Přišel její čas? Statistický server pasuje do role největší favoritky AO českou jedničku

- Jan Havlovic

V pondělí odstartuje v Melbourne úvodní grandslam letošní sezony a čeští fanoušci se mají na co těšit. Mezi ženami se dávají velké šance na úspěch Karolíně Plíškové i Petře Kvitové. První jmenovanou dokonce statistický server Game Insight Group zařadil na pozici největší favoritky celého Australian Open. Pokud by Plíšková skutečně v Austrálii uspěla, získala by premiérový grandslamový titul.

Halepová? Wozniacká? Nebo snad Kvitová? Ale kdeže. Největší favoritkou blížícího se Australian Open je Češka Karolína Plíšková. Alespoň podle australského statistického serveru Game Insight Group.

Skupina tenisových analytiků spolupracující s Victoria University v Melbourne dává právě šestadvacetileté Plíškové největší šance na triumf na letošním Australian Open. Predikce je založena na aktuální formě a všech výsledků jednotlivých hráček od loňského US Open. Plíšková v tomto období vyhrála turnaje v Tokiu a v Brisbane, došla do finále v Tchien-ťinu a zahrála si semifinále na Turnaji mistryň.

S podobnými odhady však nesouhlasí někteří z fanoušků. „Plíšková může klidně skončit hned v prvním kole, ve kterém narazí na talentovanou soupeřku,“ naráží na Twitteru uživatel Leon Thomas Braun na Karolínu Muchovou, která úspěšně zvládla tříkolovou kvalifikaci a podruhé v životě si na grandslamu zahraje hlavní soutěž. Právě ona bude soupeřkou Karolíny Plíškové v prvním kole.

Game Insight Group zařadil do okruhu elitních pěti favoritek Australian Open také Ukrajinku Elinu Svitolinovou, Němku Angelique Kerberovou, Dánku Caroline Wozniackou, která obhajuje loňský titul, a Japonku Naomi Ósakaovou.

Čeští fanoušci věří jak v úspěch Karolíny Plíškové, tak i Petry Kvitové, která dorazí do Melbourne jako čerstvá vítězka turnaje v Sydney. Osmadvacetileté dvojnásobné wimbledonské šampionce se však na grandslamové půdě v posledních době příliš nedaří.

„Jsem na ten tlak už nějak tak zvyklá, ale sama na sebe si ho určitě vyvíjet nebudu,“ říkala Petra Kvitová v rozhovoru po sobotním triumfu v Sydney