Denní menu, 11.1.2019: Kvitová prolétla do finále! Veselý v semifinále propadl

- Jan Havlovic

Petra Kvitová vybojovala v Sydney první finále v sezoně. Světová osmička rozehrála v pátek krátce před půlnocí australského času semifinálový duel proti Bělorusce Sasnovičové, kterou nakonec porazila hladce 6:1, 6:2. Na stejném místě se představila i Kateřina Siniaková, ale její finálový duel čtyřhry musel být přeložen na sobotu. V Melbourne se do hlavní soutěže dvouhry kvalifikovala jen Karolína Muchová. Vynikající formu v Canbeře naopak nepotvrdil Jiří Veselý, který v semifinále s Polákem Hurkaczem uhrál jen čtyři gemy.

NA ROZJEZD

01:30

DO HLAVNÍ SOUTĚŽE AUSTRALIAN OPEN SE DOSTALA JEN MUCHOVÁ: Pouze Karolína Muchová se dostala z kvalifikace Australian Open do hlavní soutěže dvouhry. Česká tenistka to ke všemu dokázala bez ztráty setu. Tereza Martincová si první účast v Austrálii nepřipíše, ačkoliv ve finále kvalifikace zvládla odvrátit dva mečboly a po stavu 2:6, 1:4 si vynutit třetí sadu. Tereza Smitková v polovině druhé sady skrečovala zápas proti čtvrté nasazené.

Více se kvalifikaci Australian Open věnujeme v samostatném článku.

 

HLAVNÍ CHOD

13:40

KVITOVÁ NEDALA SOUPEŘCE ŠANCI: Petra Kvitová (8.) si na své semifinále musela kvůli dešti opět hodně dlouho počkat, ale po pětihodinové prodlevě předvedla suverénní jízdu do finále. Aljaksandře Sasnovičové (33.) z Běloruska povolila pouhé tři gemy a za 67 minut hry ji deklasovala 6:1, 6:2. Ve finále turnaje v Sydney si Kvitová zahraje proti domácí Ashleigh Bartyové.Aljaksandra Sasnovičová (BLR, 33.) x Petra Kvitová (8.) 1:6, 2:6

 

A KDO NEMÁ DOST...

00:00

VESELÝ NEDOSÁHL NA FINÁLE V CANBEŘE: Jiří Veselý si první finále od loňského května nezahraje. Aktuálně druhý nejlepší český tenista na challengeru v Canbeře neuspěl v semifinálovém zápase proti Hubertu Hurkaczovi, se kterým prohrál 3:6, 1:6. Veselý tahal za kratší konec již od začátku duelu. Ačkoliv ve druhé hře ještě odvrátil dva brejkboly, za stavu 1:2 Polák již své šance využil. Čech v následující hře mohl soupeře rebrejknout, v důležité chvíli však returnoval do autu. Ve druhém setu zkušenější z tenistů hned třikrát neudržel servis, zatímco na returnu získal pouhé čtyři fiftýny. – Jiří Veselý (87.) x Hubert Hurkacz (POL, 88.) – 3:6, 1:6

Češi v akci

Štefková neudržela vedení proti kvalifikantce
Barbora Štefková (300.) se do druhého semifinále dvouhry v letošní sezóně nepodívá. Třiadvacetiletá tenistka na turnaji v Hong Kongu nestačila na Čihiro Muramatsuovou (375.) 6:3, 4:6, 4:6. Štefková po úvodním setu v dalších sadách celkem pětkrát ztratila servis, její protihráčka, která se do hlavní soutěže dostala z kvalifikace, ke všemu ve druhé i třetí sadě byla vždy o krok napřed.

Štefková si finále ve čtyřhře nezahraje
Barbora Štefková nevyhrála na turnaji v Hongkongu ani druhý páteční duel. Třiadvacetiletá tenistka nastoupila po vyřazení ze dvouhry do semifinálového duelu čtyřhry po boku Nizozemky Krajicekové. Nasazený pár číslo jedna však v boji o finále nestačil na tchajwanskou dvojici Čchen, Wu, když prohrál po setech 3:6 a 4:6.

Beránková nestačila na turnajovou čtyřku
Karolína Beránková končí na turnaji v tuniském Monastiru ve čtvrtfinále. Teprve osmnáctiletá česká tenistka nestačila v pátečním dopoledním duelu na favorizovanou Italku Angelicu Moratelliovou, turnajovou čtyřku, která zvítězila po setech dvakrát 6:2. Beránkovou čeká odpoledne ještě semifinálový duel ve čtyřhře.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (ženy, AUS, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
Veronika Kuděrmetovová (RUS, 111.) – TEREZA MARTINCOVÁ (197.) 6:2, 5:7, 6:3
Jamie Loebová (USA, 179.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (141.) 4:6, 1:6
Bianca Vanessa Andreescuová (CAN, 107.) – TEREZA SMITKOVÁ (137.) 6:0, 4:1 skreč. Smitková

Více se kvalifikaci Australian Open věnujeme v samostatném článku.

ATP/WTA

Sydney International (ženy, AUS, 823 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Aljaksandra Sasnovičová (BLR, 33.) – PETRA KVITOVÁ (8.) [5] 1:6, 2:6

Finále čtyřhry
Kruničová (SRB), SINIAKOVÁ – Hozumiová, Rosolská (JAP/POL) 6:1, 0:2 – odloženo na 12.1.

Challenger tour

East Hotel Canberra Challenger (muži, AUS, 54 160 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (87.) [3] – Hubert Hurkacz (POL, 88.) [2] 3:6, 1:6

ITF/Futures

China Tonghai Tournament, Hong Kong (ženy, HKO, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
BARBORA ŠTEFKOVÁ (300.) – Čihiro Muramatsuová (JPN, 375.) 6:3, 4:6, 4:6

Semifinále čtyřhry
Krajiceková (NED), ŠTEFKOVÁ [1] – Čchen, Wu (obě TPE) 3:6, 4:6

Magic Hotel Tournament, Monastir (ženy, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
KAROLÍNA BERÁNKOVÁ (-) – Angelica Moratelliová (ITA) [4] 2:6, 2:6
ANNA SISKOVÁ [5] – Mirjam Bjorklundová (SWE) [5] 6:3, 7:5

Semifinále čtyřhry
Hostová, Terzijská (ESP/BUL) [1] – BERÁNKOVÁ, Pačkalevová (RUS) 6:2, 2:6, 3:10

Magic Hotel Tournament, Monastir (muži, TUN, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
Giacomini, Virgili (oba ITA) – DUDA, GENGEL 6:4, 6:2