WTA

Češky míří k trůnu. Plíšková i Kvitová ho můžou urvat po Austrálii

- Radek Štohl

Ženský tenis by opět mohl mít světovou jedničku ve dvouhře z České republiky. Během následujících čtrnácti dní proběhne Australian Open, po kterém by se na první místo světa mohla dostat jak Petra Kvitová, tak i Karolína Plíšková. Vše ve své moci však stále má Simona Halepová.

Ženský žebříček podobně zamotaný průběh již dlouho nepamatuje. Po prvním grandslamu sezóny se na nejvyšší post může dostat hned jedenáct tenistek, mezi nimiž nechybí ani česká dvojice Petra Kvitová a Karolína Plíšková.

Žebříček po odečtení bodů za minulé Australian Open vypadá následovně:

1. Simona Halepová - 5342 bodů (loni finále)
2. Sloane Stephensová - 5067 bodů (1. kolo)
3. Naomi Osakaová - 5030 bodů (osmifinále)
4. Petra Kvitová - 4990 bodů (1. kolo)
5. Angelique Kerberová - 4725 bodů (semifinále)
6. Elina Svitolinová - 4510 bodů (čtvrtfinále)
7. Kiki Bertensová - 4360 bodů (3. kolo)
8. Karolína Plíšková - 4320 bodů (čtvrtfinále)
9. Caroline Woznická - 3436 bodů (vítězka)
10. Aryna Sabalenková - 3355 bodů (1. kolo)
11. Darja Kasatkinová - 3345 bodů (2. kolo)

Dle výše uvedeného postavení tři tenistky z TOP 11 minulý ročník nezvládly první zápas. Ačkoliv Simona Halepová má v současné době (bez odečtení bodů po loňském Australian Open) více jak tisícibodový náskok na druhou Angelique Kerberovou, za čtrnáct dní může být vše úplně jinak. A o slovo se můžou přihlásit také Kvitová s Plíškovou.

Zatímco Karolína Plíšková strávila na prvním místě světa osm týdnů (17. červenec – 11. září 2017), Petra Kvitová se nejvýše dostala na druhou pozici. Co nyní Češky musí udělat, aby se dostaly na první místo světa?

Petra Kvitová se světovou jedničku stane v případě, že:

  • vyhraje Australian Open
  • se objeví do finále, v němž se zároveň neocitne Simona Halepová nebo Naomi Osakaová
  • se objeví v semifinále a zároveň Halepová neprojde do čtvrtfinále, Sloane Stephensová a Osakaová se nedostanou do semifinále, Angelique Kerberová a Elina Svitolinová neuhrají finále a Kiki Bertensová nebo Karolína Plíšková nevyhrají turnaj
  • se objeví ve čtvrtfinále a zároveň se Halepová nedostane do třetího kola, Stephensová ani Osakaová neuhrají čtvrtfinále, Kerberová nepostoupí do semifinále, Bertensová, Svitolinová ani Plíšková neprojdou až do finále a Wozniacká nevyhraje celý turnaj

Karolína Plíšková se světovou jedničku stane v případě, že:

  • vyhraje Australian Open a Stephensová se zároveň nepodívá do finále
  • se objeví ve finále a zároveň se Halepová nedostane do čtvrtfinále, Stephensová, Osakaová a Kvitová nepostoupí do semifinále a Kerberová nebo Bertensová neuhrají finále

Na první pohled vypadá, že cesta za postem světové jedničky je jednoduchá. Stačí získat trofej (v případě Plíškové by Stephensová nesměla postoupit do finále). Při podrobnějším pohledu je však situace velmi zamotaná. Vymotá se z ní některá z Češek?