Federer si po losu prvního kola oddechl. Letos hraje los větší roli než jindy, uvažoval

- David Schlegel

Nejstarším grandslamovým vítězem v tzv. Open éře je Australan Ken Rosewall, který v sedmatřiceti triumfoval na US Open. Po letošním Australian Open to už nemusí platit. Stačí, aby potřetí v řadě vyhrál v Melbourne Roger Federer.

Hned po příjezdu do dějiště turnaje se Federer těšil obrovské pozornosti. Jeho největší pozornost ovšem směřovala k čtvrtečnímu losu. “Určitě jsem los sledoval mnohem víc než v jiných letech. Mezi nenasazenými hráči je řada skvělých tenistů jako Nick Kyrgios, Andy Murray, Stan Wawrinka, Jo-Wilfried Tsonga nebo Tomáš Berdych, takže los bude letos hrát větší roli než jindy,” uvedl.

Do prvního kola přisoudil los Federerovi Uzbeka Denise Istomina, kterého ve vzájemných zápasech Švýcar šestkrát porazil. Pokud vyhraje, bude hrát s kvalifikantem a ve třetím kole může narazit na Gaela Monfilse.

“Co se losu týče, sleduji ale maximálně jen soupeře v prvních dvou kolech. Člověk během nich musí získat sebevědomí a pocit, že má na to uspět. Pak už je jedno, v jaké části pavouka jste, protože stejně musíte porazit všechny soupeře,” vysvětloval v rozhovoru s novináři přímo v dějišti turnaje.

Zatímco Federer vyvázl z losu relativně dobře, další hvězdy ale takové štěstí neměli. Andy Murray se v prvním kole střetne s vítězem turnaje v Dauhá Robertem Bautistou-Agutem, Nojak Djokovič může ve druhém kola narazit na Jo-Wilfrieda Tsongu.

Co se týká plánu na letošní sezónu, Federer zatím plány příliš neodhalil. “Určitě bych letos chtěl strávit více času s rodinou doma ve Švýcarsku než v minulých letech,” uvedl otec dvou párů dvojčat.

“Vím, jaké jsou hlavní pilíře, na které se v sezóně zaměřím, kolik turnajů chci hrát, kolik času musím dát přípravě a jak moc chci cestovat. Tomu vše přizpůsobím,” uvažoval. “Pořád jsem se ještě nerozhodl, zda budu letos hrát na antuce a kdy odstartuji sezónu na trávě,” popsal rozhodnutí, která ještě musí Federerův tým udělat.

Přestože strávil Federer od srpna loňského roku doma ve Švýcarsku pouhé dva týdny, únavu a opotřebení z neustálého cestování necítí. “Nemyslím si, že bych si kdy užíval tenisový kolotoč tolik jako nyní. Na turnaje s námi jezdí i moje děti a také často i další přátelé,” vysvětlil.

“Loni jsem sezónu odstartoval výborně, její druhá část už tak podařená nebyla. Teď jde o to, jak dokážu nastavit svou mysl až přijdou ty rozhodující momenty. Snad budu mít dost pozitivní energie a sebevědomí,” věří.