Australian Open: Do finále kvalifikace postoupily tři Češky! Rosol neudržel vedení

- Filip Lefenda

Hned tři české tenistky si v Melbourne zahrají o přímý postup do hlavní soutěže. Jsou jimi Terezy Martincová se Smitkovou a Karolína Muchová, když všechny jmenované neztratily ve svých utkáních druhého kola kvalifikace ani set. Navzdory dobře rozehranému zápasu končí Lukáš Rosol.

Muchová v Melbourne suverénně postupuje
Postup do finále kvalifikace slaví v Melbourne Karolína Muchová (141.). Dvaadvacetiletá Češka zdolala po domácí Rodionovové bez ztráty setu i nadějnou dvacetiletou Rusku Ljudmilu Samsonovovou (184.), s níž za celý zápas nepřišla o jediný servis a vyhrála tak 6:4 a 6:0.

Klíčem k úspěchu byly pro Muchovou tři odvrácené brejkboly z druhého gemu, další již totiž Češka ve zbytku zápasu protivnici nenabídla. Po úvodním brejku ze sedmé hry už se poté Samsonovová zmohla jen na jediný uhraný gem, aby ve druhé sadě schytala kanára.

V přímé bitvě o postup do hlavní soutěže nyní čeká Muchovou o rok starší Američanka Jamie Loebová (23.).

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Ve finále kvalifikace je i Martincová
Tereza Martincová (197.) porazila v kvalifikaci Australian Open i další čínskou soupeřku a od premiérové účasti v hlavní soutěži ji dělí poslední vyhrané utkání.

Češka si tentokrát poradila s talentovanou sedmnáctiletou Si-Jü Wang (208.), proti níž vstoupila do duelu dvěma brejky. Číňanka poté jeden odmazala, podruhé už ale na returnu nebodovala. To rozhodně neplatilo o Martincové, která se ze dvou získaných servisů protivnice radovala i v sadě číslo dvě a může se tak po triumfu 6:4 a 6:3 těšit na souboj s nasazenou sedmičkou Veronikou Kudermětovovou (111.).

Krejčíková roli favoritky nezvládla a v kvalifikaci končí
Pouze v deblu bude účinkovat na letošním Australian Open Barbora Krejčíková (202.). Třiadvacetiletá Češka v noci nezvládla duel druhého kola singlové kvalifikace, v němž platila proti Jessice Ponchetové (240.) z Francie za mírnou papírovou favoritku, a prohrála 6:7(5) a 4:6.

V úvodním setu měla přitom Krejčíková navrch, když vedla 5:3, sadu ale nedoservírovala. Za stavu 4:3 ve druhém dějství neproměnila česká tenistka brejkbol, aby v dalším gemu sama podání poprvé v setu ztratila. Ponchetová poté už duel dovedla na servisu do zdárného konce.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

České derby pro Smitkovou
Druhé kolo grandslamové kvalifikace proti sobě v Melbourne svedlo i dvě Češky. Z vítězství v duelu mezi Lucií Hradeckou (532.) a Terezou Smitkovou (137.) se po výsledku 6:4 a 6:3 radovala druhá jmenovaná, která tak oplatila krajance tři roky starou porážku z pražské antuky.

V úvodním setu si obě hráčky držely svá podání, a to do desáté hry, kdy Hradecká servírovala za stavu 4:5 na udržení se v setu. Ve druhé sadě učinila Smitková velký krok k postupu v osmé hře, kdy se po brejku dostala do náskoku 5:3. Hradecká měla posléze na příjmu dva brejkboly, ale nevyužila je, a tak Smitková skrze třetí mečbol zápas zakončila.

O postup do hlavní soutěže si čtyřiadvacetiletá tenistka zahraje s Kanaďankou Andreescuovou (107.).

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Pro Rosola kvalifikace skončila
Lukáš Rosol (144.) si po třech letech hlavní soutěž Australian Open nezahraje. Český tenista neudržel v souboji s Viktorem Troickim (144.) náskok, když vedl v prvním setu 5:3 a 40:0. Srb si však nakonec vynutil tiebreak, v němž povolil soupeři jen tři vyhrané míče.

Otřesený Rosol se z promarněného vedení nevzpamatoval ani ve druhé sadě, v níž uhrál už jen jeden gem. Po výsledku 6:7(3) a 1:6 tak pro třiatřicetiletého Čecha kvalifikace skončila.

Australian Open, Melbourne (muži, AUS, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace
Viktor Troicki (SRB, 201.) – LUKÁŠ ROSOL (144.) 7:6(3), 6:1

Australian Open, Melbourne (ženy, AUS, tvrdý povrch)
2. kolo kvalifikace
Ljudmila Samsonovová (RUS, 184.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (141.) 4:6, 0:6
BARBORA KREJČÍKOVÁ (202.) – Jessika Ponchetová (FRA, 240.) 6:7(5), 4:6
TEREZA MARTINCOVÁ (197.) – Si-jü Wang (CHN, 208.) 6:4, 6:3
LUCIE HRADECKÁ (532.) – TEREZA SMITKOVÁ (137.) 4:6, 3:6