WTA

Česká lvice! Famózní Kvitová vyhrála podruhé v kariéře turnaj v Sydney

- Jan Havlovic

To byla bitva! Petra Kvitová slaví na turnaji Sydney International druhý titul v kariéře! Světová osmička zvládla sobotní dramatickou bitvu proti Australance Ashleigh Bartyové, kterou porazila po setech 1:6, 7:5 a 7:6(3). Pro Kvitovou je to premiérový titul v sezoně a zároveň celkově 26. v kariéře.

Sobotní finálová bitva nabídla v Sydney neskutečnou podívanou! Domácí diváci hnali kupředu australskou reprezentantku Ashleigh Bartyovou, která také vstoupila lépe do souboje o titul. Světová patnáctka vedla rychle 4:0 a za pouhých 27 minut získala první sadu poměrem 6:1. 

Druhý set byl o poznání vyrovnanější a zejména Petra Kvitová se výrazně zlepšila na servisu. O osudu nesmírně důležité sady rozhodl jedenáctý gem. V něm si světová osmička dokázala vypracovat vůbec první brejkbol v zápase, který také bleskově využila. Výhodu brejku Kvitová přetavila při vlastním podání v zisk druhé sady a šlo se rozhodujícího setu.

V něm musela česká tenistka dotahovat od úvodu ztrátu, neboť prohrávala 0:3. Kvitové se však podařilo srovnat stav a při stavech 5:4 a 6:5 měla možnost dopodovát utkání. To se však české lvici bohužel nepodařilo a nervy drásající finále šlo do závěrečného tiebreaku. 

Ten si podmanila osmadvacetiletá Češka, která dohrávala utkání na pokraji svých fyzických sil. Kvitová si od úvodu vypracovala náskok, a ten dokázala udržet. Česká lvice vyhrála rozhodující tiebreak poměrem 7:3 a po dvou a půl hodinové bitvě získala premiérový titul v této sezoně! 

Světová osmička navázala na titul z roku 2015 a ze Sydney veze již druhý turnajový vavřín! „Ashleigh byla obtížnou soupeřkou. Dnes ti to bohužel nevyšlo, ale jednoho dne tady ten titul určitě získáš. Přeji ti hodně štěstí na Australian Open,“ vzkázala Kvitová poražené finalistce.

Kvitová také nezapomněla poděkovat skupince českých fanoušků, kteří výraznou měrou přispěli k vynikající finálové atmosféře. „Moc vám děkuji za podporu,“ vzkázala Kvitová v češtině.

Český tenis zažívá vynikající úvod nové sezony. Karolína Plíšková triumfovala na turnaji v Brisbane, kde čtyřhru vyhrála další Češka Květa Peschkeová. Nyní na velkém turnaji v Sydney vyhrála Petra Kvitová a v deblu se radovala Kateřina Siniaková. 

Před Australian Open jsou tak české tenistky ve vynikající formě! 

Sydney International – finále
Ashleigh Bartyová (AUS, 15.) – PETRA KVITOVÁ (8.) 6:1, 5:7, 6:7(3)