Utrápený Murray v slzách. Letos ukončím kariéru, šokoval

- Jan Vojkůvka

Tisková konference v australském Melbourne nemohla mít tíživější atmosféru. Už po první otázce, jak se cítí, opustil Andy Murray v slzách místnost. Když se konečně vrátil na své místo před novináře, započal srdcervoucí zpověď, při níž oznámil úmysl ukončit v této sezoně kariéru.

„Necítím se vůbec dobře. Už dlouho, nějakých dvacet měsíců, bojuji se spoustou bolesti,“ plakala bývalá světová jednička, pro níž pomalu, ale jistě, život profesionálního tenisty končí.

Skončit přitom může už po Australian Open. Sám Murray by si sice přál, aby mohl kariéru ukončit v tenisovém svatostánku v All England Clubu během Wimbledonu... ale sám tuší, že možná až na domácí grandslam nevydrží bolestivé trápení.

„Musel jsem učinit nějaké rozhodnutí, protože momentálně hraju s tím, že nemám vůbec ponětí, kdy ta bolest konečně skončí. Věřím, že dokážu vydržet až do Wimbledonu. Ale nejsem si jistý, jestli se mi to povede,“ uvedl se slzami v očích.

Trojnásobný grandslamový šampion má problémy s kyčlemi dlouhodobě. Od roku 2017, kdy předčasně ukončil sezonu po Wimbledonu, se však jeho stav zhoršil natolik, že stihl odehrát jen 15 zápasů a neustálá bolest ho na kurtu limituje.

„Udělal jsem všechno, co jsem mohl, abych se cítil lépe. Ale nepomohlo to,“ krčil rameny s roztřeseným hlasem Murray. „Pořád mohu hrát na určité úrovni, ale rozhodně ne na takové, na které bych chtěl. Bolest je hodně veliká a nechci v takovém stavu dál pokračovat. Zkusil jsem všechno, ale nic nefunguje. Ke konci prosince, během tréninkového bloku, jsem mluvil se svým týmem a řekl jsem jim, že takhle už dál nemůžu.“

Jeho problémy s kyčlemi měla vyřešit operace, jenže ta ani zdaleka nepomohla. Brit přiznal, že jen oblékání ponožek nebo nazouvání bot mu přináší neskutečnou bolest. Pokračovat v takovém stavu s tenisem není možné.

„Mám možnost jít ještě na jednu operaci, která je mnohem náročnější než ta předchozí, ale dala by mi šanci mít lepší kvalitu života,“ uvedl Murray. „Někteří sportovci se i po takové operaci dokázali vrátit, ale neexistuje žádná garance, že by se to mohlo povést. Já bych na ni ani nešel kvůli tomu, abych se vrátil. Ale třeba Bob Bryan tuhle operaci minulý rok prodělal a hodně jsem s ním o tom mluvil,“ přiznal.

Na Australian Open se Murray představí v souboji prvního kola proti Robertu Bautistu-Agutovi, který v této sezoně dokázal triumfovat v katarském Dauhá. Murray hodlá v Melbourne nechat na kurtu všechno. sám totiž ví, že by to mohl být i jeho poslední turnaj v životě.

„Je to možné. Nejsem si totiž jistý, jestli budu schopný hrát přes takovou bolest další čtyři nebo pět měsíců,“ dodal s tím, že ale stále věří ve vysněný konec při Wimbledonu, který ovládl v letech 2013 a 2016.

Jednatřicetiletý Murray během své kariéry vyhrál 45 turnajů na okruhu ATP, z toho tři grandslamové trofeje. Vítěz Davis Cupu z roku 2015 je také dvojnásobným olympijským šampionem.