujala v sedmé hře prvního brejku a měla k zisku setu blíže, poté ale prohrála tři gemy v řadě a tím i poměrem 4:6 celé dějství.

Druhá sada byla ze strany dvaadvacetileté Češky o poznání lepší. Siniaková v ní při vlastním podání ztratila jen tři míče, sama přitom dvakrát kradla na příjmu a výsledkem 6:2 si tak vynutila rozhodující sadu. Tu rozhodl jediný brejk ze druhého gemu, z něhož se radovala švýcarská protivnice. Siniaková sice měla hned v další hře jednu možnost na okamžitou odpověď, brejkbol ale nevyužila.

„Každá soupeřka je tady těžká, ale určitě to bylo hratelné. Rozhodl brejk ve třetím setu, měla jsem dost šancí ho vrátit zpátky. Svými chybami jsem to ale nedokázala. Nejsem vůbec nadšená, porážka byla jasně moje chyba. Cítím se na kurtu dobře, a proto jsem zaskočená, že jsem nedokázala využít šance. Budu ráda, když se to na Australian Open zlomí, mám na to zase rok,“ zakončila hodnocení s úsměvem na tváři Siniaková.

Po porážce 4:6, 6:2 a 3:6 tak bude deblová světová jednička působit v Melbourne už "jen" ve čtyřhře.

Další utkání

První překvapení Australian Open – Görgesová končí
Němka Julie Görgesová (14.) nezvládla úlohu favoritky a postarala se o první překvapení na letošním Australian Open. Šampionka z Aucklandu vypadla hned v prvním kole s Američankou Daniellou Collinsovou (35.), která vyhrála 2:6, 7:6(5) a 6:4. Pro Collinsovou to bylo první vítězství na grandslamu v životě.

Nadal postoupil bez problémů do druhého kola
Bez větších komplikací postoupila do druhého kola Australian Open světová dvojka Rafael Nadal. Španěl si v úvodním zápase poradil s australským držitelem divoké karty Jamesem Duckworthem (238.), kterého porazil 6:4, 6:3 a 7:5.

Loňská vítězka Wozniacká bez ztráty podání postupuje
Cestu za obhajobou loňské trofeje zahájila Caroline Wozniacká (3.) v Melbourne parádně. Dánská světová trojka neztratila v souboji s Belgičankou Alison Van Uytvanckovou (52.) ani jeden svůj servis a postoupila po setech 6:3 a 6:4 do druhého kola. V tom čeká Wozniackou Švédka Larssonová (77.).

Murray se rozloučil s Melbourne pětisetovou porážkou
Andy Murray (229.) má za sebou své poslední Australian Open v kariéře. Pětinásobný turnajový finalista vypadl po jedenácti letech hned v prvním kole, když nestačil v pěti setech na Španěla Roberta Bautistu-Aguta (24.). Ten bral úvodní dva sety shodně poměrem 6:4, Murray ale zbraně nesložil a ziskem dvou tiebreaků zadělal na drama.

Na obrat ale Britovi scházely síly. Pátý set už byl jasnou záležitostí Bautisty-Aguta, který si po vítězství 6:4, 6:4, 6:7(5), 6:7(4) a 6:2 zahraje ve druhém kole proti domácímu Millmanovi. Murray, kterého i po operaci trápí bolavá kyčel, ohlásil už před startem turnaje záměr ukončit kariéru. Zda byl zápas na Australian Open jeho posledním v kariéře, ukážou až následující týdny.

Federer nenabídl Istominovi ani jeden brejkbol
Vítěz posledních dvou ročníků Australian Open načal cestu za obhajobou pohodovým vítězstvím. Roger Federer (3.) nenabídl v souboji s Denisem Istominem (101.) protivníkovi jediný brejkbol a porazil Uzbeka za dvě hodiny 6:3, 6:4 a 6:4. Federerovi stačilo v každém setu získat jedno soupeřovo podání. Ve druhém kole čeká švýcarskou legendu britský kvalifikant Daniel Evans.

