Australian Open: Muchová neztratila set ani ve finále kvalifikace! Martincové zmrtvýchvstání nepomohlo

- Jan Havlovic, Radek Štohl

Pouze Karolína Muchová se dostala z kvalifikace Australian Open do hlavní soutěže dvouhry. Česká tenistka to ke všemu dokázala bez ztráty setu. Tereza Martincová si první účast v Austrálii nepřipíše, ačkoliv ve finále kvalifikace zvládla odvrátit dva mečboly a po stavu 2:6, 1:4 si vynutit třetí sadu. Tereza Smitková v polovině druhé sady skrečovala zápas proti čtvrté nasazené.

Muchová bez ztráty setu zvládla kvalifikaci Australian Open!
Karolína Muchová (141.) si poprvé v kariéře zahraje hlavní soutěž Australian Open. Muchová ve finále kvalifikace neměla problémy s Jamie Loebovou (179.), kterou přehrála 6:4, 6:1.

Česká hráčka si nadělala v závěrečném utkání kvalifikace menší problémy v úvodním setu, kdy po brejku na 5:3 ztratila vlastní servis. V následujícím gemu na returnu si však vypracovala stav 40:15, přičemž se jí podařilo využít druhý setbol v gemu. Ve druhém dějství bylo vše o Karolíně Muchové, která na servisu přišla jen o dva fiftýny, sama ke všemu zužitkovala dva brejkboly.

Pro Muchovou se v Austrálii bude jednat o druhou hlavní soutěž na grandslamu, první si připsala loni na US Open, kde po úspěšné kvalifikace došla až do třetího kola hlavní soutěže.

Smitková ve finále kvalifikace vzdala
Tereza Smitková (137.) musí na hlavní soutěž Australian Open zapomenout. Smitková na prvním grandslamu sezóny nedohrála finále kvalifikace proti čtvrté nasazené Biance Vanesse Andreescuové (107.), proti které skrečovala za stavu 0:6, 1:4.

Smitková v úvodním setu zapříčinila soupeřce největší problémy v závěrečné hře, ve které si vypracovala brejkbol, ten však nevyužila. Bianca Vanessa Andreescuová tak sadu mohla ukončit po čtvrtém využitém setbolu. Ve druhém dějství Češka přišla o servis hned v prvním gemu, stejně jako o čtyři hry později, v té chvíli se pro obě tenistky jednalo o poslední gem celého duelu.

Martincové nepomohly ani odvrácené mečboly
Tereza Martincová (197.) se ani na čtvrtý pokus nedokázala prokousat přes kvalifikaci Australian Open. Česká tenistka ve finále prohrála s Veronikou Kudermetovovou (111.) 2:6, 7:5, 3:6, i když v zápase zvládla odvrátit dva mečboly.

Martincová proti ruské hráčce prohrávala již 2:6, 1:4. a byla dva brejky pozadu. Soupeřce ale nedovolila ukončit duel v desáté hře, kdy Češka na returnu zažehnala ukončení zápasu. Následně se jí podařily další dvě hry, zásluhou kterých srovnala na 1:1 na sety. V závěrečné sadě tenistky na úvod setu nevyužily po jednom brejkbolu. Důležitý gem nastal za stavu 2:2 při podání Martincové, která neudržela servis, což se přihodilo také za stavu 3:5, při kterém protihráčka využila druhý mečbol.

Australian Open, Melbourne (ženy, AUS, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
Veronika Kuděrmetovová (RUS, 111.) – TEREZA MARTINCOVÁ (197.) 6:2, 5:7, 6:3
Jamie Loebová (USA, 179.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (141.) 4:6, 1:6
Bianca Vanessa Andreescuová (CAN, 107.) – TEREZA SMITKOVÁ (137.) 6:0, 4:1 skreč. Smitková