Šampionka Plíšková: Stubbsová mi dodala sebevědomí. Věřila jsem, že ještě dostanu šanci

- Marek Bartošík

Skvělý vstup do sezóny zaznamenala Karolína Plíšková. V Brisbane proti Lesji Curenkové úspěšně otočila finále a po výhře 4:6, 7:5 a 6:2 získala druhý titul z tohoto turnaje. Po utkání poděkovala své trenérce Rennae Stubbsové za důvěru. Vrátila se také ke klíčovým okamžikům vyrovnaného boje o titul.

Se šancemi na dvanáctou trofej v kariéře pro Karolínu Plíškovou to dlouho nevypadalo dobře. Proti rozjeté Ukrajince Curenkové, která na podniku kategorie WTA Premier v Brisbane vyřadila například vítězku US Open Naomi Ósakaovou, prohrávala už 4:6 a 3:5. Pak ale průběh duelu otočila.

„Doservírovat jakýkoliv zápas je těžké. O to obtížnější je zvládnout závěr finále. Sama s tím mám zkušenosti. Proto jsem věřila, že na konci druhého setu dostanu šanci. Důležité bylo nenechat si soupeřku utéct,“ řekla na pozápasové tiskové konferenci šestadvacetiletá Plíšková.

Ve finále hrají vždy roli zkušenosti, kterých má podstatně více česká tenistka. „Jistě mi pomohlo, že už jsem hrála finále v Brisbane i na jiných turnajích. Na takové zápasy si potřebujete zvyknout. Soupeřka tak významnou trofej ještě nikdy nezískala,“ sdělila bývalá světová jednička na adresu Curenkové, která zatím hrála pouze čtyři finále nižší kategorie WTA International.

Velmi důležitou roli při úspěchu Plíškové hrála její trenérka Rennae Stubbsová. „Sama jsem si myslela, že nemám šanci. Ona mi ale řekla, že si je absolutně jistá, že můžu tento zápas vyhrát, což mi dodalo sebevědomí a víru, že můžu vyhrát,“ pochválila bývalou elitní deblistku Plíšková.  

Brisbane je prvním turnajem, který dokázala aktuální světová osmička Plíšková vyhrát dvakrát. Výjimečný však byl i v jiném ohledu. „Finále bylo podobné jako v prvním kole, tam jsem taky prohrávala o set a brejk. Když takové zápasy zvládnete, získáte speciální sebevědomí. Je téměř jisté, že takové utkání nastane i na grandslamu, nemůžete hrát skvěle celé dva týdny,“ doplnila finalistka US Open 2016 Plíšková.

Finalistky na sebe měly narazit už v prvním kole turnaje v Sydney, který se odehraje příští týden. Nakonec však shodně zvolili odpočinek před úvodním grandslamem sezóny Australian Open. Plíšková díky titulu v žebříčku přeskočí Petru Kvitovou, v pondělí se tedy posune na 7. místo. Curenková se objeví na 24. příčce, svém novém kariérním maximu.