Rod Laver Arena
Denní část (začíná v 01:00)
Maria Šarapovová (RUS) – Harriet Dartová (GBR) 6:0, 6:0
James Duckworth (AUS) – Rafael Nadal (ESP) 4:6, 3:6, 5:7
Polona Hercogová (SLO) – Angelique Kerberová (GER) 2:6, 2:6
Noční část (začíná nejdříve v 09:00)
Alison Van Uytvancková (BEL) – Caroline Wozniacká (DEN) 3:6, 4:6
Denis Istomin (UZB) – Roger Federer (SUI) 3:6, 4:6, 4:6

Margaret Cour Arena
Denní část (začíná v 01:00)
Julia Görgesová (GER) – Danielle Collinsová (USA) 6:2, 5:7(6), 4:6
Sloane Stephensová (USA) – Taylor Townsendová (USA) 6:4, 6:2
Alex de Minaur (AUS) – Pedro Sousa (POR) 6:4, 7:5, 6:4
Noční část (začíná nejdříve v 09:00)
Ashleigh Bartyová (AUS) – Luksika Kumkhumová (THA) 6:2, 6:2
Marin Čilič (CRO) – Bernard Tomic (AUS) 6:2, 6:4, 7:6(3)

Melbourne Arena
Kevin Anderson (RSA) – Adrian Mannarino (FRA) 6:3, 5:7, 6:2, 6:1
Maria Sakkariová (GRE) – Jelena Ostapenková (LAT) 6:1, 3:6, 6:2
Kyle Edmund (GBR) – TOMÁŠ BERDYCH 3:6, 0:6, 5:7
Roberto Bautista Agut (ESP) – Andy Murray (GBR) 6:4, 6:4, 6:7(5), 6:7(4), 6:2

1573 Arena
Jessika Ponchetová (FRA) – Caroline Garciaová (FRA) 2:6, 3:6
Grigor Dimitrov (BUL) – Janko Tipsarevič (SRB) 4:6, 6:3, 6:1, 6:4
Alison Riskeová (USA) – Kiki Bertensová (NED) 3:6, 3:6
Matthew Ebden (AUS) – Jan-Lennard Struff (GER) 1:6, 6:4, 6:3, 6:4
PETRA KVITOVÁ – Magdaléna Rybáriková (SVK) 6:3, 6:2

Kurt č. 3
Anna Kalinská (RUS) – Aryna Sabalenková (BLR) 1:6, 4:6
Stefanos Tsitsipas (GRE) – Matteo Berrettini (ITA) 3:6(7), 6:4, 6:3, 7:6(4)
Ellen Perezová (AUS) – Ja-fan Wang (CHN) 4:6, 0:6
Feliciano López (ESP) – Jordan Thomson (AUS) 1:6, 6:7(0), 3:6

Kurt č. 5
Christopher Eubanks (USA) – Nikoloz Basilašvili (GEO) 4:6, 6:4, 6:7(6), 3:6
Monica Puigová (PUR) – Anastasija Pavljučenkovová (RUS) 4:6, 3:6
Julia Putincevová (KAZ) – BARBORA STRÝCOVÁ 6:4, 7:6(1)
Irina-Camelia Beguová (ROU) – Andrea Petkovicová (GER) 6:7(3), 4:3 skreč Petkovicová

Kurt č. 7
Astra Sharmaová (AUS) – Priscilla Honová (AUS) 7:5, 4:6, 6:1
Paula Badosaová Gibertová (ESP) – Kimberly Birrellová (AUS) 4:6, 2:6
Peter Gojowczyk (GER) – Karen Chačanov (RUS) 6:3, 3:6, 4:6, 3:6
Federico Delbonis (ARG) – John Millman (AUS) 3:6, 6:3, 6:7(3), 2:6

