Berdych v Dauhá překvapil sám sebe. Cestu za titulem překazily dvojchyby, míní

- Jan Vojkůvka

Půl roku léčil svá bolavá záda, při návratu vlastně ani nevěděl, co od sebe má čekat. Tomáš Berdych doufal, že se mu podaří na turnaji v Dauhá, kam přijal na poslední chvíli divokou kartu, uhrát pár kol. Nakonec z toho ale bylo překvapivé finále. „Uspokojen ale nejsem, to bych byl po titulu,“ pronesl na tiskové konferenci.

Český tenista v Kataru sahal po prvním titulu od října 2016, kdy se prosadil v čínském Šen-čenu. Už po něm takřka sahal, byl velmi blízko. Ale finálový souboj se Španělem Robertem Bautistou-Agutem nakonec prohrál 4:6, 6:3, 3:6.

„Celkově to byl velmi dobrý zápas. Myslím, že největší rozdíl byl v jedné hře ve třetím setu, kdy jsem přišel o servis. Zahrál jsem v jednom gemu dvě dvojchyby,“ podotkl Berdych. „Soupeř hrál velmi dobře a měl skvělý týden, ale v tak vyrovnaném zápase to udělalo obrovský rozdíl a i kvůli tomu si myslím, že Roberto finále nakonec vyhrál.“

Berdych se rozhovořil o situaci ze čtvrtého gemu třetí sady, kdy kvůli dvojchybám a nevynuceným chybám nabídl soupeři dva brejkboly a prohrál si své podání. Marně se poté snažil zaváhání napravit a k rebrejku se už nedostal.

„Celkově byl lepší, takže si titul zasloužil. Za celý turnaj jsem ale strašně šťastný,“ přiznal Berdych. „S celým týdnem jsem spokojený. Můžu se od toho odrazit.“

„Pro sebevědomí to je skvělé. Něco takového jsem určitě potřeboval. Je to bonus a vážím si toho,“ pokračoval český tenista, který se vrátil na kurt po dlouhém půl roce a startoval na prvním turnaji od červnového Queen's. „Po takové době jsem měl zcela jiná očekávání,“ neskrýval překvapení.

V Dauhá se mu podařilo porazil přední světové hráče Kohlschreibera, Verdasca a Cecchinata. Snadnějším sokem byl snad jen deblista Herbert ve čtvrtfinále. Mírná pachuť ze čtvrté hry třetího setu proti Bautistovi mu nejspíš ještě nějaký čas v ústech zůstane. „Byl to šeredný gem.“

Berdych se po svém vystoupení v Dauhá rozhodl odhlásit z turnaje v Aucklandu, kde měl rovněž startovat na divokou kartu. Rovnou odcestuje do Austrálie, kde ho čeká v Melbourne náročná obhajoba čtvrtfinále z minulé sezony.