Smitková si poradila se stíny, větrem i malou Japonkou

- David Schlegel, Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Představte si tu situaci. Tereza Smitková na zapadlém kurtu v rohu areálu zápasí se stíny, větrem, malou běhavou Japonkou a také trochu sama se sebou. To vše navíc na svém výsledkově nejhorším grandslamu, vždyť za celou kariéru tu vyhrála do letoška jen dva zápasy ze šesti.

“Já vůbec nic nevidím,” stěžuje si směrem k trenérovi. “Ona trefuje samé lajny,” přidává za chvilku sklesle. A když nepromění dva mečboly a soupeřka na chvíli otáčí průběh druhého setu, hlavou se jí začnou honit nebezpečné myšlenky… 

“Z hlediska podmínek to byl hodně těžký zápas, dalo by se skoro říci katastrofální. Samé stíny a silný vítr, ale nakonec jsem to nějak uklohnila,” usmívala se po zápase s Japonkou Šimizuovou, kterou udolala ve dvou těsných tiebreacích.

“V prvním setu jsem ztratila hned své druhé podání. Nešvihala jsem dobře a Japonka hrála typicky asijský tenis. Má dobře naučené údery a jela jako stroj. Soupeřku jsem pak brejkla až v poslední možnou chvíli. I v tiebreaku jsem skoro pořád dotahovala, ale naštěstí mě nikdy neutekla o více než dva míčky,” popsala první sadu, ve které za stavu 6:7 v tiebreaku odvracela setbol.

Ve druhém setu Smitková Šimizuovou rychle brejkla, ale od té chvíle Češka prohrála na svém servisu vždycky první míček. “A několikrát jsem prohrávala i 0:30. Soupeřka mi na začátku gemu vždycky rychle vrátila podání a já, než jsem se zorientovala ve všech těch stínech, tak jsem to měla za sebou a udělala jsem chybu,” uvedla.

Smitková přesto všechna svá podání s potížemi vyhrávala, což platilo až do stavu 5:3. To podávala Japonka a česká tenistka si vypracovala na returnu dva mečboly. Ani jeden neproměnila a i když při následujícím servisu snížila z 0:40 na 30:40, nakonec zkazila a přišla o servis. Šimizuová dokonce otočila až na 6:5.

Smitková už pár zápasů z mečbolu prohrála, ale tentokrát udržela nervy na uzdě. “Snažila jsem se na to nemyslet, ale tam vzadu červíček hlodá. Při obou mečbolech se hrálo. Já se to snažila až moc podržet, ona si pro to šla víc. Jednou mi to zabila, podruhé jsem zkazila druhý míček do pásky.”

I v tiebreaku to byl velký boj. Šimizuová vedla 2:0 a až do stavu 5:5 nepustila Smitkovou do vedení. “Byla jsem trochu v defenzivě, herně i co se skóre týče, ale naštěstí mi to neuteklo o více než jeden bod. Jen na začátku zkrácené hry jsem prohrávala o dva,” přemítala Češka.

První mečbol ještě Smitková neproměnila, ale po změně stran za stavu 6:6 jí pomohla Šimizuová dvojchybou. Smitková za celý zápas neudělala ani jednu a za odměnu dostala od soupeřky pěkný dárek.

“V tuhle chvíli jsem fakt soupeřce hodně poděkovala. Byla jsem opravdu ráda, že jsem nemusela jít do výměny. Taky jsem cítila, že soupeřka asi taky není ve své kůži, což mi v tu chvíli pomohlo,” vzpomínala Smitková, která zápas následně ukončila servisem, který Šimizuová zreturnovala jen do sítě.

Smitkové spadl velký kámen ze srdce. “Proti Asiatkám moc ráda nehraju. Mají nízko těžiště a moje hra jim docela vyhovuje. Navíc v tuhle dobu mají nahráno venku v podobných podmínkách daleko víc zápasů než já.”

Pro Smitkovou šlo o vůbec první soutěžní zápas v sezóně. “Byla jsem víc nervózní, než když mám za sebou větší množství zápasů,” popsala.

Hlavním cílem pro letošní sezónu je pro Terezu Smitkovou nakouknout zpátky do stovky. “Dost jsem se stovce přiblížila. Navíc bodově mám rozprostřené turnaje po celý rok, takže teď jde hlavně o to, abych sezónu dobře odstartovala a trochu se uklidnila. V Austrálii se mi nikdy moc nedařilo, takže přímo tady moc velké cíle nemám,” dodala na závěr Češka, kterou ve druhém kole kvalifikace čeká derby proti Lucii Hradecké.

Australian Open, Melbourne (ženy, AUS, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Ajano Šimizuová (JPN, 196.) – TEREZA SMITKOVÁ (137.) [26] 6:7(7), 6:7(6)