Další korupční skandál! Ve Španělsku bylo zadrženo 28 tenistů

- Jan Vojkůvka

Španělská policie se blýskla trefou do černého. Jak informovaly Europol a španělská civilní garda, bylo na území země zadrženo celkem 28 profesionálních tenistů, kteří jsou vyšetřováni v souvislosti s ovlivňováním výsledků. Ačkoliv žádný ze zatčených nebyl jmenován, podle informací se přinejmenším jeden z hráčů účastnil loňského US Open.

Krušné časy zážívá v těchto dnech ve Španělsku sázkařské podsvětí. Podle informací, které zveřejnily Europol a španělská civilní garda, je 28 tenistů vyšetřováno kvůli korupci v bílém sportu společně s dalšími 55 lidmi.

„Podezřelí upláceli profesionální hráče, aby ovlivnili výsledky svých zápasů, a používali identity tisíců občanů, aby si vsadili na předem dohodnuté hry,“ stojí v prohlášení Europolu.

Za celým sázkařským gangem podle všeho stojí skupina Arménců. Vedoucí představitelé celého gangu byli podle informací rovněž zatčeni a celkem 15 osob skončilo ve vazbě.

Manipulace s výsledky se měla týkat 97 zápasů na turnajích ITF a Challenger Tour. „Organizovaný gang z Arménie využíval profesionálních tenistů jako prostředníků mezi vedoucími představili a zbytkem skupiny,“ stojí dále v prohlášení.

„Jakmile byla s některým z hráčů dohodnuta spolupráce, byly vyslány rozkazy zbylým členům skupiny, aby na předem dohodnuté výsledky sázeli u sázkových kanceláří jak na národní, tak na mezinárodní úrovni,“ dodává zpráva.

Celkem bylo provedeno 11 domovních prohlídek, při nichž bylo zabaveno 167 000 eur v hotovosti, brokovnice, na 50 elektronických zařízení, kreditní karty, pět luxusních vozidel a především důkazy k případu. Zároveň bylo zmrazeno 42 bankovních účtů.

Akce policejních složek ve Španělsku ve vyvrcholením dlouhodobého vyšetřování, které započalo v roce 2017 a iniciovala ho TIU (Jednotka pro tenisovou integritu). Podle informací španělské civilní gardy sázkařský gang operoval od února 2017 a jeho činnost mu vynesla miliony eur.