Comeback z říše snů! Berdych si v Dauhá zahraje o titul

- Jan Vojkůvka

Takový návrat na kurty si Tomáš Berdych možná ani nepředstavoval. V katarském Dauhá, kam na poslední chvíli přijal divokou kartu, však dokázal vyhrát už čtyři zápasy a v sobotu si zahraje o titul! Jeho posledním skalpem se stala světová dvacítka Marco Cecchinato, jehož porazil 7:6(6), 6:3.

Berdych startuje v Dauhá poprvé od června, kdy předčasně ukončil minulou sezonu a, mimo grandslamy, absolvuje nejlepší turnaj od září 2016, kdy získal titul v čínském Šen-čenu.

V Dauhá zatím ztratil jen jeden set v souboji s Fernandem Verdascem a jeho cestu za úspěchem nezastavil ani italský antukář Cecchinato, který kladl tuhý odpor jen v prvním setu. V něm se dokonce ujal vedení 4:2, ale Berdychovi se hned vzápětí podařilo ztracený servis získat zpět.

Kritické chvíle nastaly v tiebreaku, v němž český tenista čelil hned třem setbolům. Od stavu 3:6 ale vyhrál pět míčků v řadě a připsal si úvodní dějství na své konto po výhře 8:6.

Ve druhém setu Berdych zlepšil svůj servis a nečelil už žádnému brejkbolu. Dohromady povolil Cecchinatovi uhrát na returnu jen dva fiftýny a hned zkraje sady prorazil jeho servis a ujal se rychle vedení 3:0. V osmé hře měl Tomáš hned tři mečboly, ale na returnu zápas zakončit nedokázal. Až v dalším gemu, čistou hrou, rozhodl o svém postupu do finále.

O titul si Berdych zahraje se Španělem Robertem Bautistou-Agutem, kterého dokázal během kariéry už čtyřikrát porazit, z toho třikrát v řadě. Bautista ve druhém semifinále dokázal pokořit světovou jedničku Novaka Djokoviče 3:6, 7:6(6), 6:4.