Kurt č. 8
Donna Vekičová (CRO) – Kristina Mladenovicová (FRA) 6:2, 6:4
Bethanie Matteková-Sandsová (USA) – Zoe Hivesová (AUS) 1:6, 2:6
Reilly Opelka (USA) – John Isner (USA) 7:6(4), 7:6(6), 6:7(4), 7:6(5)
Gael Monfils (FRA) – Damir Džumhur (BIH) 6:0, 6:4, 6:0

Kurt č. 10
Michael Mmoh (USA) – Radu Albot (ROU) 3:6, 6:3, 4:6, 2:6
Ons Jabeurová (TUN) – Timea Babosová (HUN) 6:7(5), 6:7(3)
Andrej Rubljov (RUS) – Mackenzie McDonald (USA) 4:6, 4:6, 6:2, 4:6

Kurt č. 12
Katie Boulterová (GBR) – Jekatěrina Makarovová (RUS) 6:0, 4:6, 7:6 (10:6)
Beatriz Haddad Maiová (BRA) – Bernarda Peraová (USA) 6:3, 5:7, 6:4
Mirza Basič (BIH) – Henri Laaksonen (SUI) 4:6, 6:7(4), 6:4, 3:6
Cameron Norrie (GBR) – Taylor Fritz (USA) 3:6, 6:7(6), 2:6

Kurt č. 13
Miomir Kecmanovič (SRB) – Fernando Verdasco (ESP) 6:7(5), 3:6, 3:6
Jason Kubler (AUS) – Thomas Fabbiano (ITA) 4:6, 6:7(1), 6:2, 3:6
Belinda Bencicová (SUI) – KATEŘINA SINIAKOVÁ 6:4, 2:6, 6:3
Kirsten Flipkensová (BEL) – Aljaksandra Sasnovičová (BLR) 1:6, 1:6

Kurt č. 14
Heather Watsonová (GBR) – Petra Martičová (CRO) 1:6, 2:6
Guillermo García López (ESP) – Robin Haase (NED) 5:7, 4:6, 5:7
Marc Polmans (AUS) – Denis Kudla (USA) 7:5, 6:1, 2:6, 3:6, 2:6

Kurt č. 15
Sorana Cirsteaová (ROU) – Rebecca Petersonová (SWE) 4:6, 1:6
Frances Tiafoe (USA) – Prajnesh Gunneswaran (IND) 7:6(3), 6:3, 6:3
Anett Kontaveitová (EST) – Sara Sorribesová Tormová (ESP) 6:3, 6:2
Andreas Seppi (ITA) – Steve Johnson (USA) 6:4, 4:6, 6:4, 6:3

Kurt č. 19
Ysaline Bonaventureová (BEL) – Sachia Vickeryová (USA) 6:2, 4:6, 4:6
Lesja Curenková (UKR) – Jekatěrina Alexandrovová (RUS) 6:4, 7:6(4)
Tacuma Itó (JPN) – Daniel Evans (GBR) 5:7, 1:6, 6:7(8)
Jošihito Nišioka (JPN) – Tennys Sandgren (USA) 6:4, 7:6(5), 4:6, 6:4

Kurt č. 20
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ – Jevgenija Rodinová (RUS) 6:3, 6:2
Pablo Cuevas (URG) – Dušan Lajovič (SRB) 6:4, 7:5, 6:1
Rudolf Molleker (GER) – Diego Sebastian Schwartzman (ARG) 1:6, 3:6, 6:4, 0:6
Věra Lapková (BLR) – Johanna Larssonová (SWE) 6:7(5), 0:3 skreč Lapková

Kurt č. 22
Stefano Travaglia (ITA) 
– Guido Andreozzi (ARG) 6:7(3), 6:2, 6:3, 6:2
Monica Niculescuová (ROU) – Amanda Anisimovová (USA) 6:7(3), 4:6
Viktor Troicki (SRB) – Roberto Carballes Baena (ESP) 6:1, 1:6, 2:6, 6:1, 6:4