Poslední olympijské hry? Pro mě to tak může být, říká Nadal

- Jan Vojkůvka

Rafael Nadal si plní svůj olympijský sen a v Riu absolvuje trojboj. Bohužel pro něj, svůj trojboj bude musel absolvovat kompletní i ve čtvrtek a nastoupí tak do dvouhry, čtyřhry i mixu.

Španělský tenista musel kvůli zranění vynechat olympijské hry v Londýně a to, jak přiznal, byla jedna z největších ztrát v jeho veleúspěšné kariéře. Do Ria se tak velmi těšil, uspíšil léčbu svého zápěstí a vynechal i turnaj v Torontu, aby se dobře připravil k honbě za zlatou olympijskou medailí. A tu by, teoreticky, mohl v Riu získat i třikrát!

Proč Rafael Nadal vlastně zvolil extrémně náročný program a kromě dvouhry a čtyřhry vstoupil také do smíšené čtyřhry?

Odpověď je jednoduchá, ale zároveň trochu překvapivá a na čelech fanoušků španělské hvězdy vyvolává vrásky. Pro třicetiletého tenistu se může jednat o poslední olympijské hry v životě.

„Nikdy nevíte, jestli tohle nebude poslední olympiáda. A já to vidím stejně. Doufám, že ne, ale je tu ta možnost,“ přiznává Nadal, kterému by při hrách v Tokiu bylo 34 let a v tomto věku by, i přes náročnost tenisu, byla poměrně brzy na ukončení kariéry. Nadal však nechce nic riskovat a kvůli úspěchu hodlá obětovat vše. I poslední zbytky sil a proto se přihlásil také do mixu s Muguruzaovou.

„Tohle je událost, kterou hrajete jednou za čtyři roky, takže emoce jsou tu mnohem větší. Užívám si to na kurtu a zároveň zde není na mě takový tlak. Po dvou měsících, co jsem nehrál, od sebe moc neočekávám. Očekávám jen to, že si znovu užiji olympijskou zkušenost a to, co dělám,“ podotkl s úsměvem Nadal na tiskové konferenci.

Zároveň však jeho rozhodnutí startovat ve všech třech disciplínách pro něho znamená výraznou komplikaci v podobě nabitého programu. Dnes, tedy ve čtvrtek, na něho čeká utkání třetího kola s Francouzem Simonem, semifinále v deblu a první kolo mixu na závěr proti české dvojici Štěpánek, Hradecká.

Stejný program přitom měl mít i ve středu, kdy se ale nehrálo kvůli dešti.