Martyrium s kolenem skončilo. Lucie Hradecká je zdravá a má sen

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: V září 2017 vyrazila Lucie Hradecká na turnaj WTA do čínského Wuhanu. V prvním kole tam nastoupila proti olympijské vítězce Monice Puigové z Portorika a za stavu 4:4 si přetrhla přední křížový vaz. Začalo martyrium, které naštěstí pomalu končí. “Byla jsem na dvou operacích a přesně půl roku po operaci jsem zase stála na kurtu,” vypráví hrdě Hradecká o svém zranění.

“Lékaři mi říkali, že rekonvalescence bude nejméně šest měsíců trvat, ale že to bude spíš celý rok, než bude noha úplně v pořádku. Když mě pak viděli na kurtu a měli možnost si prohlédnout, jak se mi noha hojí, nemohli uvěřit, jak rychle jsem se dala do pořádku. Koleno se hojilo neskutečně, lékaři odvedli prvotřídní práci,” děkuje jim na dálku.

S určitými omezeními absolvovala už část loňské sezóny. Zatímco ve dvouhře vyhrála jen dva zápasy z jedenácti, ve čtyřhře se velmi rychle vrátila do svěrové špičky. “Koleno na singla připravené ještě nebylo. Ve čtyřhře se přece jen člověk tolik nehýbe a snáze si na té půlce kurtu uhraje to, co potřebuje,” vysvětluje.

Aby mohla hrát i po zranění větší turnaje, využila několikrát tzv. chráněný žebříček, díky kterému se jí při nasazování do turnajů počítalo pořadí, na kterém byla Hradecká před zraněním. “Když jsem si vybírala svůj chráněný žebříček na US Open, necítila jsem se vůbec dobře. Snažila jsem se pořád přesvědčit hlavu, že je to dobré, ale nebylo,” popisuje těžké chvíle po návratu na kurty.

A bylo ještě hůř než v New Yorku. “Pak jsem jela do Québeku, kde se hrálo na gumovém povrchu “Play it”. Po rozehrávce před prvním kolem jsem dostala hysterický záchvat. Obávala jsem se, že si tam něco udělám, bála jsem se pohnout.” V New Yorku i v Québeku prohrála v prvním kole.

Porážky ji mrzely, ale cítila, že ještě na plnohodnotné zápolení ve dvouhře není dostatečně připravená. “Co se dvouhry týče, loňský rok nemohu brát úplně za bernou minci. Necítila jsem se dobře ani herně a ani jsem nebyla stoprocentně v pořádku po zdravotní stránce,” nalila si čistého vína.

Po turnajích v Severní Americe odpískala sezónu a rozhodla se, že se co nejlépe připraví na tu další. “Přesně po roce od operace jsme odlétali s trenérem na třítýdenní přípravu před novou sezónou do tepla do Ameriky. A tam jsem poprvé měla pocit, že o koleni vůbec nevím a že na sto procent můžu jít do toho,” radovala se.

Jedním z důvodů, proč se Lucie Hradecká chce vrátit znovu do singlového kolotoče je její touha vyhrát alespoň jeden velký turnaj ve dvouhře. Celkem sedmkrát to dotáhla ve dvouhře do finále turnaje WTA, ale ani jednou tam neuspěla.

“Uhrála jsem toho v kariéře docela dost, ale tenhle jeden bodík mi v mé kariéře ještě chybí. Je to pro mě sen, ale byla bych ráda, kdybych si ho mohla odfajfkovat,” směje se.

“Aktuálně ale nevím, co bude. Použila jsem svůj chráněný žebříček tady a pak ho budu moci použít ještě na čtyři další turnaje.”  V Melbourne Hradecká uhrála v kvalifikaci jedno kolo, když porazila Gruzínku Gorgodzeovou a pak za silného větru prohrála s Terezou Smitkovou. “Uvidíme, jak se mi bude dařit. Když se to trefí, tak se to trefí. Pokud to nepůjde, stejně jsem spokojená. Kariéra byla úžasná,” přemítá pozitivně naladěná tenistka.

Nejblíže triumfu byla Hradecká v roce 2015 v Praze, kde postoupila z kvalifikace až do finále. Ve druhém kole otočila stav 1:5 v rozhodujícím setu s Terezou Smitkovou, odvrátila čtyři mečboly a nakonec triumfovala v tiebreaku 13:11. V hlavní soutěži porážela kromě Rusky Pavljučenkovové jen Češky, když postupně přemohla Smitkovou, Koukalovou a Siniakovou. Ve finálovém klání nebyla proti Karolíně Plíškové daleko od výhry. Vyhrála první set, druhý ztratila 5:7 a nakonec prohrála.

“To bylo to sedmé finále na WTA, které jsem hrála a prohrála. Ze sna mě to ale vůbec nebudí. Myslím, že je lepší být za kariéru sedmkrát ve finále než jednou to vyhrát. Ráda bych vyhrála, ale když to nebude, tak to nebude. Já jsem teď hlavně ráda, že mě nic nebolí,” říkala upřímně Lucie Hradecká, kterou čeká v Melbourne ještě čtyřhra po boku Rusky Jekatěriny Makarovové.

Singlová finále Lucie Hradecké:
2015: PRAHA - Lucie Hradecká - Karolína Plíšková (CZE) 6:4, 5:7, 3:6
2013: ŠTRASBURK: Lucie Hradecká - Alize Cornetová ((FRA) 6:7(4), 0:6
2012: QUÉBEC: Lucie Hradecká - Kristen Flipkensová (BEL) 1:6, 5:7
2011: BARCELONA: Lucie Hradecká - Roberta Vinciová (ITA) 6:4, 2:6, 2:6
2009: ISTANBUL: Lucie Hradecká - Věra Duševinová (RUS) 0:6, 1:6
2009: ŠTRASBURK: Lucie Hradecká - Arevane Rézaiová (FRA) 6:7(2), 1:6
2008: BAD GASTEIN: Lucie Hradecká - Pauline Parmentierová (FRA) 4:6, 4:6