Smitková bojovala se zraněním. Ošetření ji dorazilo

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Tereza Smitková neměla ve třetím kole kvalifikace štěstí na los. Čekala ji mladičká hvězdička Bianca Andreescuová. Tenisoví odborníci věští této finalistce nedávného turnaje v Aucklandu velkou budoucnost. Jenže spíš než s Kanaďankou se prala Smitková se svým zdravím a zápas nakonec ani nedohrála.

“Včera bylo ještě všechno v pořádku, ale dnes jsem se probudila s pichlavou bolestí v dolní části zad a pořád se to zhoršovalo,” vysvětlovala Češka po zápase.

“Za stavu 0:5 se mi zdálo, že by se to mohlo ještě spravit. Dostala jsem do výměn a měla jsem pocit, že ta bolest trochu ustupuje. Po prvním setu jsem si zavolala fyzioterapeutku a bohužel se můj stav po jejím zásahu spíše zhoršil, než zlepšil, a pak už to bylo nesnesitelné. Nejhorší to bylo při rotacích, obzvlášť pak při bekhendu.”

Za stavu 0:6, 0:2 ještě čistou hrou vyhrála svůj jediný gem, ale zdravotní limit byl při pohledu na její hru evidentní.

Smitková hrála část zápasu z místa vabank. Nezvykle často zkoušela i kraťasy. “Nedokázala jsem se k míči dobře postavit, tak jsem v takové situaci zkoušela kraťasy. Už to pak fakt vůbec nešlo, tak jsem musela vzdát,” mrzelo jí.

Osmnáctiletá Kanaďanka Andreescuová zakončila loňskou sezónu vítězným turnajem a tu letošní začala postupem z kvalifikace do finále na turnaji WTA v Aucklandu, když tam přemohla i dvě bývalé světové jedničky Caroline Wozniackou a Venus Williamsovou.

“Myslím, že kdybych byla v pořádku, tak se s ní hrát dalo. Určitě by bylo těžké ji porazit. Je na ní vidět, že má velké sebevědomí a že má za sebou vyhrané zápasy nad dobrými hráčkami. Úplně dobře jsem sice neservírovala, ale měla jsem velké problémy hlavně s jejím returnem,” hodnotila tenisovou stránku věci.

Podobně jako Martincová nebude ani Smitková v Austrálii čekat, zda se dostane do hlavní soutěže jako tzv. “lucky loser”. “Není to sice vážné zranění a myslím, že za několik dní budu v pořádku, ale nedostala jsem se mezi čtyři nejvýše nasazené poražené ve finálovém kole kvalifikace, ze kterých se pak losuje pořadí šťastných poražených. Aktuálně jsem pátá,” usmála se trpce a dodala: “Stejně se zatím nikdo z hlavní soutěže neodhlásil.”

“Hodnotí se mi to trochu zvláštně, když jsem tu poslední zápas nedohrála. Na to, že to byly mé první zápasy v sezóně a že se mi tu nikdy moc nedařilo, to nebylo tak špatné. Budu věřit, že se mi v sezóně bude dařit ještě lépe než tady,” zakončila rozhovor Tereza Smitková.